UUSIMMAT

Suorituskyky ja akkukesto

14.03.2019 18:00 | Osku Kannisto

Kamerat

Kumpikin puhelimista on varustettu tuplakameroilla. Pääkameran rinnalla on syvyystietoa tallentava 3D-kamera, jota hyödynnetään kohdetta taustasta irrottaessa. Vaihtoehtoisia polttovälejä puhelimet eivät tarjoa. Positiivista on molemmista pääkameroista löytyvä aito, optinen kuvanvakain, josta on hyötyä kaikessa kuvauksessa – varsinkin hämärässä.

Motorolan kamerasovellus on yksinkertainen ja soveltuu mainiosti aloittelijoille. Käyttö on erittäin helppoa. Automatiikka huolehtii kuvien valotuksesta varsin luotettavasti. Perustiloina aloitusnäytössä on vain valokuva ja video. Erikoistiloihin, kuten muotokuvatilaan, siirrytään omasta näppäimestään. Manuaalisäätöihin pääsee käsiksi suoraan päänäytöstä omalla pikakuvakkeellaan.

Moton kamera on hieman tarkempi 16 megapikselin resoluutiollaan. Kuvien yksityiskohdat hyvässä valossa ovat erittäin tarkat. Kuvien värit ovat luonnollisen elävät sortumatta liioitteluun. Dynamiikka vakuuttaa. Vaaleiden ja tummien sävyissä ei ole tukoksia hankalissakaan valaistusolosuhteissa. Kuvanlaatu onkin selkeästi G7 plussan ykkösvahvuuksia omassa hintaluokassaan.

Nokian kamerasovellus on hieman sekavampi tuoden paljon valintoja heti päänäkymään. Monien eri kuvausohjelmien, kuten eri videotilat ja aukko-ohjelma, selaus sormella rullaamalla on hidasta. Osaavia kuvaajia miellyttäviin manuaalisäätöihin pääsee Ammattilainen-esitilassa.

Nokian kuvat ovat väreiltään miellyttävän neutraaleja vastaten hyvin kuvaustilanteita. Dynamiikassa ei ole ongelma. Vaikeatkin tilanteet valottuvat oikein äärisävyjen menemättä sävyjään. Yksityiskohdat eivät ole aivan yhtä tarkat kuin Motossa, mutta riittävät helposti A4-tulosteisiin.

Aukkotilan syvyystunnistus ei täysin vakuuttanut syväyksen onnistumisen osalta. Hämäräkuvauksessa Nokia on Motoa parempi saaden tummatkin kohteet näkyviin.

Selfie-kuvaus onnistuu molemmilla tarkasti. Nokiassa etukameran tarkkuus on 20 megapikseliä ja Motossa 12. Taustan pehmennys onnistuu molemmilla, kasvojen ja vartalon rajautuessa siististi esimerkiksi taustan taivaasta ja luonnosta. Moton etukameralla voi videoida 4K-tarkkuudella, mikä on todella harvinaista.

Videoiden laatuun ei moni valmistaja panosta lainkaan valokuvien tapaan. Tämän testin puhelimet ovat tässä mielessä positiivinen poikkeus, sillä niillä kuvatut videot ovat laadukkaita. Molemmat puhelimet kuvaavat videota aina 4K-tarkkuudella.

Puhelimet poistavat epämiellyttävät tärinät videoista sekä optisen että sähköisen vakaajan avulla. Motossa vakaajan saa pois päältä, jolloin kuvakulma laajenee. Nokiassa vakautusta ei saa pois päältä, joten kuvakulma on aina hieman suppeampi. Vakaajan käyttö on kuitenkin suositeltavaa aina, jos tarkoitus on kuvata käsivaralta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Muotoilu
  3. Kamerat
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto