Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

24.04.2023 20:00 Ilari Hauhia

Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

Ulkoisesti Magic5 Pro on selvä lippulaiva. Puhelimen näyttö kartuu reunoja kohti joka puolelta eli myös ylä- ja alareunoista. Takapuolella ulkonäköä hallitsee hieman tavanomaisesta poikkeava kameramoduuli. Ensinnäkin sen koko on valtava, ja toiseksi se kohoaa puhelimen taustasta kaarevalla ”rampilla”.

Honor Magic5 Pro on yksi markkinoiden suurikokoisimmista lippulaivoista, ja sen käsittely yhdellä kädellä on haastavaa myös isokätiselle käyttäjälle. Puhelimen ulkomitat ovat 162,9 x 76,7 x 8,8 millimetriä ja paino 219 grammaa. Runko on metallia, ja takapuoli lasia. Mattapintainen takapuoli ei kerää juurikaan näkyviä sormenjälkiä, ja sen sormituntuma on miellyttävä, joskin liukas. Liukkaus toki poistuu käyttämällä mukana tulevaa suojakuorta.

Puhelimessa on edeltävän mallin tavoin erinomainen näyttö, jonka kuvasuhde on 19,54:9. Vaikka kyse on suurikokoisesta näytöstä, on mukana myös korkea 1312 x 2848 pikselin tarkkuus, jolloin DPI-arvoksi tulee kiitettävät 460 ppi. 120 hertsin virkistystaajuus tekee käytöstä sulavaa, ja kuvan värit toistuvat mallikkaasti, OLED-näytön kontrastit vakuuttavat, maksimikirkkaus riittää helposti auringossakin, eikä näytöstä löydy oikeastaan mitään pahaa sanottavaa.

Näyttöä suojaa suoraan tehtaalta ohut suojakalvo, mutta se kerää helposti naarmuja, joten sen vaihtaa todennäköisesti mielellään laadukkaampaan panssarilasiin.

Suuren koon vuoksi näytöltä katsoo tarvittaessa miellään myös vaikka sarjoja tai leffoja. Stereokaiuttimien äänenlaatu on sekin verrattain korkea, joten edes kuulokkeiden käyttäminen ei ole aina välttämätöntä.

Puhelimen etupuolella etukameran rinnalle on asetettu vasempaan ylänurkkaan asetettuun reilun kokoiseen näyttöreikään myös ToF-sensori, jonka avulla puhelimeen on saatu turvallinen ja hyvin toimiva 3D-kasvojentunnistus.

Honor Magic5 Pro’n kaikki painikkeet löytyvät oikeasta reunasta. Äänenvoimakkuutta säädetään kahdesta ylimmäisestä painikkeesta ja virtanappi sijaitsee niiden alapuolella. Puhelimen sormenjälkitunnistin on integroitu näyttöön ja se tunnistaa käyttäjänsä sormen pääsääntöisesti nopeasti ja tarkasti. Sormenjälkitunnistin löytyy kuitenkin aivan ruudun alareunasta, ja siihen yltäminen on hieman vaivalloista.

Puhelimessa on myös kaksi nano-SIM-korttia syövä SIM-korttipaikka, ja se tukee luonnollisesti myös eSIMejä. Muistikortteja puhelin ei tue, eikä mukana ole jo harvinaiseksi käynyttä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää. Laitteella on IP68-suojaus vettä ja pölyä vastaan, jonka perusteella se kestää myös upotuksen veteen.

Uutta on yksityisyyttä parantava Sound Energy Spatial Control -teknologia, joka tuottaa vastakkaisia ääniaaltoja. Ne estävät äänivuodot yksityispuheluissa, ja AI Privacy Call 2.0 -ominaisuus varmistaa, etteivät lähellä olevat ihmiset pysty kuulemaan soittajan ääntä selvästi, vaikka käyttäjä olisi esimerkiksi hississä. Käytännön kokeiluissa vieressä seisojan oli ehkä hieman tavallista hankalampi salakuunnella puheluita, mutta käytännössä samaan lopputulokseen pääsee myös laskemalla puhelimen kaiuttimen ääntä.

Ohjelmiston osalta Honor Magic5 Prossa käytetään Magic UI 7.1:lla höystettyä Android 13 -käyttöjärjestelmää. Oletusasetuksilla puhelimeen asetetut ohjelmistot tulevat näkyviin kotinäytöille, mutta asetuksista on mahdollista ottaa käyttöön myös perinteisempi sovellusvalikko. Käyttäjä voi puhelimen käyttöönoton yhteydessä valita, haluaako hän käyttää ohjauseleitä vai alareunaan ilmestyviä virtuaalipainikkeita.

Käyttöliittymän hyvyys tai huonous on toki hyvin henkilökohtainen preferenssi, mutta ainakin itse pidän vaikkapa Samsungin OneUI:ta hieman kauniimpana ja helppokäyttöisempänä vaihtoehtona. Siltikään Magic UI ei ole mitenkään erityisen huono kokonaisuus.

Ulkoisesti huomio kiinnittyy muun muassa siihen, että sovelluskuvakkeet ovat oletuksena melko nelikulmaisia verrattuna puhtaaseen Androidiin tai vaikkapa OneUI-käyttöliittymään. Mukana on runsaasti esiasennettuja sovelluksia ja etusivu on oletuksena ahdettu täyteen kuvakkeita. Näkymää joutuu todennäköisesti muokkaamaan jonkimman verran, että sen saa miellyttävään kuntoon.

Honor on parantanut päivityslupausta, ja lupaa tuoda puhelimeen kolme merkittävää versiopäivitystä sekä viisi vuotta tietoturvapäivityksiä. Lupaus ei ole edelleenkään esimerkiksi Samsungin tai OnePlussan tasolla, mutta askel parempaan suuntaan – edelliseen malliin luvattiin aluksi versio- ja tietoturvapäivitykset vain kahdeksi vuodeksi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat