Uusimmat

Testi Huawei FreeBuds 6i -nappikuulokkeet – Kohtuuhintaisten nappien äänenlaatu ei yllä vastamelun tasolle

16.06.2024 10:00 Ilari Hauhia

Huawein uudet FreeBuds 6i -nappikuulokkeet tarjoavat kohtuullisella hinnalla tasokkaan vastamelutoiminnon. Kuulokkeiden äänenlaatu ei kuitenkaan ole parhaimmistoa.

Huawein Freebuds 6i -kuulokkeet maksavat 99 euroa. Näin ne kilpailevat esimerkiksi Nothing Ear 2 ja (a)-, Samsung Galaxy Buds FE- ja JBL Tune 230NC- kuulokkeiden sekä toisen sukupolven Apple Airpodsien kanssa.

Muotoilultaan Huawein uudet kuulokkeet ovat varsin perinteiset korviin työntyvät in-ear-kuulokkeet ja mukana tulee kolmet erikokoiset sovitteet. Edellisiin FreeBuds 5i -nappeihin verrattuna kuulokkeiden sangat ovat lyhentyneet, ja myös latauskotelo on pienikokoinen. Kuulokkeen ulkomitat ovat 31,4 x 21,3 x 23,7 millimetriä ja latauskotelon 48,2 x 61,8 x 27 millimetriä. Kuuloke painaa 5,4 grammaa ja kotelo 34 grammaa.

Kuulokkeet asettuvat korvaan melko tavanomaisesti. Mikäli yleiset in-ear-tyyppiset silikonisovitteiset kuulokkeet tuntuvat istuvan omiin korviin muuten hyvin, sopivat Huawein uudet napit todennäköisesti myös ongelmitta. Kuulokkeista ei synny ainakaan tunnin parin kuuntelusessioilla kummempaa kuulokeväsymystä.

Värivaihtoehtoja ovat musta, valkoinen sekä violetti. Ulkoisesti kuulokkeiden laatutuntuma on hintaluokka huomioiden hyvä. Latauskotelo ei kerää liiemmälti sormenjälkiä ja läpän sarana vaikuttaa riittävän kestävältä pitkäikäisempääkin käyttöä varten. Nappien saaminen ulos kotelosta on aavistuksen hankalaa, mutta hyvänä puolena magneetit pitävät napit kotelossa kohtuullisen tiukasti jos rasia pääsee vaikka tipahtamaan lattialle.

Freebuds 6i -kuulokkeista löytyvät 55 milliampeeritunnin akut ja latauskotelossa kapasiteettia on 510 milliampeerituntia. Valmistajan lupauksen mukaan kuulokkeiden pitäisi kestää viisi tuntia kuuntelua vastamelutoiminnon (ANC) ollessa käytössä ja jopa kahdeksan tuntia ilman vastamelutoimintoa.

Käytännössä lukemat ovat matalammat. ANC:n ollessa käytössä akku kestää noin neljä tuntia ja ilman sitä noin kuusi tuntia. Akkukesto onkin yksi FreeBuds 6i -kuulokkeiden heikkouksista.

Latauskotelon kanssa kuulokkeet kestävät noin neljä lataussykliä. Kuulokkeet latautuvat latauskotelossa täyteen noin 40 minuutissa, ja latauskotelon täyttymiseen menee noin tunti. Latauskotelo ei tue langatonta latausta, vaan lataaminen onnistuu vain USB-C-liittimen kautta.

Freebuds 6i -kuulokkeiden äänestä vastaavat 11 millimetrin nelimagneettiset kuuloke-elementit. Niiden taajuusvasteen luvataan olevan 14 hertsistä 40 kilohertsiin ja niillä on Hi-Res Audio Wireless -sertifikaatti. Kuulokkeiden äänenlaatu on hintaluokka kohtuullinen, mutta se ei musiikin kuuntelussa edusta hintaluokan parhaimmistoa.

Ääni jää kimittäväksi ja vokaalit sekä rumpujen hi-hat sekä lautaset tuntuvat sihisevän ja suhisevan korvissa hieman ikävästi. Myöskään bassotoisto ei ole erityisen vahvaa, vaikka Huawei kertookin parantaneensa sitä aiempiin kuulokkeisiin verrattuna. Siksi FreeBuds 6it eivät ole välttämättä parhaat valinnat, jos kuulokkeilta toivoo nimenomaan mahdollisimman hyvää äänenlaatu.

Musiikin sijaan pääasiassa podcasteja tai äänikirjoja kuunteleville tai puheluita paljon puhuville FreeBuds 6it sopivat paljon paremmin. Kuulokkeiden vahvuus on niiden hintaluokassaan erinomainen vastamelutoiminto, joka pärjää vertailussa kalliimpienkin kuulokkeiden kanssa. Tehokkaan ANC:n ansiosta äänikirjojen ja podcastien kuuntelu onnistuu hyvin myös esimerkiksi meluisassa julkiseen liikenteen välineessä, ja se auttaa tietysti myös musiikkikokemuksen kanssa.

Huawei FreeBuds 6i -kuulokkeet yhdistyvät äänilähteeseen Bluetooth 5.3 -yhteydellä, ja kuulokkeisiin voi liittää kaksi laitetta yhtä aikaa. Kuulokkeet toimivat myös ilman kumppanisovellusta, mutta täydet ominaisuudet saa käyttöön Huawein AI Life -sovelluksen avulla.

Androidille AI Life täytyy ladata AppGalleryn kautta, eikä sitä löydy Play Storesta. iOSille sovellus löytyy App Storesta. Kankeahkon sovelluksen käyttökokemus ei ole parhaasta päästä, mutta sen avulla voi määrittää esimerkiksi mitä kuulokkeiden hipaisukytkimet tekevät. Oletuksena kaksoisnapautus pysäyttää ja jatkaa musiikin toiston ja kolmoisnapautus vie seuraavaan kappaleeseen. Pitämällä sormea ”pohjassa” voi liikkua eri ANC-tilojen välillä.

Kosketuskontrollien säätämisen lisäksi AI Lifen kautta voi säätää ääniprofiileja. Käytännössä AI Life tuntuu kuitenkin ylimääräiseltä, enkä ainakaan itse kokenut sen käyttämiselle mitään pakottavaa tarvetta.

Kokonaisuudessaan FreeBuds 6it ovat hintaluokassaan varteenotettavat nappikuulokkeet. Huawein nappien vahvuuksiin kuuluvat vahva vastamelutoiminto, kohtuullinen hinta, latauskotelon ja kuulokkeiden pieni koko. Musiikin kuunteluun äänenlaatu ei kuitenkaan ole aivan parhaimmillaan, ja myös akkukestossa olisi parantamisen varaa.

Hyvää

 • Tehokas vastamelutoiminto
 • Pieni koko
 • Kohtuullinen hinta

Huonoa

 • Akkukesto
 • Äänenlaatu musiikin kuunteluun
 • Hankala kumppanisovellus

Tekniset tiedot Huawei Freebuds 6i

 • Hinta: 99 €
 • Elementti: 12 millimetriä
 • Akku: 55 mAh (kuuloke), 510 mAh (kotelo)
 • Paino: 5,2 grammaa / nappi, 35 g kotelo
 • Yhteys: Bluetooth 5.3
 • Vastamelutoiminto: Dynaaminen
 • Akkukesto (ilmoitettu): 5 h (vastamelulla), 8 h (ilman vastamelua)
 • Värivaihtoehdot: musta, valkoinen sekä violetti

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat