Uusimmat

Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

08.03.2023 20:00 Ilari Hauhia

Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

Honor Magic5 Lite erottuu ulkonäkönsä puolesta monella tavoin massasta. Kun puhelimen nostaa ensimmäistä kertaa myyntipakkauksesta, kiinnittyy huomio ensimmäisenä kameramoduulina toimivaan rinkulaan ja reunoja kohti taittuvaan näyttöön, joka on kohtalaisen harvinainen ominaisuus edullisemmissa puhelimissa.

Laitteen näytön reunat kaartuvat tyylikkäästi jokaista sivua kohti ja ne antavat puhelimelle persoonallisen, lippulaivamaisen ulkonäön. Kaartuvat reunat eivät tee puhelimesta juurikaan hankalampaa käsitellä tai käyttää, vaikka itse olenkin enemmän tasaisten näytön reunojen ystävä.

Puhelimen 6,67-tuumainen näyttö on kohtalaisen suuri, mutta ei mitenkään tavaton. Suurikätinen käyttäjä pystyy käsittelemään Magic5 Liteä vielä yhdelläkin kädellä, joskin hieman vaivalloisesti.

Puhelimen ulkomitat ovat 161,6 x 73,9 x 7,9 millimetriä ja paino 175 grammaa. Puhelimen pinta on hyvin liukas ja sen iso kameramoduuli tekee puhelimen kädessä pitelemisestä välillä hieman hankalaa.

Honor Magic5 Liten OLED-näytön laatu on hintaluokassaan erittäin hyvä. Näytön tarkkuus (1080 x 2400 pikseliä) on hintaluokassa varsin tyypillinen, ja 120 hertsin virkistystaajuus on mukavan korkea. Kuvan värit toistuvat mallikkaasti, OLED-näytön kontrastit vakuuttavat, maksimikirkkaus riittää kesäisessä auringossakin, eikä näytöstä löydy oikeastaan mitään pahaa sanottavaa.

Kun puhelimen kääntää ympäri, paljastuu laitteen valtava kehämäinen kameramoduuli, joka on ainakin omaan silmään tyylikkään symmetrinen ratkaisu, ja jolla Honor Magic5 Lite myös erottuu joukosta. Etukamera on pienessä reiässä puhelimen keskellä yläreunassa.

Honor Magic5 Liten kaikki painikkeet löytyvät oikeasta reunasta. Äänenvoimakkuutta säädetään kahdesta ylimmäisestä painikkeesta ja virtanappi sijaitsee niiden alapuolella. Puhelimen sormenjälkitunnistin on integroitu näyttöön ja se tunnistaa käyttäjänsä sormen pääsääntöisesti nopeasti ja tarkasti.

Puhelimessa on pelkkä monokaiutin, mikä on selvä miinus. Stereokaiuttimet ovat pääosin vakiovaruste muissa saman hintaluokan puhelimissa. Monokaiuttimen tuottama äänen laatu sekä voimakkuus jäävät selvästi verrokeista.

Puhelimessa on myös kaksi nano-SIM-korttia syövä SIM-korttipaikka. Muistikortteja puhelin ei tue, eikä mukana ole jo harvinaiseksi käynyttä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää.

Honor Magic 5 Lite tukee 5G-yhteyksiä, eikä niiden kanssa tullut vastaan testijakson aikana ongelmia. Latausnopeudet liikkuivat helposti yli 500 megatavussa sekunnissa, kun 5G-yhteydet olivat käytössä.

Ohjelmiston osalta Honor Magic5 Litessä käytetään Magic UI 6.1:llä höystettyä Android 12 -käyttöjärjestelmää. Tässä vaiheessa, kun Android 13 on ollut saatavilla jo puolisen vuotta, olisi toivottavaa että puhelimet julkaistaisiin jo uusimmalla versiolla varustettuna.

Oletusasetuksilla puhelimeen asetetut ohjelmistot tulevat näkyviin kotinäytöille, mutta asetuksista on mahdollista ottaa käyttöön myös perinteisempi sovellusvalikko. Käyttäjä voi puhelimen käyttöönoton yhteydessä valita, haluaako hän käyttää ohjauseleitä vai alareunaan ilmestyviä virtuaalipainikkeita.

Käyttöliittymä muistuttaa osin Huawein puhelimissa käytettyä EMUI-käyttöliittymää. Ulkoisesti huomio kiinnittyy muun muassa siihen, että sovelluskuvakkeet ovat oletuksena melko nelikulmaisia verrattuna puhtaaseen Androidiin tai vaikkapa OnePlussan OxygenOS -käyttöjärjestelmään. Ulkoisesti ohjelmisto tuntuukin jääneen hieman kilpailijoita jälkeen. Mukana on myös runsaasti esiasennettuja sovelluksia.

Honorin päivityslupaus on nykymittapuulla kehno. Luvassa on vuoden versiopäivitykset, mikä voi tarkoittaa sitä, että puhelin päivittyy vain Android 13 -versioon. Tietoturvapäivitysten osalta tilanne on selvästi parempi, niitä on luvassa kolmeksi vuodeksi. Valmistaja on tosin on luvannut seurata tilannetta, joten pientä toivoa voi elätellä siitä, että päivityksiä tulisi jopa luvattua pidempään.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat