Uusimmat

Testi Huawei Watch 3 Pro – Tyylikäs mutta ei aivan ongelmaton älykello

08.08.2021 11:00 Ilari Hauhia

Huawein hiljattain myyntiin julkaisema 449 euron hintainen Watch 3 Pro on valmistajan ensimmäinen älykello, jossa hyödynnetään HarmonyOS 2.0 -käyttöjärjestelmää. Laite on monilta monin osin pätevä ja tyylikäs älykello, mutta käyttökokemusta heikentävät tekniset ongelmat.

Huawei Watch 3 Pro on ulkoisesti tyylikäs ja laadukas älykello. Kun laitteen nostaa ensimmäistä kertaa esiin pakkauksesta, huomaa 1,43-tuumaisella AMOLED-näytöllä varustetun älykellon olevan varsin massiivinen. Älykellon fyysiset mitat ovat 48 mm × 49,6 mm × 14 mm, eli laite on todellakin suurikokoinen jokaiseen suuntaan. Lisäksi kello painaa jo ilman ranneketta 63 grammaa, joka tuntuu jo ranteessa.

Älykellon näytön tarkkuus on 466 x 466 pikseliä ja siinä on käytetty safiirilasia. AMOLED-näytöille tyypilliseen tapaan Watch 3 Pron näytön musta väri todellakin mustaa ja myös maksimikirkkaus on riittävä, jotta näytöstä saa selvää päivänvalossa. Valmistajan mukaan näytön maksimikirkkaus on parhaimmillaan 1000 nitiä.

Näyttöä voi ohjata joko kosketuksella tai kruunua pyörittämällä. Kruunun alle on lisäksi lisätty toinen ohjelmoitava näppäin, joka oletusasetuksilla avaa harjoittelutilan, mutta jonka toimintaa voi säätää mieleisekseen. Molempien näppäimien tuntuma on hyvä ja niiden käyttö onnistuu myös hanskat kädessä.

Näytön ohella myös titaanivalmisteisen kello-osan rakenne on kehuttavan viimeistelty ja onnistunut eikä se tunnu monien halvempien älykellojen tavoin ”lelulta” tai ”muoviselta”, vaan ”oikealta kellolta”. Älykellon keraaminen pohja tuntuu rannetta vasten miellyttävältä.

Kokonsa puolesta kello kuitenkin tuntuu ainakin omassa hieman kapeassa ranteessani vähän turhankin isolta ja sitä tuntuu olevan haastava kiristää pysymään paikallaan ranteessa varsinkaan urheilusuoritusten aikana. Kyse on kuitenkin lähinnä mielipidekysymyksestä, johon vaikuttaa oman ranteen paksuus.

Kello kiristetään ranteen ympärille mukana tulevan 22 millimetriä leveän ruskean nahkarannekkeen avulla. Pakkauksesta kaivettuna nahkaranneke on hieman jäykkä, mutta jo muutaman viikon käytöllä se pehmeni ranteen ympärille mukavasti. Pikakiinnityksen avulla hihnan voi halutessaan vaihtaa toiseen 22 millimetrin rannekkeeseen helposti ja nopeasti.

Huawei Watch 3 Pro tukee Bluetooth 5.2:n lisäksi WiFiä sekä eSIMin avulla myös LTE-yhteyksiä. Näin älykellon kanssa ei ole pakko käyttää puhelinta, mikäli laitteelle haluaa hankkia oman liittymän. Mukana on myös tuki NFC:lle, mutta mobiilimaksuihin laite ei kykene ainakaan Suomessa.

Ominaisuuksista, laadukkaasta näytöstä ja ulkoisesta olemuksesta joutuu pulittamaan tyyriin hinnan. Huawei Watch 3 Pron suositushinta Suomessa on 449 euroa, jonka lisäksi Huawei on julkaissut myyntiin myös 399 euron hintaisen Huawei Watch 3 -perusmallin. Näin molemmat mallit maksavat huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi Muropaketin testissä pari vuotta sitten käynyt Huawei Watch 2 GT, jonka suositushinta oli älykellon julkaisuhetkellä 249 euroa.

LUE MYÖS: Kokeilu: Huawei Watch GT 2 -älykello tarjoaa monipuoliset perusominaisuudet, mutta niukasti todellisia uudistuksia

Vertailun vuoksi esimerkiksi Applen uusimman Apple Watch Series 6:n voi edullisimmillaan hankkia jo noin 360 eurolla. Urheilijoille kohdennettu Suunto 7 maksaa sekin nykyään noin 330 euroa, kun taas Garmin Fenix 6:n hinta on noin 520 euroa. Samsung Galaxy Watch 3 -mallien hinnat asettuvat noin 300 euron tuntumaan, kun taas Galaxy Watch Active 2:n voi saada jo 240 eurolla.

Laitteen myyntipakkaukseen kuuluvat kellon lisäksi kiinteällä johdolla varustettu latausasema, takuusta ja laitteesta lisätietoja kertova vihko sekä lappu, jolle on printattu QR-koodi. QR-koodin voi lukea sekä Android- että iOS-laitteella, jolloin se ohjaa käyttäjän lataamaan Huawei Health -sovelluksen laitteen sovelluskaupasta.

Älykellon käyttöönotto ei ole sulavimmasta päästä, varsinkaan Androidilla. Androidille Huawei Health tulee ladata Huawein AppGallerysta, sillä Play Storen kautta jaettava sovellusversio ei tunnista Watch 3 Pro -mallia lainkaan. Applen iOSille Huawei Health ladataan App Storesta.

Sovellus ei herätä ensisilmäyksellä hurjasti luottamusta, sillä jo avausruudussa osa teksteistä on kiinaksi. iOS-laitteeseen yhdistettäessä Bluetooth-yhteyden muodostaminen iPhone 12 minin ja kellon välille vaati useita yrityksiä ja sen jälkeen kellon päivittäminen vaati vielä jonkin verran odottelua.

Huawei Health -kumppanisovellus jättää muutenkin toivomisen varaa. Sovellus tuntuu kankealta ja kuten mainittua, sieltä täältä löytyy edelleen sekaisin englannin- ja kiinankielistä tekstiä. Sovellus kaatui muutamia kertoja iOSilla ja sen yleinen käyttöliittymä valikkoineen ja valikoiden alavalikkoineen kaipaisi vielä selkeyttä. Lisäksi iOS-versio jumiutuu ja kaatuilee usein. Myöskään Android-käyttökokemus ei ollut sen parempi, sillä sitä vaivasivat samat tekniset ja laadulliset ongelmat.

Huawei Watch 3 Pro’sta löytyy kehon seurantaan liittyviä toimintoja. Kello osaa mitata sykettä, unen laatua, stressitasoja, veren happipitoisuutta sekä uutena ominaisuutena myös ihon lämpötilaa. Tietoja voi lukea suoraan kellosta, tai Huawei Health -sovelluksen Health-välilehden alta. Sovellus ei kuitenkaan yhdistele tietoja mitenkään toisiinsa, joten niiden tulkitseminen jää käyttäjän kontolle.

Varsinkin ihon lämpötilan mittaus tuntuu muutenkin melko ylimääräiseltä toiminnolta, sillä ainakaan mahdollista kuumetta tiedosta on mahdotonta mitata. Ranne kun lämpenee kesäkeleillä helposti aivan muista syistä kuin taudista johtuen. Myös veren happipitoisuus on perusterveellä aikuisella käytännössä aina hyvä, joten lukemasta ei ole yksinään juuri iloa.

Unen laadun seuranta vaikutti mittaavan lepoa pääosin kohtuullisen tarkasti. Kuitenkin esimerkiksi rauhallinen aamupala sohvalla saattoi sekoittua tilastoissa edelleen nukkumiseen, ja toisaalta aamuyön vessakäynti johti välillä kellon mielestä hyvinkin lyhyisiin yöuniin.

Huawei Watch 3 Pro’n HarmonyOS 2.0 tarjoaa pätevän ja melko selkeän käyttökokemuksen. Oletusasetuksilla sovellukset on listattu siirreltävään ”ruudukkoon”, mutta asetuksista ruudukon voi vaihtaa perinteisempään listaan, joka ainakin omasta mielestäni toimii edelleen paremmin. Käyttipä sitten ruudukkoa tai listaa, ei käyttöliittymän animaatioissa ole näkyvissä hidastelua tai muitakaan ongelmia. Esimerkiksi sovellusruudukkoa ei löytynyt vielä aiemmista malleista, mutta muuten käyttökokemus tuntuu uudesta käyttöjärjestelmästä huolimatta heti tutulta.

Esiasennettuina sovelluksina Huawei Watch 3 Pro’sta löytyvät muun muassa ajastin, herätyskello, ohjattu hengitystoiminto, kompassi, barometri sekä puhelimen etsintätoiminto. Älykelloon on mahdollista asentaa lisäsovelluksia Huawein oman AppGalleryn kautta.

Lisäsovellusten valikoima on joka tapauksessa ainakin toistaiseksi hyvin suppea verrattuna Wear OS:n ja varsinkin Applen älykellojen sovellusvalikoimaan, eikä sovelluskaupasta löytynyt oikein mitään asentamisen arvoiselta kuulostavaa sovellusta myöskään Androidilla.

Älykello tukee valtavaa määrää erilaisia urheilutiloja ja tuettuja lajeja ovat esimerkiksi perinteiset juoksu, uinti, pyöräily, jooga sekä salitreeni. Käytännössä suurin ero urheilutilojen välillä lienee se, että älykello tietää, tuleeko suorituksen ajaksi laittaa GPS päälle vai ei. Joogasession aikana seurannasta kun ei olisi kovin paljoa hyötyä.

Liikuntasuoritusten seuraamiseen Huawei Watch 3 Pro ei kuitenkaan vaikuta parhaalta mahdolliselta älykellolta. Aivan testiperiodin aluksi epäilin testiin toimitetun älykellon olevan peräti viallinen, sillä älykello ei tuntunut millään löytävän GPS-signaalia edes keskellä avointa puistoa seistessä. Kokeilin kuitenkin jättää laitteen etsimään signaalia kaikessa rauhassa, ja lopulta GPS-signaali löytyi reilun kymmenen minuutin odottelun jälkeen.

Tilanne ei parantunut tehdasasetusten palautuksella, kellon ohjelmistopäivityksellä tai muillakaan tempuilla. GPS-signaalin löytyminen vie aina useita minuutteja, joskus jopa yli 10 minuuttia. Vaikkapa lenkille lähtiessä ei huvittaisi odotella GPS:n lukittumista useiden minuuttien ajan, mutta mikäli liikkeelle lähtee ennen GPS:n lukittumista, jää lenkin alkupuoliskolta aina jonkin verran matkaa mittaamatta. GPS-ongelmat toistuivat myös Androidilla testatessa, joten kyse ei vaikuta olevan pelkästä iOS-käyttäjiä vaivaavasta ongelmasta.

Lukittumisen jälkeen GPS onneksi toimii kohtuullisen hyvin ja sen mittaama matka vastaa pitkälti iPhone 12 mini -puhelimella mitattua matkaa. Paikannukseen liittyen myös esimerkiksi sääennusteen tarkistaminen kellosta ei aina toiminut, sillä kello ei osannut paikantaa itseään, vaikka se oli yhdistetty puhelimeen ja Huawei Healthille oli annettu tarpeelliset oikeudet sijainnin jakamiseen.

Laitteen ranteesta tapahtuva optinen sykemittaus vaikuttaa kohtuullisen tarkalta varsinkin tasaisissa suorituksissa. Lenkkien alkupuolella kello saattaa kuitenkin arvioida sykkeen hieman alakanttiin, eikä se pysy intervalliharjoituksissa aina nopeiden sykevaihteluiden mukana.

Urheilusuorituksien tietoja, kuten reitistä muodostettua GPX-tiedostoa, ei ole mahdollista saada ulos älykellosta, eikä omia suorituksia voi tallentaa esimerkiksi Stravaan lainkaan. Android-laitteilla Huawei Healthin pitäisi tukea yhteispeliä Google Fitin kanssa. iOSin kanssa sovellus pyytää lupaa toimia Apple Healthin kanssa, mutta ainakaan testijaksolla synkronointi ei onnistunut lainkaan.

Näin ainoa tapa seurata aiempia suorituksia on joko tutkia niitä rajoitetusti suoraan älykellosta, tai vaihtoehtoisesti kumppanisovellus Huawei Healthin kautta. Huawei Healthista näkee kyllä harjoituksen tärkeimmät tiedot, kuten nopeuden, matkan ja sykekäyrän, mutta muista urheilusovelluksista löytyvä tarkempi analyysi jää näkemättä. Välillä Huawei Health ei kuitenkaan oikein halua synkronoida tietoja kellon ja puhelimen välillä ja näkymää joutuu päivittelemään useita kertoja.

Älykellon vahvuudeksi voidaan laskea sen erinomainen akkukesto. Siinä missä Apple Watcheja ja Wear OS:llä varustettuja älykelloja joutuu käytännössä lataamaan lähes joka yö, jaksaa Huawei Watch 3 Pron 790 milliampeeritunnin akku tavallisella käytöllä helposti noin neljä tai viisi päivää. GPS:n aktiivinen käyttö toki syö akkukestoa, mutta hyvänä puolena laitteessa riittää virtaa pitkäkestoistenkin suoritusten tallentamiseen.

Huawei Watch 3 Pro tarjoaa myös aggressiivisen virransäästötilan, jossa kellon toiminta hidastuu, ulkoiset yhteydet Bluetoothia lukuun ottamatta poistuvat käytöstä ja kellotaulujen valikoima pienenee. Virransäästötilassa akkukesto paranee selvästi ja viikon testin jälkeen virtaa oli vielä reilusti yli puolet jäljellä. Toisaalta virransäästötilassa myös kellon käyttökokemus muuttuu selvästi kehnompaan suuntaan, joten tilaa ei tee mieli käyttää kuin tarvittaessa.

Kokonaisuudessaan Huawei Watch 3 Pro on sinällään pätevä älykello, joka kuitenkin maksaa liikaa.

Esimerkiksi aiempaan Huawei Watch 2 GT -malliin verrattuna älykello ei arkikäytön näkökulmasta tuo mukanaan kovin merkittäviä uudistuksia, joiden avulla hintaeron voisi perustella. Lisäksi 449 euron hintaisen älykellon kanssa teknisten ongelmien, kuten GPS:n lukittautumiseen liittyvän viiveen, kanssa painiminen ei tunnu lainkaan hyvältä. Lisäksi Huawei Health -kumppanisovellus kaipaisi sekin runsaasti jatkokehitystä.

Huawei Watch 3 Pro on kuitenkin ulkoisesti laadukas ja näyttävä älykello, joten mikäli etsii puhtaasti tyylin puolesta näyttävää ja kookasta älykästä aikarautaa, on ostos perusteltavissa. Lisäksi älykellon akkukesto on kiitettävän pitkä.

Hyvää

  • Tyylikäs ulkonäkö ja laatuvaikutelma
  • Näytön laatu ja maksimikirkkaus
  • Akkukesto

Huonoa

  • Kallis hinta
  • Hitaasti toimiva GPS
  • Huawei Health -sovelluksen kankeus
  • Sovellusvalikoiman rajallisuus

Tekniset tiedot Huawei Watch 3 Pro

  • Hinta: 449 €
  • Ulkomitat, paino: 48 mm × 49,6 mm × 14 mm, 63 grammaa (ilman ranneketta). Rannekkeen leveys 22 millimetriä.
  • Näyttö: 1,49 tuumainen AMOLED, 466 x 466 pikselin tarkkuus
  • Muisti: 2 Gt keskusmuisti, 16 Gt tallennustila
  • Akku: 790 mAh
  • Käyttöjärjestelmän yhteensopivuus: Android 6.0 tai uudempi, iOS 9 tai uudempi
  • Sykkeenmittaus: optinen sykesensori
  • Veden- ja iskunkestävyys: 5ATM (jopa 50 metriin asti)
  • Lataus: Magneettinen latausalusta
  • Sensorit: kiihtyvyys, gyroskooppi, geomagneettinen anturi, optinen sykeanturi, ympäristön valontunnistin, ilmanpaine, lämpötila

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat