Uusimmat

Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä

02.03.2022 20:00 Ilari Hauhia

Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä

OnePlus Nord CE 2 -puhelin lainaa muotoilunsa pitkälti OnePlus 9 -mallistolta sekä OnePlus Nord 2:lta.

Puhelin itseasiassa muistuttaa OnePlus Nord 2:ta niin paljon, että mallit on helppo sekoittaa pikavilkaisulla toisiinsa. Selkein ero on kameramoduulin asettelussa, sillä Nord 2:ssa LED-salama ja kolmas kamera sijaitsevat kahden isomman kameran alapuolella, kun taas Nord CE 2:ssa ne on asetettu kahden kameran oikealle puolelle.

Puhelimen kuoret ovat lasia, mikä luo miellyttävän laatuvaikutelman, sillä monet saman hintaluokan edustajat ovat muovikuorisia. Puhelin pysyy myös hyvin kädessä, eikä lasinen kuori kerää sormenjälkiäkään yhtä pahasti kuin osa muovikuorisista laitteista.

Etupuolella näyttöpaneeli on tasainen eikä se kaarru reunoja kohti, mutta takapuoli on reunoilta pyöristetty. Puhelimen takaosan keskelle on tuttuun tapaan painettu OnePlus-logo.

Takapuolella ulkonäköä hallitsevat vasempaan ylänurkkaan asetettuun kameramoduuliin istuvat kaksi suurikokoista kameraa, pienempi makrokamera sekä LED-salama. Kamerakyhmy erottuu hieman muusta taustasta, mutta suojakuorta käyttämällä ero tasoittuu. Muutenkaan korkeusero ei ole häiritsevä, eikä puhelin keiku pöydällä ilman kuoria merkittävästi.

Puhelimen virtanäppäin sijaitsee laitteen oikealla puolella, kun taas äänenvoimakkuutta säädetään laitteen vasemmalta kyljeltä löytyvillä näppäimillä. Näppäimien tuntuma on hyvä ja ne naksahtavat sormen alla mukavasti. OnePlussan kalliimmista malleista tuttua äänitilaa hallitsevaa liukunäppäintä Nord CE 2:sta ei löydy lainkaan.

OnePlus Nord 2 CE:n alareunasta löytyvät USB-C-latausliitin sekä puhelimen ainoa kaiutin kaiutin. Siinä missä Nord 2:n stereokaiuttimien tuottama ääni oli varsin hyvä, ei Nord CE 2:n monokaiutin yllä äänenlaadultaan kuin korkeintaan keskinkertaiselle tasolle. Nano-SIM-pakkoja puhelimesta löytyy kaksi, joiden lisäksi Nord CE 2 tukee jopa yhden teratavun kokoisia microSD-muistikortteja. Muistikortti ei siis syö toista SIM-paikkaa.

OnePlussan uutukaisen AMOLED-näyttö toimii 90 hertsin virkistystaajuudella. Korkeammasta virkistystaajuudesta on iloa erityisesti vaikkapa pitkiä tekstejä selatessa, jolloin tekstin liike näytöllä on sulavaa. Samasta hintaluokasta löytyy myös muutamia vielä sulavammilla, 120 hertsin näytöillä varustettuja puhelimia.

OnePlus Nord CE 2:n näytön laatu on joka tapauksessa omassa hintaluokassaan mainio. Näytön väritoisto on tarkkaa ja kontrastit sekä mustat kohdat näyttävät AMOLED-näytöille tyypilliseen tapaan hyvältä.

Puhelimen sormenjälkitunnistin on integroitu näytön alle ja se toimii hyvin. Lisäksi puhelimessa voi halutessaan käyttää etukameraan perustuvaa kasvojentunnistusta, joka ei kuitenkaan ole yhtä tietoturvallinen tapa avata puhelinta. Myös kasvojentunnistus tunnistaa käyttäjänsä niin kauan, kun tunnistus tehdään hyvässä valaistuksessa.

Käyttöliittymänä OnePlus Nordissa on OnePlussan oma OxygenOS 13.2, joka pohjautuu jo hieman vanhentuneeseen Android 11 -versioon. Android 12 -päivitys on luvassa tulevana kesänä.

Puhelimelle on luvattu Androidin versiopäivitykset kahdeksi vuodeksi ja tietoturvapäivitykset kolmeksi vuodeksi. Koska ohjelmistotuki on ilmoitettu vuosina, ei ole varmaa, mihin asti ohjelmistotuki jatkuu, mutta todennäköisesti Android 13 jää puhelimen viimeiseksi versiopäivitykseksi.

Erilaiset käyttöliittymät Androidin päällä ovat aina pitkälti mielipide- ja tottumiskysymyksiä, mutta OxygenOS on joka tapauksessa varsin onnistunut kokonaisuus. Graafisesti tyylikäs käyttöliittymä vastaa yksinkertaisuudessaan pitkälti puhdasta Androidia, mutta mukaan on liitetty muutamia hyödyllisiä lisäominaisuuksia.

OnePlus Nord CE 2 tukee 5G-yhteyksiä. Testissä 5G-yhteydet löytyivät Elisan verkossa vaivatta ja latausnopeus ylsi ulkona yli 500 megabittiin sekunnissa. Sisätiloissa nopeus laski, mikä on 5G-yhteyksille tyypillistä, sillä signaali ei läpäise seiniä kovin tehokkaasti. Vaihtaminen 5G:n ja 4G:n välillä oli sekin vaivatonta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat