Uusimmat

Kamera, akunkesto ja suorituskyky

27.12.2022 19:00 Otso Lammi

Kamera, akunkesto ja suorituskyky

Pääkamerana Zenfonessa toimii 50-megapikselinen Sonyn IMX766-pääsensori ja sen tukena on erittäin laajan katselukulman 12-megapikselinen IMX363-sensori. Uutena ominaisuutena pääkamerasta löytyy 6-akselinen gimbal-vakain, joka on omiaan liikkeessä kuvattavan videon vakauttamiseen.

Pikaisten kuvien napsimiseen pääkamera toimii erittäin hyvin ainakin amatöörikuvaajan käsissä. Valoisassa ympäristössä kuvat ovat laadukkaita ja tarkkoja, ja Zenfone pärjää erittäin hyvin myös valon vähentyessä. Värit ovat kauniit ja terävät, mutta kamera vaikuttaa yliterävöittävän kuvia, joka voi tuntuu hieman luonnottomalta.

Laajakuvalinssi antaa 113 asteen katselukulman, joka ei nosta kulmakarvoja, mutta näyttää kuvatessa luonnolliselta vääristämättä liikaa kuvan mittasuhteita. Verrattuna pääkameraan laajakuvalinssillä kuvatessa väritoisto ja tarkkuus kärsivät.

Zenfone 9 pystyy kuvaamaan parhaimmillaan 24 fps 8K -videota tai 60 fps 4K-videota. Tällöin Gimbal-vakautusta ei voi käyttää täydellä teholla eikä hdr-videota voi kuvata. Vakaimen ja hdr-asetuksen kanssa puhelimesta saa Full HD -videota 30 fps:n-kuvanopeudella.

Mielenkiintoa herättää puhelimen 6-akselinen gimbal-vakain. Vakain helpottaa kohteen seuraamista videota kuvatessa liikkuessa. Vakautuksessa on kolme tilaa: pois, normaali sekä hypersteady-vakautus. Hypersteady-tila mahdollistaa nopeassa liikkeessä erittäin vakaan kuvaamisen ja kameran liikuttamisen, mutta seurattavaa kohdetta vaihdettaessa joutuu taistelemaan vakaajan vastaliikkeen kanssa. Alla esimerkkivideot käytettäessä Gimbal-vakautusta sekä ilman sitä.

Zenfonen etukameran virkaa toimittaa 12-megapikselinen Sonyn IMX663-kamerasensori. Selfieiden kuvanlaatu kelpaa hyvin BeRealiin ja pikaisiin somestooreihin. Kuvausolosuhteiden heikentyessä kuvien värit ja tarkkuus heikkenevät vähintäänkin samassa tahdissa.

Suorituskykyä Zenfonesta ei puutu. Puhelin on varustettu Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirillä ja on Androidin tämänhetkistä huippuluokkaa. Pidempiaikaisella pelaamisella puhelin tuppaa kuitenkin kuumenemaan huomattavasti.

Zenfonessa on mahdollisuus aktivoida korotetun suorituskyvyn moodi, joka antaa järjestelmälle täydet oikeudet Snapdragon 8+ Gen 1 -piirin hyödyntämiseen akkua ja lämpöä säästelemättä. Tila syö akkua nopeammin, mutta takaa äärimmäisen sulavan pelikokemuksen minkä tahansa pelin äärellä.

Antutu-testissä Zenfone 9 on HP-tilassa noin kymmenen prosenttia tehokkaampi ja HP-tilan poistaessa ero tasoittuu. Tämä on loogista, sillä High Performance -tilan ansiosta järjestelmäpiiriä ei tarvitse pyörittää täysillä tehoilla koko ajan, ellei siihen ole tarvetta.

Erot Snapdragon 8:lla varustettujen puhelimien välillä voivat tuntua pieniltä, mutta Zenfone 8:n Snapdragon 888 -piiriin verrattuna ero olisi jo selkeä. Asus onkin tehnyt lippulaivassaan huomattavan suorituskykyhypyn viime vuoteen verrattuna.

PCMark-testi paljastaa hyvin, miten paljon Zenfone 9:ssä tehoja rajoitetaan perustilassa. Täyden suorituskyvyn myötä se painelee testissä käytännössä tasatahtiin HP-tilassa mitatun OnePlussan kanssa.

 

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä Zenfone 9 pärjäsi selvästi heikommin, ja verrattuna OnePlus 10T- sekä Xiaomi 12 -malleihin toivomisen varaa jäi erityisesti huomioiden järjestelmäpiirin potentiaalin.

Zenfone 9:n 4300 milliampeeritunnin akku kestää todella hyvin päivän normaalia käyttöä ja matalan intensiteetin käyttöä jopa pidempään. Korotetun suorituskyvyn hyödyntäminen syö luonnollisesti akkua paljon nopeampaan tahtiin.

PCmarkin akkutestissä Zenfone 9 kesti 9 tuntia ja 59 minuuttia, joka on vastaavaa tasoa kuin Samsung S22 puhelimen 10 tunnin 10 minuutin testitulos. Puhelin tukee vain 30 watin lataustehoa, joten akun loppuessa lataamisessa kuluu tovi jos toinenkin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, Ominaisuudet ja käyttöliittymä
  3. Kamera, akunkesto ja suorituskyky
  4. Yhteenveto