Uusimmat

Ensituntumat Xiaomi 12 Pro -puhelin on superlatautuja, joka istuu hyvin käteen

31.03.2022 20:15 Kai Taipale

Xiaomi 12 Pro on uusin lisäys kevään huippupuhelinmalleihin. Kilpailu on kovaa, joten uusissa malleissa tarvitaan jotain huomiota herättävää. Tällä kertaa sellainen on ainakin latausnopeus, joka yltää peräti 120 wattiin.

Xiaomi on parin viime vuoden aikana tehnyt vauhdilla tuloaan puhelinmaailman huipulle. Tämä näkyy kasvavassa myynnissä, mutta myös siinä, että uusia malleja julkaistaan tiheään tahtiin. Tällä erää vuorossa on Xiaomi 12 -mallisto.

Nyt tutustumisen kohteena olevan Xiaomi 12 Pro -puhelimen ennakkomyynti alkaa Suomessa 6. päivä huhtikuuta. Varsinainen myynti alkaa hieman myöhemmin eli 21.4. Hintaa puhelimella on 1099 euroa. Pro-mallin oheen myyntiin tuli myös kuvassa oikealla oleva Xiaomi 12 -malli, joka selvästi pienikokoisempi – suorastaan miellyttävän pieni sellainen. Sen kohdalla joutuu tinkimään ensisijaisesti latausnopeudesta sekä tele- ja ultralaajakulmakameroiden tarkkuudesta. Pienemmän mallin hinta on 849 euroa.

Saimme Xiaomi 12 Pro -puhelimen tutustuttavaksi juuri ennen sen virallisen myynnin alkua. Omaan makuuni puhelin oli heti paketista otettuna tyylikäs ilmestys. Ihan ensimmäisenä kiinnittää huomion lähes kehyksettömänä näyttäytyvä muotoilu. Ylä- ja alareunassa on kapeat kaistaleet, ja kaartuva näyttö häivyttää sivujen reunat lähes huomaamattomiksi.

Vaikka reunoille kaartuva näyttö jakaa hieman mielipiteitä, on se tällä kertaa toimiva ratkaisu. Puhelinta on mukava pitää kädessä, joskin esiasennetun näyttösuojan reunat ovat turhan terävät.

Tausta on satiininhimmeänä tyylikkään oloinen, eikä siihen jää sormenjälkiä kiiltävän pinnan tapaan. Sen tuntuma on kuitenkin hieman poikkeava, sillä tuntuu kuin takakannen takana olisi hieman ilmaa – siitä puuttuu siis äärimmäinen jämäkkyys.

Itse näyttö on kooltaan 6,73 tuumaa. Pitkulaisen muodon ansiosta puhelinta on helppo pitää kädessä, eikä se tunnu läheskään niin valtavalta kuin vaikkapa Samsung Galaxy S22 Ultra.

Näytön 3200 x 1440 pikselin tarkkuus on käytössä vähintään riittävä. Siinä ilahduttaa myös enintään 120 hertsiin yltävä ja mukautuva virkistystaajuus. Väriasetuksissa suositaan ylikylläisiä sävyjä, mutta valittavissa on myös maltillisempi vaihtoehto. Kirkkaus riitti kevätauringossa, joten näyttöä voi hyvinkin pitää riittävän kirkkaana. Hieman yllättäen näytön sävyt muuttuvat sinertävään suuntaan kun sitä katsoo riittävän sivusta.

Xiaomi 12 Pro -puhelimen kamerakyhmy tekee jonkinlaisen vaikutuksen. Erityisesti pääkameran puhelimeksi isokokoinen objektiivi antaa lupauksia laadukkaasta toteutuksesta. Vielä kun sen käytössä on maltillinen 50 megapikselin kenno (Sony IMX707) ja hyvä f1.9-aukkoarvo, niin toiveet poikkeuksellisen hyvästä pääkamerasta ovat valmiit.

Kaikissa kameroissa käytetään oletuksena pikselinyhdistämistekniikkaa, joten lopullinen kuvakoko 12,5 megapikseliä, sillä myös kahdessa muussa kamerayksikössä on 50 megapikselin kenno. Näistä ultralaajakulmaisen kameran kuvakulma on 115 astetta ja sen aukkoarvo on f2.2. Telekamera yltää kaksikertaiseen zoomiin, ja sen aukkoarvo on f1.9.

Ensimmäiset pääkameralla otetut kuvat valoisissa olosuhteissa näyttivät oikeinkin mukavilta: niissä on tarkkuutta, valotus osuu kohdalleen, eikä valkotasapainossakaan ole suurempaa heittelyä. Värimaailma oli ehkäpä pikemminkin tylsä kuin liioitteleva – tämän miellyttävyys onkin sitten jo makuasia. Kiinteätarkenteisen ultralaajakulman kuvat ovat vääristyneempiä ja vähemmän tarkkoja. Zoomi ei sekään ihan vakuuta, ja ensifiilis antaa viitteitä siitä, että pääkameran kuvasta rajaamalla pääsee miellyttävämpään lopputulokseen.

Suurin ero useimpiin Android-käyttöliittymiin on tavassa käsitellä ilmoituksia ja pika-asetuksia. Xiaomi MiUI 13:ssa ilmoitukset saa näkyviin pyyhkäisemällä alas vasemmasta yläreunasta, kun taas asetuksiin pääsee käsiksi pyyhkäisemällä oikeasta yläreunasta. Käyttöjärjestelmän mukana tulee useampiakin sovelluksia, joita harva tarvitsee, kuten vaikka Mi Browser tai Mi Remote. Esiasennettuna on myös Googlen vakiosovellusten ohella esimerkiksi Facebook, Amazon Shopping, Netflix ja Spotify. Käyttöönotettaessa tarjolla oli heti yksi iso päivitys, ja tietoturva oli tasolla maaliskuu 2022. Käyttöjärjestelmäpäivityksiä on luvassa kolmen version verran ja tietoturvapäivityksiä neljäksi vuodeksi.

Pellin alta löytyy Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -mobiilialusta. Aiemmin Muropaketissa testattu Motorola Edge 30 Pro piti sisällään saman alustan, ja sen testitulosten perusteella kyseessä on tämän hetken suorituskykyisin järjestelmäpiiri, jota Android-puhelimissa käytetään. Tehot siis riittävät vähintäänkin hyvin. Reippaassa rasituksessa laitteen kehys kuumenee yläreunasta sen verran pahasti, että tämä herättää epäilyksiä jäähdytyksen riittävästä tehosta.

Puhtaita papereita ei voi antaa myöskään muistivaihtoehdoista.

Suomessa myyntiin tulevassa versiossa käyttömuistia on 12 gigatavua ja tallennustilaa 256 gigatavua. Tätäkin voi pitää tallennustilan osalta lippulaivaluokassa hieman niukkana. Tallennustilaa ei valitettavasti pysty lisäämään edes muistikortilla.

Akun kapasiteetti on Xiaomi 12 Prossa 4600 milliampeerituntia. Tämä on ihan hyvä lukema, ja varsinkin kun latausnopeus on nyt huimat 120 wattia, joskin vain käyttämällä erillistä boost-tilaa. Akkukestosta ei ensituntumien perusteella voi oikeastaan sanoa vielä mitään. Lataus tyhjästä täyteen onnistuu alle puolen tunnin, joten hyvinkin lyhyet lataussessiot täyttävät akkua riittävästi.

Ensivaikutelmat Xiaomin uutuuspuhelimesta ovat varovaisen positiivisia.

Xiaomi 12 Pro istuu mukavasti käteen ja on hillityn tyylikäs. Puhelimessa on myös rutkasti potkua, sen pääkamerassa on potentiaalia ja puhelin latautuu järisyttävän nopeasti. Näillä eväillä 1099 euron hinnalle on ensivaikutelmien perusteella kohtuullisesti vastinetta, mutta kilpailu on kovaa esimerkiksi Samsungin ja OnePlussan suunnasta.

Suurempaan tallennustilaa tai monipuolista kameravarustusta kaipaava joutuu kuitenkin miettimään muita vaihtoehtoja.

Tärkeimmät tekniset tiedot Xiaomi 12 Pro

  • Hinta: 1099 euroa
  • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
  • Muisti, tallennustila: 8 / 12 Gt, 128 / 256 Gt
  • Näyttö: 6,73” (AMOLED, enintään 120 Hz, 3200 x 1440 pikseliä)
  • Kamerat: 50 MP (pääkamera, f1.9, Sony IMX 707), 50 MP (ultralaajakulma, 115 asteen kuvakulma, f2.2), 50 MP (tele, 2x-zoomaus, f1.9)
  • Akku, lataus: 4600 mAh, 120 watin pikalataus, langaton lataus 50 W, käänteinen langaton lataus
  • Käyttöjärjestelmä: MiUI 13 (Android 12)

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat