Uusimmat

Ensituntumat OnePlus 10 Pro -puhelin – Odotettu, muttei varsinaisesti mullistava uutuus

31.03.2022 17:30 Samuli Herttua

OnePlussan lippulaivamalliston uusin tulokas tulee vihdoin Suomeen. Tänä vuonna puhelin kuitenkin julkaistiin jo Kiinan markkinoille vuoden alussa, joten suurta yllätysmomenttia puhelimen ympärillä ei enää ole. Otimme pikaiset ensituntumat uudesta OnePlus 10 Pro -mallista.

Uutuuspuhelimessa perusrakennetta ei ole hirveästi lähdetty muokkaamaan, sillä fyysiset mitat (163 x 73,9 x 8,55 mm) ovat pysyneet lähes samoina. Painoa puhelimelle on tullut muutama gramma lisää, vaa’an näyttäessä tällä kertaa 201 grammaa.

Lippulaivamalliston pyörähtäessä kymmenluvun puolelle on puhelimen ulkoasu vihdoin kokenut pienen muodonmuutoksen. Merkittävin muutos on tapahtunut kokoa kasvaneessa kamerakyhmyssä, joka selvästi dominoi takakuoren yläosaa. Kamerakyhmy jatkuu osaksi puhelimen reunaa, ja muistuttaakin osaltaan viimeisimpien Samsungin S-sarjan Ultra-mallien kameratoteutusta. Silti kamerakyhmyn toteutuksesta on vaikea luoda selkeää mielipidettä, sillä ajottain se näyttää päälleliimatulta ja toisinaan tyylikkäältä.

Myös itse puhelimen lasisen takakuoren tuntuma on hieman erilainen edeltäjäänsä verrattuna. Testiyksilömme Volcanic Black -värin mattatakakuori näyttää ensisilmäyksellä karhealta, mutta valitettavasti kyseessä on vain optinen harha. Aivan yhtä liukas takakuori ei ole kuitenkaan kuin edellisessä mallissa, ja mattamusta takakuori piilottaa rasvaiset sormenjäljet kiitettävästi.

Näppäimien paikat ovat pysyneet hyvin pitkälti ennallaan, ainoastaan OnePlussan lippulaivamallien tavaramerkiksi noussut tilakytkin on hieman sijoitettu korkeammalle puhelimen oikeaan kulmaan. Puhelimen yläkulma on nyt edellismallista poiketen tasainen.

Kaikenkaikkiaan puhelimen laatutuntumaa ei voi pahemmin moittia, sillä puhelin tuntuu kädessä laadukkaalta. Vaikka puhelinta tekisi mieli sanoa myös jämäkäksi, on laitteen kestävyydestä kantautunut rapakon takaa hieman erilaisia huhuja. Keväällä tubettaja JerryRigEverything sai väännettyä puhelimen kahteen osaan paljain käsin. On vaikea sanoa, onko kyseinen tapahtuma johtanut laitteen kestävyyden parantamiseen myöhemmissä kappaleissa.

Näytön kokoa ei ole lähdetty kasvattamaan, vaan kyseessä on edelleen 6,7-tuumainen AMOLED -näyttö, jonka kuvasuhde on 20.1:9. Näytön resoluutio on 3216 x 1440, joka tekee 525 pikseliä tuumalle. Tällä kertaa puhelin on varustettu toisen sukupolven LTPO 2.0 -teknologialla, jonka luvataan alentavan virrankulutusta entisestään. LTPO:n ansiosta puhelin kykenee säätämään virkistystaajuuttaan 1 hertsin ja 120 hertsin välillä. Näytön lasi on kestävää Gorilla Glass Victus – lasia. Maksimikirkkaudeksi näytölle luvataan 1300 nittiä.

Suorituskyvyn osalta OnePlus 10 Pro tarjoaa tuttuun tapaan tämän hetken huippua. Järjestelmäpiirinä puhelimessa onkin tottakai Snapdragon 8 Gen 1. OnePlus on kuitenkin kiinnittänyt huomiota paljon myös laitteen jäähdytykseen, jotta suorittimen suorituskyky voitaisiin maksimoida.

LPDDR5 -tason RAM-muistia puhelimessa on variaatiosta riippuen joko 8 tai 12 gigatavua, ja UFS 3.1 -tallennustilaa 128 tai 256 gigatavua. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole, joten tallennusmuistia ei ole mahdollista laajentaa jälkikäteen.

Puhelimen akun kapasiteetti on kasvanut kiitettävään 5000 milliampeerituntiin, ja samalla puhelimen latausteho on noussut 80 wattiin. Kasvaneen tehon ansiosta OnePlus lupaakin puhelimen latautuvan 1 prosentista täyteen noin 32 minuutissa. Puhelin tukee myös 50 watin langatonta latausta, jonka avulla puhelin latautuu täyteen noin 47 minuutissa.

Valitettavasti latausnopeus ei kuitenkaan kerro koko tarinaa, sillä OnePlus on luopunut omasta Warp Charge -teknologiastaan, ja siirtynyt lataustekniikassa tytäryhtiö Oppon SUPERVOOC -teknologiaan. Suurin takapakki on otettu seinälaturissa, jonka liitäntä on nyt USB-A -mallinen. Samalla laturista on hävinnyt tuki USB-PD -lataukselle. Positiivisena voidaan kuitenkin pitää sitä, että itse laturi kuuluu vielä myyntipakettiin.

Vaikka laajentunut kamerakyhmy antaisikin olettaa kameroissa tapahtuneen suuriakin muutosta, ovat kamerat uudistuneet vain maltillisesti. Pääkamerassa muutoksia ei ole tapahtunut lainkaan, sillä kennona siinä on edelleen Sonyn IMX789, jonka OnePlus kertoo olevan pelkästään heidän puhelimissaan. Megapikseleitä pääkamerassa on 48, ja aukon arvo f1.8.

Ultralaajakulmakamerassa megapikselit ovat säilyneet viidessäkymmenessä, mutta kenno on vaihtunut Samsungin ISOCELL JN1:n. Ultralaajakulmakameran kuvakulma on jopa 150 astetta, jonka OnePlus väittää olevan laajin kuvakulma mitä älypuhelimissa on nähty. Kamera kuitenkin tallentaa ultralaajakulmalla kuvatut kuvat vakiona 110 asteen kulmassa. Kameraohjelmistossa on nyt uusi Fisheye -tila, joka jäljittelee perinteisen kalansilmäobjektiivin kuvaa.

Telekameran osalta muutoksia ei ole tapahtunut, eli kyseessä on kahdeksan megapikselin kamera joka kykenee 3.3-kertaiseen optiseen polttoväliin. Aukkoarvona on säilynyt F2.4.

Etukameran kenno on vaihtunut Sonyn IMX615 -kennoon, ja megapikseleitä kamerassa on nyt 32.  OnePlus kertoo kameran tarjoavan jopa 27 prosenttia laajemman kuvan edellismalliin verrattuna.

Vaikka itse kamerat ovat fyysisesti pysyneet lähes samoina, on viime vuonna esiteltyä yhteistyötä legendaarisen kameravalmistaja Hasselbladin kanssa viety eteenpäin. Yksi merkittävimmistä muutoksista voidaan pitää kaikkien kolmen takakameroiden kykyä tallentaa valokuvat 10-bitin väreissä. Tämä ei ole kuitenkaan vakiona sovelluksessa päällä. Sen lisäksi puhelin tukee myös 12-bittistä RAW-kuvausta kaikilla kolmella kameralla.

Kamerasovellukseen on nyt myös lisätty kolme uutta Master Style -suodatinta, jotka ovat ammattikuvaajien kalibroimia. Niiden tarkoituksena on jäljitellä heidän kuvatyyliään. Suodattimien suomenkieliset nimet ovat säteily, tyyneys ja smaragdi.

Videopuolella puhelin pystyy edelleen tallentamaan 8K-videokuvaa, mutta tällä kertaa vain 24 kuvaa sekunnissa. Myös jostain syystä 8K-videokuvan tallentaminen ultralaajakulmalla on jätetty pois. Sama koskee myös 4K 60fps -laatua. Telekameran käyttö on rajattu 1080p 30fps -laatuun.

OnePlus 10 Pro tulee vakiona OxygenOS 12.1 -käyttöliittymällä, joka perustuu Android 12 -käyttöjärjestelmään. Aivan ongelmaton OxygenOS 12 ei ole OnePlussalle ollut, sillä valmistaja on joutunut useampaan otteeseen keskeyttämään ohjelmistoversion jakelun. Valitettavasti ohjelmiston jakelut eivät ole pelkästään ongelmana, sillä OxygenOS 12.1 tuntuu ensituntumalta suurelta harppaukselta taaksepäin. Käytännössä OxygenOS -käyttöliittymä on kadottanut oman identiteettinsä lähes kokonaan, sillä Oppon kädenjälki näkyy vahvasti uudessa versiossa. OnePlus lupaa puhelimelle 3 vuotta Android-ohjelmistopäivityksiä sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä.

Ensituntumiltaan uusi OnePlus 10 Pro tuntuu omalla tavalla jopa liian tutulta ja turvalliselta, ohjelmistoa lukuunottamatta.

Vaikka ulkokuorta onkin merkittävästi uudistettu, tuntuu puhelin silti hyvin samalta edellismallin kanssa. Suurin ongelma on kuitenkin ohjelmisto, joka vaatii erityisesti vannoutuneelle OnePlussan käyttäjälle hyvin paljon totuteltavaa. Kameroiden kuvanlaatua emme lähde vielä kommentoimaan, vaan palaamme siihen virallisessa testissä.

OnePlus 10 Pro’n hinnat ja muistivariaatiot pysyvät edellisen mallin kanssa samoina. 8 gigatavun ram-muistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla varustettu versio maksaa 899 euroa, ja 12 gigatavun ram-muistilla ja 256 gigatavun tallennustilalla verustettu versio maksaa 999 euroa. OnePlus 10 Pro tulee kahtena eri värivaihtoehtona: Mustana (Volcanic Black) ja vihreänä (Emerald Forest).

OnePlus 10 Pron ennakkomyynti alkaa heti, ja varsinainen myynti alkaa tiistaina 5.4.2022. Laite tulee myyntiin Suomessa OnePlussan virallisiin jälleenmyyntikanaviin sekä valmistajan omaan nettikauppaan.

Tärkeimmät tekniset tiedot OnePlus 10 Pro

  • Hinta: 899 / 999 € (8+128 / 12+256 Gt)
  • Ulkomitat: 163 x 73,9 x 8,55 mm
  • Paino: 201 g
  • Näyttö: 6,7″ fluid amoled, 20,1:9-kuvasuhde, 1 440 x 3 216 pikseliä, 525 pikseliä tuumalla
  • Suoritin: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 –järjestelmäpiiri
  • Käyttöjärjestelmä: Android 12 & OxygenOS 12.1
  • Ram-muisti: 8 / 12 Gt LPDDR5
  • Tallennustila: 128 / 256 Gt UFS 3.1
  • Sim-kortti: 2 x nanoSIM
  • Langattomat yhteydet: wifi 802.11 a/b/g/n/ac/ax 2,4 & 5 GHz, bluetooth 5.2, gps ja nfc
  • Liitännät: usb type-c
  • Kamera: 48 MP (pääkamera, Sony IMX789, f1.8, 1,12 µm/48M, 2.24µm/12M, OIS+EIS) + 50 MP (ultralaajakuva, Samsung ISOCELL JN1, f2.2) + 8 MP (telekamera, f2.4, 3,3x polttoväli, 1.0µm), kaksoisLED-salama
  • Akku, lataus: 5000 mAh, SUPERVOOC 80W, AIRVOOC 50W