Ensituntumat Xiaomi 13- ja Xiaomi 13 Pro -puhelimet – Ehtaa lippulaiva-ainesta kameroita myöten

26.02.2023 18:00 Kai Taipale

Android-puhelimien tunnetuimmat valmistajat tykittävät alkuvuodesta pihalla uudet huippumallinsa. Esimerkiksi Samsung ja OnePlus ehtivät omansa esittelemään jo tovi sitten. Nyt Euroopan markkinoilla nähdään myös Xiaomin uudet 13 Pro, 13 ja 13 Lite -mallit. Muropaketti otti näistä kahteen mielenkiintoisimpaan huippumalliin pikaista ensituntumaa jo ennakolta.

Periaatteessa aivan uusia Xiaomin nyt virallisesti Euroopassa julkaisemat puhelimet eivät ole. Kiinassa nämä uuden sukupolven lippulaivamallit, Xiaomi 13 ja Xiaomi 13 Pro, näkivät päivänvalon jo joulukuun puolella.

Uusista malleista huipulle asettuu kookkain versio Xiaomi 13 Pro, jonka edeltäjä on siis vuoden takainen Xiaomi 12 Pro. Ulkoisesti uusi malli on kovin tutun oloinen, mutta joukosta erottaudutaan jo tutuksi käyneellä tavalla: kamerakyhmyn muotoilulla. Kyhmy on nyt neliskanttinen, joskin kulmistaan pyöristetty. Kyhmy onkin todella kookas, ja takakuorta hallitseva. Se on kooltaan kutakuinkin yhtä iso kuin vaikkapa OnePlus 11 -mallissa, mutta kulmikkuus tekee siitä vieläkin hallitsevamman oloisen.

Pinnan alle jää toinen merkittävä uudistus. Nyt huippumallille järkevästi puhelimelle on haettu myös IP68-luokitus, joten puhelin kestää myös pölyä ja vettä.

Xiaomi 13 Pro’n mitoiksi on ilmoitettu 162,9 x 74,6 x 8,7 millimetriä. Painoa on 229 grammaa. Kädessä puhelin on siis kookas, ja hieman painavan tuntuinen. Mitenkään mahdoton käsiteltävä se ei ole, mutta tuntuu selvästi vaikkapa OnePlus 11 -mallia suuremmalta, vaikka ero ei järin suuri olekaan.

Puhelimen käsituntuma on kuitenkin miellyttävä, sillä kulmat ja näyttö on kaikki pyöristetty huippumallille sopivaan tapaan.

Uutuuskaksikosta Xiaomi 13 Pro on kookkaampi versio. Samalla sen näyttö on kookas eli 6,73 tuumaa. Näytön ominaisuudet ovat tutun kuuloisia, sillä se perustuu Samsungin LTPO AMOLED -paneeliin. Näytön virkistystaajuus vaihtuu esimerkiksi Samsungin huippumallien tapaan 1 – 120 hertsin välillä.

Jo vähäisen käytön perusteella näyttöä voi pitää oikein mainiona. Perusasetuksilla se yrittää pitää itseään yllättävän himmeänä, mutta säätämällä kirkkautta riittää aina keväthankien auringonpaisteessa luettavaksi asti. Tältä osin ei valittamista. Kirkkautta voi pitää suorastaan hyvänä. Myöskään virkistystaajuuden mukautumisessa ei havaittu ensimmäisinä testikäytöillä ongelmia.

Ruutiakin puhelimesta löytyy.

Jo OnePlus 11 -mallin testi todisti, että Qualcommin uusin Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri on tehokas, mutta myös aiempaa virtapihimpi. Tätä avittaa se, että Snapdragon 8 Gen 2 on valmistettu 4 nanometrin prosessilla. Tuttuun tapaan järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, joista tehokkain Cortex-X3-ydin toimii 3,2 gigahertsin kellotaajuudella. Ei siis yllätys, ettei puhelin nikotellut peruskäytössä ollenkaan. Positiivinen alkuvaikutelma syntyy myös jäähdytyksestä. Edes vähän reippaammassa rasituksessa puhelin ei tunnu varsinaisesti kuumenevan. Valmistaja tuntuu siis onnistuneen jäähdytysratkaisussaan.

Xiaomi 13 Pro’n Suomessa myyntiin tulevissa versioissa on 12 gigatavua LPDDR5X-muistia ja 256 tai 512 gigatavua tallennustilaa (UFS 4.0). Määrät ovat tuttuja myös kilpailijoiden valikoimissa, joten mitään irtiottoja ei tällä saralla nähdä. Tallennustilassa pienin määrä tuntuu lippulaivamallille kitsastelulta, varsinkin kun muistikorttia ei näihinkään puhelimiin voi lisätä.

Akun kapasiteetti on 4820 milliampeerituntia, aavistuksen vähemmän kuin OnePlus 11 -mallissa (5000 mAh), mutta ero ei ole merkittävä. Akku myös latautuu todella vauhdikkaasti, sillä myyntipakkauksessa on tehokas latauslaite. Se yltää peräti 120 watin lataustehoon. Akku täyttyy käytännössäkin alle puolessa tunnissa, vaikkakaan luvattuun 19 minuuttiin ei tunnuta yltävän. Myös langaton lataus yltää 50 watin tehoon. Tuettuna on myös 10 watin käänteinen langaton lataus. Xiaomi 13 Pro’n 120 wattinen latauslaite toimii kohtuullisesti myös USB PD -lataukseen.

Käyttöjärjestelmä on kummassakin Android 13, joka on kuorrutettu Xiaomin MIUI 14 -käyttöliittymällä. Sen myötä puhelimeen tulee edelleen useita tarpeettomia sovelluksia, mutta näistä pääsee halutessaan onneksi eroon. Päivityslupauskin edustaa hyvinkin kelvollista tasoa, sillä luvassa on kolme Android-käyttöjärjestelmäpäivitystä ja tietoturvapäivitykset viideksi vuodeksi. Tätä voi pitää lippulaivallekin ihan kohtuullisen riittävänä, vähintäänkin tietoturvapäivitysten osalta.

Xiaomi 13 Pro’n varsinaiseksi valtiksi on osoittautumassa sen kameravarustus. Siinä missä OnePlus tekee yhteistyötä Hasselbladin kanssa, on Xiaomin kamerapartneri Leica. Tämää näkyy heti kameraa ensi kertaa käyttäessä, sillä se haluaa heti tietää arvostaako Leican tuunaamista värimaailmoista hieman värikylläisempää vai luonnollisempaa vaihtoehtoa. Pikaiseen testiin valittiin luonnollinen, valinta jota ei ainakaan toistaiseksi ole tarvinnut katua.

Mitä tulee itse kameravarustukseen, koostuu se kolmesta 50 megapikselin kennoa hyödyntävästä kamerayksiköstä. Mielenkiintoisin näistä on pääkamera, jossa käytetään nyt kookasta, tuuman kokoista Sony IMX989 -kennoa. Tämän myötä pikselikoko on 1,6 mikrometriä. Aukkoarvo on pääkamerassa f1.9. Kamera on myös optisesti vakautettu.

Toinen kamerayksikkö on kolminkertaiseen zoomaukseen yltävä telekamera, ja sen aukkoarvo on f2.0. Myös tämä on järkevästi vakautettu optisesti. Telekamera toimii myös makron korvikkeena, sillä sen saa tarkentamaan jopa vain kymmenen senttimetrin etäisyydellä olevaan kohteeseen.

Ultralaajakulmakamera yltää puolestaan 115 asteen kuvakulmaan. Tässä kamerassa aukkoarvo on f2.2. Hyvänä puolena voi todeta myös tämän kameran tukevan automaattitarkennusta.

Ja täytyykin heti alkuun todeta, että ainakin ensimmäiset otokset tällä puhelimella olivat todella lupausta herättäviä. Pääkameran kuvissa on rutkasti yksityiskohtia, ja varsinkin hyvä dynamiikka yllättää. Tämä heijastuu myös pimeäkuvaukseen, jossa siinäkin on selvää kehitystä tapahtunut. Ison kennon myötä myös bokeh-efekti on näyttävä, joskin joissain kuvissa tuntuu kuin pehmennys ei aivan osuisi koko alueelta oikeisiin paikkoihin. Jälkimmäinen voi hyvinkin olla kiinni kohtuullisen tuoreesta ohjelmistosta. Yksi positiivisen ensivaikutelman ominaisuuksista oli myös kameran vakautus, joka toimi hyvin myös videokuvauksessa, joskin ensikokeiluissa keskityttiin vain pääkameran kokeilemiseen.

Xiaomi 13 Pro’n väriversiot ovat valkoinen ja musta. Hintaa 12/256 gigatavun 13 Pro -versiolla on 1299 euroa. Mitenkään halpana puhelinta ei voi todellakaan pitää, vaan myös hinnoittelu on asemoitu tukevasti lippulaivaluokkaan.

Pro-version rinnalla nähdään myös Xiaomi 13 -malli. Tämä pienikokoisempi versio on muotoilultaan kohtuullisen erilainen kuin Pro-malli. Puhelin näyttää enemmän Samsung Galaxy S23 -mallilta tai jopa iPhonelta, sillä sen kehykset ovat hyvinkin suorat. Kädessä versiot ovat siis hyvin erilaiset, toki myös kokonsa puolesta, sillä 6,36-tuumaiseen näyttöön perustuvan puhelimen mitat ovat 152,8 x 71,5 x 8,1 millimetriä. Painoakin on selvästi vähemmän eli 189 grammaa. Xiaomi 13 on isoveljensä tapaan IP68-luokiteltu.

Myös näyttö jatkaa suoria linjoja, sillä käytössä on tasainen AMOLED-näyttöpaneeli. Sen kohdalla on tyytyminen Full HD+ -tarkkuuteen, mutta virkistystaajuus yltää parhaimmillaan 120 hertsiin. Myös tämä näyttö on ensivilkaisulla täysin tehtäviensä tasalla myös kirkkaassa auringonpaisteessa.

Tehoista ei tarvitse tinkiä, sillä myös tämä malli on saanut Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin. Myös Xiaomi 13 -puhelimen muistivaihtoehdot ovat tutut Pro-versiosta eli LPDDR5X-RAM-muistia on joko 8 tai 12 gigatavua ja tallennustilaa 256 gigatavua.

Pienemmässä mallissa on myös pienempi akku. Xiaomi 13 -puhelimessa kapasiteetti on 4500 milliampeerituntia. Samalla pikkuveli häviää lataustehossa, joka on 67 wattia. Tuettuna on myös 50 watin langaton lataus sekä kymmenen watin käänteinen langaton lataus Pro-version tapaan.

Käyttöjärjestelmä ja sen käyttöliittymä ovat yhteneväiset Pro-version kanssa eli käytössä on Android 13 -käyttöjärjestelmä ja MIUI 14 -käyttöliittymä. Päivityslupaus on isoveljen tapaan hyvää tasoa, ja luvassa on siis kolme Android-käyttöjärjestelmäpäivitystä ja tietoturvapäivitykset viideksi vuodeksi.

Koon lisäksi selkeä ero syntyy kameroista. Myös Xiaomi 13:n kohdalla on tehty yhteistyötä Leican kanssa, mutta pääkamerassa on tässä mallissa 1/1,56 tuuman kokoinen kenno, jonka tarkkuus on 50 megapikseliä. Aukkoarvo on kuitenkin kiitettävä f1.8 ja kamera on optisesti vakautettu.

Telekamerassa käytetään puolestaan kymmenen megapikselin kennoa, ja optinen zoom yltää kolminkertaiseen suurennokseen. Tämän kameran aukko on f2.0 ja myös tämä on optisesti vakautettu. Ultralaajakulmakamera on puolestaan tarkkuudeltaan 12 megapikseliä sen aukkoarvo on f2.2. Vakautusta tai automaattitarkennusta ei tässä kamerassa ole. Kamerakokonaisuus on siis selvästi isoveljeään vaatimattomampi. Ensituntumien myötä kamaralla on ehditty ottamaan vain yksittäisiä kuvia, mutta niiden perusteella tälläkin kameralla pärjää, mutta ero Pro-versioon on huomatta niin ominaisuuksissa, kuin lopputuloksessa.

Xiaomi 13:n värivaihtoehdot ovat vihreä, valkoinen sekä musta. Pienemmän Xiaomi 13 -mallilla on hintaa 8/256 gigatavun versiolla 999 euroa. Mitenkään halpana ei tätäkään puhelinta voi pitää, vaan kilpailijana on suoraan esimerkiksi Samsung Galaxy S23.

Alla listattuna tekniset tiedot:

Tärkeimmät tekniset tiedot Xiaomi 13 Pro

 • Hinta: 1299 €
 • Näyttö: 6,73 tuumaa, (LTPO OLED, 3200 x 1440 pikseliä, 1- 120 Hz), 20:9-kuvasuhde
 • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
 • Muisti, tallennustila: 12 Gt, 256 / 512 Gt (UFS 4.0)
 • Pää-/ultralaajakulma-/telekamera: 50 MP (Sony IMX989, 1”, 1,6 μm, f1.9, OIS) / 50 MP (f2.2, 14 mm, 115 asteen kuvakulma) / 50 MP (f2.0, OIS)
 • Etukamera: 32 MP
 • Akku: 4820 mAh, 120 W langallinen pikalataus, 50 watin langaton lataus, 10 watin käänteinen langaton lataus
 • Mitat, paino: 162,9 x 74,6 x 8,38 mm, 229 g
 • Käyttöjärjestelmä, käyttöliittymä: Android 13, MIUI 14
 • Muuta: Bluetooth 5.3, USB-C, NFC, 5G-yhteydet, sormenjälkilukija näytössä, Dolby Atmos -äänentoisto, IP68

Xiaomi 13 tekniset tiedot:

 • Hinta: 999 €
 • Näyttö: 6,36 tuumaa, OLED, Full HD+ (2400 x 1080), 20:9-kuvasuhde, 120 Hz, HDR10+, 1900 nitiä
 • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
 • Muisti, tallennustila: 8 tai 12 gigatavua (LPDDR5X), 256 gigatavua (UFS 4.0)
 • Pää-/ultralaajakulma-/telekamera: 50 MP (1/1.56”, 1,0 μm, f1.8, OIS) / 12 MP (f2.2, 1/3.06″, 1,12 um, 120 asteen kuvakulma) / 10 MP (f2.0, 75 mm, 1/3.75″, 1,0 um, OIS)
 • Etukamera: 32 MP
 • Akku, lataus: 4500 mAh, 67 W pikalataus, 50 W langaton lataus, 10 W käänteinen langaton lataus
 • Mitat: 152,8 x 71,5 x 8 mm, paino 189 g
 • Käyttöjärjestelmä, käyttöliittymä: Android 13, MIUI 14
 • Muuta: Bluetooth 5.3, USB-C, NFC, 5G-yhteydet, sormenjälkilukija näytössä, Dolby Atmos -äänentoisto, IP68