UUSIMMAT

Olemus ja ominaisuudet

20.02.2023 20:00 Ilari Hauhia

Olemus ja ominaisuudet

Suurikokoinen keltainen puhelin erottuu massasta ulkonäöllään ja värityksellään. Poco X5 Pro -puhelimen reunat ovat tasaiset, kuten esimerkiksi uusimmissa iPhoneissa. Puhelimen kuoret ovat sileää TPU-muovia, ja Poco X5 Pro’n takapinta tuntuu kädessä mukavalta, eivätkä sormenjäljet tartu siihen juuri lainkaan. Laitteen käyttö yhdellä kädellä on haastavaa, mutta vielä mahdollista.

Myyntipakkaukseen kuuluvat myös silikoniset, läpinäkyvät suojakuoret. Kuten odottaa saattaa, ne sopivat täydellisesti laitteen ympärille ja lisäävät entisestään pitoa puhelimen ja käden välille. Kuluttajan kannalta on mukavaa, ettei suojakuoria tarvitse ostaa erikseen puhelimen päälle, vaan ne kuuluvat jo myyntipakkaukseen.

Fyysisiä painikkeita on kolme, ja ne kaikki on sijoitettu puhelimen oikealle reunalle. Niistä kaksi säätää äänenvoimakkuutta, kun taas kolmas on virtapainike. Näppäimien tuntuma on riittävän hyvä, joskin suojakuoren ollessa käytössä virtapainikkeeseen on joskus hieman hankala osua.

Poco X5 Pron kameramoduuli on asetettu puhelimen takapuolen vasempaan ylänurkkaan. Pöydälle asetettu puhelin keikkuu hieman ulkonevan kameramoduulin vuoksi, myös suojakuoren ollessa käytössä.

Puhelimen AMOLED-näytön tarkkuus on 2400 x 1080 pikseliä ja sen virkistystaajuus nousee 120 hertsiin saakka. HDR10+:aa sekä Dolby Visionia tukevan näytön maksimikirkkaudeksi on ilmoitettu 900 nitiä, ja arkikäytössä maksimikirkkaus riittääkin hyvin myös ulkokäyttöön kirkkaassa auringonvalossa.

Poco X5 Pro -puhelimessa on kaksi kaiutinta, jotka sijaitsevat puhelimen ylä- ja alareunassa. Enimmäisvoimakkuus on ilahduttavan voimakas, mutta laatu jää keskitasolle. Erillistä 3,5 millimetrin audioliitäntää puhelimessa ei ole.

Poco X5 Pron ominaisuuksiin kuuluu myös tuki NFC:lle. Laitteeseen mahtuu kaksi nano-SIM-korttia, mutta ei yhtään muistikorttia. Sormenjälkitunnistin on yhdistetty virtapainikkeeseen, ja se hoitaa hommansa hyvin, joskin siihen yltäminen on suojakuoren kanssa joskus aavistuksen vaivalloista.

Ohjelmiston puolesta Poco X5 Pro tarjoaa Android 12 -käyttöjärjestelmän höystettynä MIUI 14 -käyttöliittymällä. Androidin tietoturvapaketin suhteen laitteeseen sai päivitettyä joulukuun päivityksen. Puhelin pyytää käyttäjää tekemään Google-tilin lisäksi erillisen Xiaomi-tilin, jolla käyttöön saa esimerkiksi vaihtoehtoisen tavan paikantaa kadonnut puhelin.

Käyttöliittymän animaatiot toimivat hidastelematta, ja navigointi on nopeaa. Puhelimen asetuksista alapalkkiin voi asettaa koti- ja takaisinpainikkeet. Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi luottaa pelkkiin kosketuseleisiin. Käyttäjä voi valita, asentuvatko sovellukset kotinäytöstä sivusuuntaan kelattaville sivuille, vai alhaalta aukeavaan sovellusvalikkoon. MIUI 14 onkin kohtuullisen laajasti käyttäjän muokattavissa.

Huonona puolena MIUI 14:n esiasennettujen sovellusten määrä on huomattava, eivätkä ne kaikki tunnu järin tarpeellisilta. Mukana on muun muassa useita pelejä joita ilmankin pärjäisi. Suurimman osan sovelluksista voi kuitenkin poistaa manuaalisesti.

Puhelimeen on luvattu Android-versiopäivitykset kahdeksi vuodeksi ja tietoturvapäivitykset kolmeksi vuodeksi. Lupaus ei todellakaan ole parhaasta päästä, erityisesti kun puhelimen voi odottaa saavan päivityksen vain Androidin versioihin 13 ja 14.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto