Uusimmat

Testi Google Pixel Watch 3 -älykello – Toimiva ja hintava Wear OS -kello

02.10.2024 19:00 Ilari Hauhia

Pixel Watch 3:n myötä Googlen älykellot saapuivat vihdoin virallisesti myös Suomeen. Googlen älykellon kolmas iteraatio onkin kaikin puolin toimiva kokonaisuus, joskin hieman hintava sellainen.

Google Pixel Watch 3 on saatavilla ensimmäistä kertaa useampana kokovaihtoehtona. Alkuperäisen 41 millimetrin kokovaihtoehdon rinnalle on lisätty suurempi 45 millimetrin versio, joka tarjoaa 40 prosenttia suuremman näyttöpinta-alan edeltävään Pixel Watch 2 -malliin verrattuna. Pixel Watch 3:n pienempi kokoversio maksaa 400 euroa ja LTE-tuella 450 euroa. 45 millimetrin kohdalla vastaavat hinnat ovat 500 ja 550 euroa. Testattu malli on 41-millimetrinen LTE-versio.

Google Pixel Watch 3:n suorin kilpailija lienee yhtä lailla WearOS-käyttöjärjestelmään pohjautuva Samsung Galaxy Watch7 (alk. 369 euroa) ja vielä edullisempi haastaja OnePlus Watch 2 (269 euroa). Lisäksi samassa hintaluokassa painivat esimerkiksi Muropaketin testissäkin käynyt Huawei Watch GT 5 Pro ja urheilukellot Suunto Vertical (469 euroa) sekä vanhempi Garmin Fenix 7 (389 euroa). iOS-leirissä Apple Watch Series 10 maksaa edullisimmillaan 409 euroa.

Google Pixel Watch 3:n molemmat kokovaihtoehdot on valmistettu kierrätetystä alumiinista. Kellojen AMOLED-tekniikalla toteutetut Actua-näytöt yltävät 2000 nitin maksimikirkkauteen ja niiden virkistystaajuus vaihtelee 1–60 hertsin väliltä. Molempien näyttöjen pikselitiheys on 320 PPI. Sekä 41 että 45 millimetrin versio ovat 12,3 millimetriä korkeita. Pienempi malli painaa ilman ranneketta 31 grammaa ja isompi 37 grammaa, eli kellot ovat melko tavanomaisen painoisia älykelloja.

Näytön reunoja on saatu kavennettua 16 prosenttia edeltävään malliin verrattuna ja näyttö on kaareva ja pyöristyy reunoja kohti. Näytön kaarevuus on mielipidekysymys, mutta itse olen ehkä enemmän tasaisten näyttöjen ystävä. Pyöritettävän oikealta reunalta löytyvän kruunupainikkeen lisäksi Pixel Watch 3:ssa on toinenkin lisänäppäin, joka oletuksena avaa viimeisimmät-näkymän. Siitä voi siirtyä takaisin aiemmin käytettyihin sovelluksiin. Näppäinten tuntuma on hyvä.

Google Pixel Watch 3 muistuttaa muotoilultaan edeltäjäänsä. Muotoilu on yksinkertaistetun toimiva, joskin ehkä aavistuksen ”lelumaisen” näköinen verrattuna esimerkiksi enemmän perinteistä kellotyyliä edustavaan Huawei Watch GT 5 Pro’hon tai urheilukellomaiseen Galaxy Watch7 Ultraan. Kyse on kuitenkin mielipidekysymyksistä ja kauneus on katsojan silmissä.

Ranneke yhdistyy Pixel Watch 3:een sivulta klipsahtamalla. Ranneke ei taivu alaspäin heti kellon kohdalta, joten pieniranteisella käyttäjällä kellon ja rannekkeen liitoskohtaan voi jäädä pieni rako joka heikentää hieman kellon istuvuutta pienessä ranteessa. Muuten kello kyllä tuntuu ranteessa hyvältä eikä ranneke irtoa kädestä liikuntasuorituksienkaan aikana. Melko kevyt laite on muutenkin ranteessa sangen huomaamaton.

Pixel Watch 3:sta löytyvät optinen sykemittaus, veren happipitoisuuden mittaus, sydänkäyrä (EKG), ihon lämpötilan ja sähkönjohtavuuden mittaus sekä muut tavanomaiset sensorit kuten gyroskooppi ja barometri.

Kelloissa on hyödynnetty Qualcomm SW5100 -järjestelmäpiiriä ja Cortex M33 -apuprosessoria ja mukana on 32 gigatavua tallennustilaa sekä kaksi gigatavua SDRAM-muistia. Kello on suojattu vettä ja pölyä vastaan IP68- ja 5ATM-luokitusten mukaisesti ja yhteystukeen kuuluvat Bluetooth 5.3, WiFi 802.11n, NFC sekä UWB. UWB-tuen avulla kelloa voi käyttää esimerkiksi auton avaimina vaikkapa BMW:n Digital Key Plus -tuen omaavien autojen kanssa.

Pixel Watch 3:n akunkesto on virallisen lupauksen mukaan 24 tuntia, kun näyttö on aina päällä. Virransäästötila lisää kestoa jopa 36 tuntiin. Arkikäytössä tarkka akunkeston tuntimäärä riippuu paljolti siitä, kuinka paljon kelloa ja esimerkiksi paikannusta käyttää, mutta käytännössä laite on ladattava joka tapauksessa kerran vuorokaudessa. Lataaminen tyhjästä täyteen onnistuu mukana tulevalla laturilla noin tunnissa, ja sitä on myös pakko käyttää – langatonta Qi-standardia kello ei tue.

Pixel Watch 3 toimii kaikkien Android 10 -yhteensopivien ja sitä uudempien Android-laitteiden kanssa. Apple iPhoneen kelloa ei saa liitettyä. Parittaminen Android-laitteeseen on helppoa ja nopeaa Pixel Watch -sovelluksen avulla. Osa toiminnoista on kuitenkin varattu vain Google Pixel -puhelimien kanssa käytettäviin kelloihin. Tällainen erikoistoiminto on esimerkiksi kameran etäohjain.


Älykellon Wear OS 5 -käyttöjärjestelmä tarjoaa kattavat ominaisuudet. Google Pixel Watch 3 perustuukin juuri Wear OS 5 -käyttöjärjestelmään, joka on Applen watchOS:n ohella älykellojen kärkeä. Wear OS 5 tukee älykellojen mittapuulla valtavaa määrää kolmansien osapuolien sovelluksia, joihin kuuluvat esimerkiksi Spotify ja Strava. Googlen omista sovelluksista älykellolle ovat saatavilla muun muassa YouTube Music, Wallet, Gmail, Google Home sekä nykyään myös offline-navigaatiota tukeva Google Maps. Pixel Recorderin avulla voi puolestaan tallentaa ääniklippejä.

Viesteihin voi vastata suoraan kellosta ja viestisovelluksiin saapuvista viesteistä näkee myös mahdolliset kuvat suoraan kellon näytöltä.

Wear OS 5:n päävalikossa sovelluksien välillä siirrytään pienien sovelluskuvakkeiden avulla. Kosketuksen lisäksi kello tukee pyyhkäisyeleitä, ja kelloa voi tietysti käyttää myös ruutua rullaavan pyöritettävän kruunun ja lisäpainikkeen avulla. Yhdessä kellon kontrolloiminen on helppoa ja käyttöliittymä on sekä intuitiivinen että responsiivinen.

Puhelimen päässä Pixel Watch 3 vaatii kahta sovellusta. Itse älykelloa ja esimerkiksi siinä käytettyjä kellotauluja ohjataan Pixel Watch -sovelluksesta. Terveystoiminnot ja juoksulenkkien sekä muiden treenien tiedot löytyvät puolestaan Fitbitistä. Fitbit on terveyssovelluksena moderni ja käyttäjäystävällinen, ja sen avulla esimerkiksi treenien, unen laadun, stressin, aktiivisuustavoitteen ja muiden terveystietojen seuranta on helppoa. Kello ja sovellus osaavat myös mitoittaa kardiotreenin vaativuutta ja siitä vaativaa palautumista.

Fitbitistä on tarjolla myös maksullinen premium-tilaus. Sen avulla käyttöön saa esimerkiksi opastusta erilaisiin treeneihin, tarkemman uniseurannan ja laajempia mindfulness-treenejä. Pixel-kellon ostamalla saa puoli vuotta ilmaista kokeiluaikaa premium-tilaukseen, ja ilmankin premium-ominaisuuksia sovelluksen kanssa kyllä pärjää. Silti kuukausitilauksen pelkkä olemassaolo kismittää ainakin itseäni, eikä vastaavan tilauksen kanssa joudu painimaan muiden valmistajien kanssa. Maksumuurin taakse lukituista ominaisuuksista voi lukea tarkemmin täältä.

Lenkkikaverina Pixel Watch 3 on hyvä. Kello tarjoaa entistä laajemmin tietoa varsinkin juoksuun liittyvistä tilastoista, kuten esimerkiksi askelpituudesta ja kadenssista. Ainakaan peruslenkkeilijälle tiedoista ei kuitenkaan ole välttämättä erityisen paljon iloa oman juoksusuorituksen parantamiseen ilman konkreettista opastusta siitä, mihin suuntaan omaa juoksutekniikkaa kannattaisi tietojen pohjalta kehittää.

Juoksija voi myös asettaa kelloon hälytyksen, jos lenkillä on tippumassa ennalta määritetystä tavoitetahdista. Tästä ominaisuudesta on iloa myös peruslenkkeilijälle, mutta samaa toimintoa toivoisi myös vaikkapa pyöräilyn puolelle.

Optinen sykemittaus toimii Pixel Watch 3:n kanssa tarkemmin kuin monissa muissa äly- ja urheilukelloissa, mutta ainakin omassa kapeassa ranteessa optinen sykemittaus toimii silti järjestään selvästi huonommin kuin erillinen sykevyö. Varsinkin nopeassa sykevaihtelussa ja esimerkiksi maastopyöräillessä sykekäyrä voi olla mitä sattuu, mutta ongelma vaivaa kaikkia optisia sykemittareita, eikä vain Pixel Watch 3:a. Erillisiä sykevöitä kello ei tue.

GPS:n tarkkuus tuntuu olevan hyvällä tolalla, ja sijainti löytyy riittävän nopeasti. Unenseuranta toimii sekin hyvin, ja kello vaihtaa nukkuvalle käyttäjälle automaattisesti päälle virransäästötilan ja yökäyttöön sopivan UI:n. Aamulla kello kertoo miten käyttäjä nukkui – ellei lyhyehköllä akkukestolla varustettu kello sitten viettänyt yötä laturissa.

Turvallisuutta parantavien ominaisuuksien osalta Pixel Watch 3 osaa muun muassa tunnistaa kaatuneen tai kolariin joutuneen käyttäjän, jolloin kello hälyttää automaattisesti apua. Tulossa on myös toiminto, jonka on määrä tunnistaa sykkeen menettävä käyttäjä.

Kokonaisuudessaan Google Pixel Watch 3 on pätevä Wear OS -älykello, joskin hieman kallis sellainen. Käytännössä se kilpailee tasaisimmin Galaxy Watch7:n kanssa, mutta Samsungin kello on halvempi. Sekä Samsung että Pixel varaavat osan älykellojensa toiminnoista vain omien puhelintensa käyttöön, joten mikäli taskusta löytyy Samsungin tai Googlen puhelin, vaikuttaa se todennäköisesti ostopäätökseen.

Googlen älykellon akkukesto ei huimaa päätä ja on käyttökokemusta eniten rajoittava tekijä, mutta myös se on samassa luokassa Samsungin vastineen kanssa. Toisaalta Wear OS ja samat perustoiminnot, kuten sykemittaus ja paikannus sekä selvästi parempi akkukesto, löytyvät selvästi halvemmistakin älykelloista, kuten onnistuneesta OnePlus 2:sta.

Urheilukeskeisille käyttäjille parempi valinta voi puolestaan olla kolhuja kestävämpi ja sykevyötä tukeva varsinainen urheilukello, kuten vaikkapa Suunto Vertical. Applen puhelimien ystävien ei Pixel Watch 3:a tarvitse edes harkita yhteensopivuuden puutteen vuoksi.

Hyvää

  • Wear OS 5 ja sen laaja ohjelmistotuki
  • Tarkka sykemittaus ranteesta
  • Näytön laatu

Huonoa

  • Vain noin vuorokauden akkukesto
  • Korkea hinta
  • Fitbitin maksullinen tilaus

Tärkeimmät tekniset tiedot Pixel Watch 3 LTE 41mm

  • Hinta: 450 euroa
  • Mitat: 41 x 41 x 13,6 mm
  • Näyttö: 1,4 tuuman AMOLED, 320 PPI
  • Akku: 420 mAh
  • Suoritin: Qualcomm SW5100
  • Yhteydet: GPS, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 802.11n, NFC sekä UWB
  • Käyttöjärjestelmän yhteensopivuus: Android 10.0 tai uudempi
  • Mittaus: Sykemittari, EKG, verenpaine, BIA, SpO2, ihon lämpötila
  • Vedenkestävyys: 5ATM, IP68

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat