UUSIMMAT

Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

28.10.2021 19:00 Ilari Hauhia

Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

Honor 50 on ulkoisesti laadukas puhelin. Laitteen lasinen takakuori tuntuu kädessä sileältä. Muovista runkoa ei juurikaan erota alumiinisesta kuin tarkalla syynäämisellä. Puhelimen olemus on vankka. Se painaa 178 grammaa, ulkomittojen ollessa 160 x 74 x 7,8 millimetriä. Honor 50:n etu- ja takapuoliskot yhtyvät toisiinsa sulavasti, eikä väliin ole jäänyt turhia rakoja. Hyvänä puolena sormenjäljet eivät erotu kovin pahasti puhelimen lasikuoresta.

6,57-tuumainen puhelin ei ole aivan pienimmästä päästä, mutta ei myöskään nykystandardeilla mitenkään hervottoman kokoinen. Puhelimen käsittely pysyy vielä helppona, ja isokätinen käyttäjä pystyy ohjaamaan puhelinta pääsääntöisesti peukalolla. Honor 50 ei myöskään ole erityisen liukas.

Honorin uutuusmallin näyttö kaartuu reunoja kohti. Olen henkilökohtaisesti tasaisten näyttöjen suurempi ystävä, mutta reunoja kohti kaartuva näyttö on toki ulkoisesti tyylikäs vaihtoehto, joka antaa ulkoisesti puhelimelle ”premium”-vaikutelmaa. Reunoja kohti kaartuva näyttö ei onneksi Honor 50:n kohdalla tunnu aiheuttavan virhekosketuksia, vaan ne on ohjelmiston avulla onnistuttu eliminoimaan hyvin.

Honor 50:n kaikki painikkeet löytyvät oikeasta reunasta. Äänenvoimakkuutta säädetään kahdesta ylimmäisestä näppäimestä ja virtanappi sijaitsee niiden alapuolella. Puhelimen sormenjälkitunnistin on integroitu näyttöön ja se tunnistaa käyttäjänsä sormen pääsääntöisesti nopeasti ja tarkasti.

Puhelimessa on vain yksi kaiutin, joka löytyy Honor 50:n alareunasta USB-C-liittimen vierestä. Alareunassa sijaitsee myös kaksi nano SIM-korttia syövä SIM-paikka. Muistikortteja puhelin ei tue.

Monokaiuttimen äänenlaatu jää korkeintaan keskinkertaiseksi, varsinkin kun ottaa huomioon, että stereokaiuttimia löytyy monista halvemmistakin puhelimista. Mukana ei ole myöskään 3,5 millimetrin audioliitäntää, joten käyttäjän kannattaa hankkia Honor 50:n kaveriksi langattomat kuulokkeet.

Honor 50 ei ole saanut vesi- ja pölynkestävyydestä kertovaa IP-luokitusta. Näin puhelinta ei kannata altistaa ylimääräiselle kosteudelle.

USB-C-latausliitäntä sijaitsee alalaidassa SIM-korttipaikan vieressä. Muistikorttipaikkaa ei ole.

Puhelimen takapuolella suurikokoinen kamerayksikkö sijoittuu laitteen vasempaan ylänurkkaan. Suurikokoinen kamerayksikkö saa Honor 50:n keikkumaan pöydällä. Etupuolella 32 megapikselin kamera on asetettu reikään ruudun yläreunaan.

Puhelimessa on 120 hertsin virkistystaajuuteen yltävä 6,57 tuuman AMOLED-näyttö. 19,5:9 -kuvasuhdetta noudattava näyttö kaartuu reunoja kohti, ja sen tarkkuus on 2340 x 1080 pikseliä. Näytön laatu on hintaluokassaan mainio.

Laitteen väritoisto on kohdallaan, katselukulmat ovat laajat ja sen maksimikirkkaus riittää hyvin arkikäyttöön ainakin harmaassa syyssäässä. Koska kyse on AMOLED-näytöstä, ovat näytön mustat todellakin mustia ja kontrastit ovat muutekin kunnossa. 120 hertsin virkistystaajuuden vuoksi ruudun käyttäminen on sulavampaa tavallisiin 60 hertsin näyttöihin verrattuna.

Asetuksista käyttöön voi ottaa myös 60 hertsin virkistystaajuuden, mikäli puhelimen akkua haluaa säästää hieman enemmän. Myös väritoistoa voi säätää muutaman eri profiilin välillä. Näyttö tukee myös HDR10+-teknologiaa.

Ohjelmiston osalta Honor 50:ssä käytetään Magic UI 4.2:lla höystettyä Android 11 -käyttöjärjestelmää. Oletusasetuksilla puhelimeen asetetut ohjelmistot tulevat näkyviin kotinäytöille, mutta asetuksista on mahdollista ottaa käyttöön myös perinteisempi sovellusvalikko. Oletusasetuksilla ohjauseleet ovat käytössä, mutta asetuksista on mahdollista ottaa käyttöön ruudun alareunassa näkyvät virtuaalinäppäimet.

Käyttöliittymä muistuttaa osin Huawein puhelimissa käytettyä EMUI-käyttöliittymää. Ulkoisesti huomio kiinnittyy muun muassa siihen, että sovelluskuvakkeet ovat oletuksena melko nelikulmaisia verrattuna puhtaaseen Androidiin tai vaikkapa OnePlussan OxygenOS:ään. Mukana on myös runsaasti esiasennettuja sovelluksia.

Honor 50:n päivityslupaus on harmillisen lyhyt, sillä nykyisellään luvassa on pelkkä Android 12 -päivitys. Tietoturvapäivitykset ovat tarjolla kahdeksi vuodeksi. Näin Honor 50:n ohjelmiston tulevaisuuden tuki jää monista kilpailijoista.

Honor 50 tukee 5G-yhteyksiä, eikä niiden kanssa tullut vastaan testijakson aikana ongelmia. Latausnopeudet liikkuivat helposti yli 500 megatavussa sekunnissa, kun 5G-yhteydet olivat käytössä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto