Uusimmat

Testi Korviin valon avulla muovautuvat Logitech G Fits -kuulokkeet tuottavat kalliin pettymyksen

02.04.2023 19:00 Ilari Hauhia

Logitechin nappimalliset G Fits -pelikuulokkeet pyrkivät erottumaan joukosta LightForm-nimisellä teknologialla. Silikoniset korvaosat muovataan ja kovetetaan valon avulla käyttäjän ainutkertaisen korvaprofiilin mukaiseksi. Käytännössä G Fitsit tuottavat kuitenkin hintavan pettymyksen.

Mustana ja valkoisena saatavilla olevat Logitech G Fits -kuulokkeet asettuvat 249 euron hintalapullaan hintansa puolesta premium-pelikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden luokkaan. Markkinoilla ei ole saatavilla juurikaan saman hintaluokan nappimallisia pelikuulokkeita. ”Tavallisten” nappikuulokkeiden puolesta suunnilleen samaan hintaluokkaan asettuvat esimerkiksi Bose QuietComfort Buds 2:t ja Applen AirPods Pro 2:t.

Pillerin muotoiset 10 mm kuuloke-elementeillä varustetut kuulokkeet ovat yhteensopivat sekä PC- ja Mac-tietokoneiden, Sony PlayStation- ja Nintendo Switch -pelikonsolien että mobiililaitteiden kanssa. Langaton yhteys onnistuu joko Bluetoothilla tai erillisen lähettimen avulla Logitechin omalla Lightspeed-tekniikalla. Kuulokkeista löytyy myös mikrofonit.

Kuulokkeet eivät ole varsinaisesti in-ear-malliset, vaan ne asettuvat korvaan Bose QC Budsien tavoin ”puolisisäisesti”.

Lightspeed-yhteydellä kuulokkeissa riittää virtaa yhdellä latauksella jopa seitsemäksi käyttötunniksi, ja latauskotelosta saa lisävirtaa kahdeksaksi tunniksi. Mikäli kuulokkeita käytetään Bluetooth-yhteydellä, käyttöaikaa on valmistajan mukaan yhdellä latauksella kymmeneksi tunniksi, jonka lisäksi latauskotelo tarjoaa virtaa jopa 12 lisätunniksi.

Käytännön testien perusteella arviot akkukestosta pitävät suunnilleen paikkansa, mutta osa nappikuulokkeista tarjoaa ainakin kotelon osalta pidemmänkin akkukeston kuin reilun yhden täyteen latauksen.

Tuotepakkaukseen kuuluvat kuulokkeiden lisäksi Lightspeed USB-A-sovitin, USB-C-adapteri, latauskotelo ja lyhyt latauskaapeli. Lightspeed-sovittimelle ei ole harmillisesti paikkaa kuulokekotelossa, joten sen kantaminen mukana on hankalaa.

Logitechin kuulokkeiden käyttöönoton yhteydessä niiden omalla sovelluksella voidaan aktivoida kuulokkeiden yhdysrakenteiset led-valot, jotka kovettavat kuulokkeiden geelipehmusteet korvan muotoon paikoilleen asetettuna. Puhelimen pakkaus ohjeistaa sovelluksen lataamiseen, ja sovellus antaa loput ohjeet.

Käytännössä kuulokkeita pidetään minuutin ajan korvassa muovausprosessin ajan kevyesti painamalla. Kuulokkeet lämpenevät korvissa selvästi muovauksen aikana, mutta lämpö ei ylitä kipurajaa. Muovauksen voi tehdä vain kerran, eli kuulokkeet kannattaa asetella korviin hyvin huolellisesti ennen muovauksen aloittamista.

Ainakin omalla kohdallani korviin mukautuvat kuulokkeet tuottivat käyttömukavuudeltaan pettymyksen.

Kuulokkeet ovat sinällään perusmukavat eivätkä ne tuota kuulokeväsymystä, mutta korviin mukautuvilta hintavilta kuulokkeilta odottaisi huomattavasti enemmän. Kuulokkeet eivät ole millään mittarilla mukavimmat nappikuulokkeet mitä olen käyttänyt, ja esimerkiksi Bosen QuietComfort Budsit ovat mielestäni paremmat korvissa.

Muovautuvuuden vuoksi kuulokkeiden lainaaminen esimerkiksi perheenjäsenelle on sekin hankalaa. Toki nappikuulokkeiden lainaamisen hygieenisyys on muutenkin hieman siinä ja tässä.

En tiedä, menikö kuulokkeiden muovausprosessi kohdallani jotenkin pieleen ohjeiden seuraamisesta huolimatta, vai mikä on pielessä. Erityisesti oikea kuuloke tuntuu olevan korvassa epämiellyttävän löyhästi, ja tuntuu luisuvan jatkuvasti ulos korvasta. Kuulokkeet tippuvat välillä korvista nopeassa liikkeessä, kuten lenkillä, joten urheilukäyttöön G Fitsit eivät sovellu.

Siinä missä monien nappikuulokkeiden mukana toimitetaan yleensä ainakin kolmet erikokoiset korvasovitteet, ovat G Fitsit tarjolla vain yhdessä koossa. Kenties sopimattomuus omiin korviin johtuukin siitä, että omat korvani ovat keskimääräistä suuremmat, ja vaativat muiden kuulokkeiden kohdalla yleensä suurimmat tarjolla olevat korvasovitteet. Näin G Fitsit voivat olla minulle liian pienet.

Korviin muovautuva teknologia ja käyttömukavuus tuottaa siis ainakin itselleni pettymyksen. Myöskään kuulokkeiden muut osa-alueet eivät onnistu vakuuttamaan.

Kuulokkeiden yhdistäminen puhelimeen ensimmäistä kertaa vaati ohjekirjasta lunttaamista. Kuulokkeet pitää pitää rasiassa kansi auki, jolloin rasiassa olevaa nappia piti pitää pohjassa kolme sekuntia. Vasta sitten kuulokkeet saa ottaa rasiasta.

Ensimmäisen yhdistämisen jälkeen yhdistäminen tuntui välillä bugiselta, sillä kuulokkeet eivät aina automaattisesti yhdistyneet puhelimeen. Välillä vain toinen kuuloke yhdistyi puhelimeen ja toinen pysyi mykkänä, jolloin yhteys piti muodostaa jälleen uudelleen.

Kuulokkeiden äänenlaatu ei ole hinta huomioiden kovin kaksinen. Äänet ovat diskanttivoittoisia eivätkä bassot toistu kovin jykevästi. Huomattavasti edullisemmatkin kuulokkeet ovat tarjonneet omiin korviini parempaa äänenlaatua. Syynä saattaa kuitenkin olla, etteivät kuulokkeet oikein mukautuneet oikein korviini, mikä väistämättä vaikuttaa myös äänenlaatuun kun kyse on nappikuulokkeista.

G Fits -sovelluksella voi halutessaan muokata myös taajuuskorjaimen asetuksia omien mieltymysten mukaan.

Alhaisen viiveen Lightspeed-yhteysteknologia on mukava lisä, mutta ainakin omassa käytössä latenssiero ei ole käytännössä kovinkaan havaittava. Kenties esimerkiksi hyvin nopeatempoisissa räiskintäpeleissä on tärkeää kuulla äänet mahdollisimman reaaliaikaisesti, mutta arkikäytössä ero on minimaalinen.

Yhteyksien välillä voi siirtyä vauhdissa  kuulokkeissa olevien hipaisunäppäimien avulla, mutta niiden toimivuus osoittautui kehnoksi, eivätkä kuulokkeet aina rekisteröineet painallusta.

G Fitsit eivät tarjoa aktiivista vastamelutoimintoa. Ominaisuudesta ei ole ehkä kovinkaan paljoa hyötyä, jos keskittyy pelaamaan tietokoneen tai pelikonsolin ääressä, mutta 250 euron hintaisilta kuulokkeilta ominaisuutta silti odottaisi, kun se löytyy myös monista huomattavasti halvemmista malleista. Pelaamisnäkökulmastakin aktiivisesta vastamelutoiminnosta olisi iloa ainakin mobiilipelaajille ja vaikkapa Nintendo Switchin tai Steam Deckin käyttäjille.

Kuulokkeissa on pieni passiivinen vaimennus, mutta esimerkiksi julkisen liikenteen melua se ei riitä hälventämään.

Myös mikrofonit tuottavat pettymyksen. Pelikavereiden mukaan kuulokkeiden tuottama äänenlaatu on halvan mikrofonin tasolla, ja äänenlaatu sekä -voimakkuus jäävät kehnoiksi.

Kokonaisuudessaan G Fitsit osoittautuivat ainakin omalla kohdalla hintavaksi pettymykseksi. Muovautuvasta teknologiasta huolimatta kuulokkeet istuvat korviin kehnosti, mikä saattaa johtua siitä, että ne ovat omiin korviin liian pienet eikä saatavilla ole suurempia sovitteita.

Kenties kuulokkeet olisivat hieman pienikorvaisemmalle mukavammat, mutta 250 euron hintalapulla riski siitä, etteivät kuulokkeet olekaan kovin mukavat, on suuri. Kuulokkeita ei voi edes kokeilla omiin korviin ennen ostoa, sillä ne muovataan jokaisen yksittäisen käyttäjän korviin. Ylipäätään monet edullisemmat kuulokkeet tarjoavat enemmän ominaisuuksia ja siten paremman hinta-laatusuhteen.

Hyvää

  • Kiinnostava idea korviin muovautuvista kuulokkeista
  • Voi käyttää nopeaa Lightspeed-yhteyttä

Huonoa

  • Hinta
  • Mukavuus käytännössä
  • Äänenlaatu
  • Yhteysongelmat
  • Mikrofoni

Logitech G FITS ominaisuudet:

  • Hinta: 249 euroa
  • Yksilöity Lightform-istuvuus
  • Yhteydet: Lightspeed ja Bluetooth 5.2
  • Yhteensopiva mm. PC- ja Mac-tietokoneen, PS5/PS4:n ja mobiililaitteiden kanssa
  • 10 mm kaiutinelementit ja keilanmuodostavat mikrofonit
  • akkukesto: jopa 10 tuntia kuunteluaikaa + 12 tuntia latauskotelolla (Bluetooth)
  • Lataus USB-C-kaapelilla, 10 minuutin lataus antaa n. yhden tunnin toistoaikaa
  • Kuulokkeiden paino: 7,2 g per kuuloke

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat