Uusimmat

Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä

07.05.2023 20:00 Ilari Hauhia

Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä

OnePlus Nord CE 3 Lite -puhelin on – varsinkin limenvihreänä – pirteän näköinen ilmestys. Puhelimen kamerat sijoittuvat kahteen vasempaan ylänurkkaan asetettuun rinkiin, ja niiden vieressä sijaitsee LED-salama. Kamerat erottuvat hieman muusta taustasta, mutta puhelin ei siitä huolimatta keiku pöydällä pahasti.

Takakuori on lasilla päällystettyä muovia, joka tuntuu kädessä mukavalta, mutta on toki puhtaan muovikuorista vaihtoehtoa herkempi rikkoutumaan. Laatuvaikutelma on samaan tapaan normaalilla tasolla. Takapuoli on reunoilta pyöristetty, ja takaosan keskelle on tuttuun tapaan painettu OnePlus-logo.

Puhelimen virtanäppäin sijaitsee laitteen oikealla puolella, kun taas äänenvoimakkuutta säädetään laitteen vasemmalta kyljeltä löytyvillä näppäimillä. Näppäimien tuntuma on hyvä ja ne naksahtavat sormen alla mukavasti. OnePlussan kalliimmista malleista tuttua äänitilaa hallitsevaa liukunäppäintä Nord CE 3 Litestä ei löydy lainkaan.

OnePlus Nord 3 CE Liten alareunasta löytyvät USB-C-latausliitin sekä puhelimen toinen kaiutin. Kaiuttimen äänenlaatu edustaa keskitasoa ja soveltuu vaikkapa satunnaiseen videoiden katseluun. Nano-SIM-pakkoja puhelimesta löytyy kaksi, joiden lisäksi Nord CE 3 Lite tukee microSD-muistikortteja. Muistikortti syö toisen SIM-paikkan.

OnePlussan uusimman puhelimen näyttö toimii 120 hertsin virkistystaajuudella. Korkeammasta virkistystaajuudesta on iloa erityisesti vaikkapa pitkiä tekstejä selatessa, jolloin tekstin liike näytöllä on sulavaa.

OnePlus Nord CE 3 Liten näytön laatu on omassa hintaluokassaan keskimääräisen hyvä. Näytön väritoisto on tarkkaa ja kontrastit sekä mustat kohdat näyttävät hyvältä. Näyttö ei ehkä ole varsinainen myyntivaltti, mutta ei jätä myöskään kylmäksi.

Puhelimen sormenjälkitunnistin on integroitu virtanäppäimeen. Siihen yltää hyvin, mutta nopeus jättää toivomisen varaa. Lisäksi puhelimessa voi halutessaan käyttää etukameraan perustuvaa kasvojentunnistusta, joka ei kuitenkaan ole yhtä tietoturvallinen tapa avata puhelinta. Myös kasvojentunnistus tunnistaa käyttäjänsä niin kauan, kun tunnistus tehdään hyvässä valaistuksessa.

Käyttöliittymänä OnePlus Nordissa on OnePlussan oma OxygenOS 13.1, joka pohjautuu Android 13 -versioon. Puhelimelle on luvattu Androidin versiopäivitykset kahdeksi vuodeksi ja tietoturvapäivitykset kolmeksi vuodeksi. Näin puhelimen viimeiseksi päivitykseksi tulee Android 15, ja tietoturvapäivitykset jatkuvat vuoteen 2026.

Erilaiset käyttöliittymät Androidin päällä ovat aina pitkälti mielipide- ja tottumiskysymyksiä, mutta OxygenOS on joka tapauksessa varsin onnistunut kokonaisuus. Graafisesti tyylikäs, pyöristettyjä elementtejä tarjoava käyttöliittymä vastaa yksinkertaisuudessaan monilta osin puhdasta Androidia, mutta mukaan on liitetty muutamia hyödyllisiä lisäominaisuuksia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat