Uusimmat

Muotoilu, käyttöominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

18.04.2019 12:20 Kai Taipale

Muotoilu, käyttöominaisuudet ja käyttöjärjestelmä

Huawei P30 Pro on muotoiltu moderniksi. Reunoille kaartuva näyttö tekee puhelimesta riittävän näyttävän ja asemoi sen selkeästi nykymallien yläpäähän. Samalla puhelimeen on helppo tarttua, ja se istuu aivan mainiosti käteen. Rohkeutta ulkoasuun on haettu lähinnä väreillä. Huawei P30 Pro on saatavissa kolmessa värissä, jotka ovat kristalli, kiiltävä musta ja revontuli.

Testilaitteen revontuleksi nimetty väri on syvä, ja valo taittuu siinä näyttävästi. Väritys erottuu hyvällä tavalla massasta.

Näyttöreikätrendiin ei Huawei ole ainakaan vielä tällä mallilla lähtenyt mukaan. Sen sijaan käytetty näyttölovikin on saatu puristettua kiitettävän pieneksi, mutta reunuksessa itse reiän ympärillä olisi vielä varaa kutistamiseen. Näytön ilmoituspalkkiin mahtuu tällä järjestelyllä kuitenkin kaikki tarpeellinen, joten järjestely on täysin toimiva.

Näyttö myös ulottuu niin ylä- kuin alareunassa miellyttävän pitkälle. Alhaalla olisi vielä tilaa varaa venyttää näyttöä hieman, mutta mitenkään häiriöksi reunat eivät nytkään ole.  Vaakakäytössä lievä heitto tuntuu tarpeettomalta, varsinkin mikäli haluaa rajata näytöltä loven pois.

Modernin ohella muotoilua voisi luonnehtia asialliseksi ja väritykseltään näyttäväksi. Jotain muotoilusta jää puuttumaan – nimittäin omaperäisyys. Tämän voi nähdä moitteena tai kehuna, ihan oman katsontakannan mukaan.

Valmistajan Honor-tuotemerkin alla nähdään kuitenkin hyvin vastaavaa väri-ilottelua, ja muutenkin rohkeampaa otetta, jota toivoisi näkevänsä myös näissä valmistajan todellisissa lippulaivoissa. Varsinkin kun takapinta on todella liukas, sitä ei käytännössä uskalla jättää aavistuksenkaan kallellaan olevalle pinnalle. Kädessä siitä saa vielä otteen, mutta hiemankin kaltevalla pinnalla puhelin pyrkii heti karkuun. Tämä lähes pakottaa käyttämään jonkinlaista suojakuorta, joten näyttävä väritys on vaarassa jäädä piiloon.

Puhelimen ulkomitat sanelee näytön koko, joka on kiitettävä 6,47 tuumaa. Sen myötä myös ulkomitat ovat 158 x 73 x 8,4 millimetriä eli käytännössä identtiset kilpailijoiden vastaavien huippumallien kanssa.

Se mikä lievästi yllättää, on Huawei P30 Pron paino – 192 gramman massa on aavistuksen verran liikaa. Paino nimittäin tuntuu erityisesti puhelinta yhdellä kädellä käytettäessä. Tuolloin laitteella on lievä pyrkimys keikkua, tai lähinnä yläosalla on taipumus retkahtaa alaspäin. Kahden käden käytössä tämä ei kuitenkaan ole mikään ongelma, eikä lievää lisämassaa taskussa huomaa.

Lukituksen voi nykytapaan avata niin sormenjäljen avulla kuin kasvot tunnistamalla. Normaalioloissa näytön alle sijoitettu sormenjälkitunnistin toimii mainiosti. Sormea ei tarvitse asettaa erityisen tarkasti mihinkään asentoon. Lukijan sijainti näytön alaosassa on nopeasti opittu ja luonteva peukalolle. Puhelin avautuu riittävän vikkelästi ja miellyttävän luotettavasti. Näytön alle sijoitetuista lukijoista P30 Pro’n versio on ehdotonta eliittiä.

Kasvojentunnistus toimii sekin nopeasti, mutta vain kameraan perustuvana sitä ei mitenkään erityisen turvallisena voi pitää.  Kummankin tunnistustavan pitäminen käytössä varmistaa puhelimen olevan lähes aina nopeasti auki ja käytettävissä, mutta pelkän sormenjäljen käyttäminen on turvallisempi vaihtoehto.

Huawei P30 Pro -mallissa on uutta puhelimen kuulokkeen integroiminen näyttöön. Kuuloke on korvattu Suomessa kehitetyllä tekniikalla, jossa ääni kuuluu näytöstä, joten erillistä kuulokereikää ei siis tarvita.

Huawei P30 Pro -puhelimen kuuloke on sijoitettu sormenjälkilukijan tavoin näytön alle, joten erillistä kuulokereikää ei siis tarvita. Käytännössä ratkaisu toimii oikein hyvin. Puhelimen asemointi korvalle vaatii kuitenkin pientä totuttelua, mutta tämän jälkeen kuulokeääni on selkeä ja kuuluva.

Itse P30 Pro -puhelimen näyttö on kiitettävän kookas eli 6,47 tuumaa. Huawei on tuonut lippulaivoihinsa jo tovin erittäin laadukkaita näyttöjä. Tälläkään kertaa ei tarvitse pettyä, sillä DCI-P3-HDR-laajasävytoistoon kykenevä OLED-näyttö toimii 2340 x 1080 pikselin resoluutiolla. Ruutu ei siis kuulu pikselintiheydeltään näyttöjen aateliin, mutta käytännössä tarkkuus riittää. Lähinnä tarkkojen valokuvien katselussa tarkempi näyttö voisi olla lisäplussa.

Näytön sävymaailma on kahtiajakoinen tapaus. Esiasetuksista Eloisa-väritila liioittelee värejä turhankin kanssa, mutta Normaali-asetus taas tekee näytöstä turhankin lattean. Värilämpötilaa pääsee kuitenkin hienosäätämään, mikäli esiasetukset eivät osu omaan makuun.

OLED-näytöille tuttuun tapaan käyttäjälle tarjotaan huippuluokan kontrasti, sillä musta on todellakin mustaa. Kirkkautta näytössä on juuri riittävästi. Kirkkaassa kevätauringossa ruutu pysyy lukukelpoisena, muttei aivan sävykkäimpänä. Käytettävissä myös kellon ja ilmoitustietoja tarjoava Always On -näyttö.

Miellyttävää on, että Huawei P30 Pro osaa toistaa HDR-laajasävykuvaa myös striimauspalveluista. Testihetkellä ainakin Netflix, YouTube ja Amazon Video tarjoavat sisältöä laitteelle tässä HDR-muodossa.

Äänentoisto ei ole puhelimen parasta antia. Lippulaivaluokassa soisi jo näkevänsä stereokaiuttimen, mutta P30 Pro tyytyy monokaiuttimeen. Onneksi sen toisto on kuitenkin kelvollinen. Sen kautta toistuvat puheäänet selkeästi. Diskanteissa on kihinää, mutta ääneen on saatu silti yllättävästä dynaamisuutta. Äänenvoimakkuutta irtoaa vähintään riittävästi sisäkäytössä, joskin viimeinen kolmannes säätövarasta tarjoaa särkevää ääntä ihan jo puheen toistossa.

Kaiuttimen sijaitessa puhelimen alalaidessa, se on helppo peittää vahingossa. Tämä luonnollisesti vaimentaa äänet tyystin.

Huawei P30 Pro on suojattu vedeltä ja pölyltä IP68-standardin mukaisesti. 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ei kuitenkaan varustukseen kuulu, mutta puhelimen erikoisempaan varustukseen kuuluu infrapunalähetin.

Huawei on viime vuosina kehittänyt EMUI-käyttöliittymäänsä huomattavasti käyttäjäystävällisempään suuntaan. Android-maailmassa osataan edelleen arvostaa selkeyttä, mutta myös muokattavuutta.

Valitettavasti EMUI on edelleen Huawein yksi harvoista heikkouksista. Ytimessä ei kuitenkaan ole mitään vikaa, sillä EMUI 9.1 -käyttöliittymän alta löytyy Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä.

Käyttöliittymän visuaalinen ilme jakaa mielipiteitä. Kuvakkeet alkavat tuntumaan vanhahtavilta, eikä yleisilme jaksa herättää mitään suuria tunteita sen puolesta. Tarjolla on kuitenkin valmiita teemoja, joilla olemuksen saa paremmin omaan makuun soveltuvaksi. Uusimman käyttöjärjestelmäversion myötä myös kolmansien osapuolien kuvakkeet näkyvät Always On -näytöllä.

Kuvakkeita saa aloitusruudulle mahtumaan mukavasti, sillä enimmäisvaihtoehto on 5 x 6. Erillinen Sovellusvalikko pitää käydä laittamassa erikseen asetuksista päälle, sillä muuten sovellukset pitää joko niputtaa kansioihin tai sietää lukuisia sivusuunnassa pyöritettäviä ikkunoita.

Asetusten tekeminen vaatii edelleen melkoista valikkosurffailua, vaikka ryhmittely onkin kohtuullisen looginen. Ominaisuuksia on niin paljon, että peruskäyttäjä ei välttämättä edes löydä kaikkea mitä on tarjolla. Siksi puhelimen ostajan kannattaakin käyttää aikaa asetusten läpikäymiseen.

Yksi asia on Huawein käyttöliittymässä toteutettu erittäin miellyttävästi, nimittäin pyyhkäisynavigointi. Sen eleet ovat erittäin intuitiiviset ja toimivat. Pitkä pyyhkäisy ylös vie kotinäytölle, lyhyemmällä saa auki viimeiset sovellukset ja paluu onnistuu ruudun sisään pyyhkäisyllä niin vasemmasta kuin oikeasta laidasta. Painikkeisiin tottunut käyttäjäkin omaksuu tämän hetkessä, ja painikkeisiin palaaminen tuntuu antiikkiselta.

Noin kolmen viikon testijakson aikana puhelimeen saapui yksi iso järjestelmäpäivitys. Samalla tietoturva päivittyi tasolle 1. maaliskuuta 2019.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Muotoilu, käyttöominaisuudet ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat