UUSIMMAT

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

09.06.2022 20:00 Ilari Hauhia

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Realme GT 2 Pro’n pääkameran tarkkuus on 50 megapikseliä ja siinä hyödynnetään IMX766-kennoa, PDAF-tarkennusta ja OIS/EIS-kaksoisvakausta. Pääkameran aukkokoko on f1.8.

Pääkamera ottaa erityisesti päivänvalossa loistavia kuvia. Kuvat ovat tarkkoja, yksityiskohtaisia, dynaamisen alueen ollessa erinomainen. Normaaliasetuksilla kuvien värit ovat varsin luonnollisia, mutta mikäli kuviin haluaa aavistuksen lisää saturaatiota, voi asetuksista kääntää päälle värejä korostavan tekoälyavustimen.

Valon vähentyessä kuviin ilmestyy hiljalleen pientä kohinaa ja niiden tarkkuus kärsii hieman, mutta pääkameran laatu pysyy korkeana myös hämärässä. Tavallisilla asetuksilla kamera kuvaat pikseleitä yhdistelemällä 12,5 megapikselin kuvia, mutta kamera tukee myös aitoja 50 megapikselin kuvia.

Pääkameraa tukevassa 50 megapikselin ultralaajakulmakamerassa on aina käytössä tavallistakin laajempi 150 asteen näkökenttä (tyypillisesti ultralaajakulmakameroiden näkökenttä on noin 120 astetta), jonka ansiosta kuviin on helpompi mahduttaa entistä enemmän asioita ja yksityiskohtia. Myös ultralaajakulmakameran laatu on korkea sekä päivänvalossa että hämärässä, joskin kuvat ovat aavistuksen pääkameraa pehmeämpiä.

Kamerakokonaisuuden täydentää kolmen megapikselin mikroskooppikamera, joka yltää 20-kertaiseen natiiviin suurennokseen ja digitaalisen zoomin avulla jopa 40-kertaiseen suurennokseen. Mikroskooppikameralla on hauska leikkiä, mutta käytännön arjessa erillinen telekamera olisi hyödyllisempi lisä.

Videokuvaus onnistuu Realme GT 2 Prolla yhtä mainiosti kuin still-kuvien ottaminenkin. Tarjolla on jopa 8K-tarkkuus 30 kuvan sekuntinopeudella, 4K-kuvauksen onnistuessa 60 fps:n nopeudella. Myös ultralaajakulmakameralla voi kuvata 4K-videota, joskin vain 30 fps:n nopeudella. 32 megapikselin etukameran tarkkuus riittää hyvin esimerkiksi sosiaalisen median käyttöön.

Suorituskyvyn puolesta Realme GT 2 Pro’ssa käytetään Qualcommin valmistamaa, vielä toistaiseksi suorituskykyisintä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriä (3,00 GHz Cortex-X2 & 3x 2,50 GHz Cortex-A710 & 4x 1,80 GHz Cortex-A510), ja käytössä on myös Adreno 730 -grafiikkapiiri. Suorituskyvyn valtikka siirtyy kuitenkin jo pian Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirille, kunhan se saapuu ensimmäisiin puhelimiin.

Suorituskykytesteissä Xiaomi 12:n kohtasivat myös alkuvuoden uusiin huippumalleihin kuuluvat Xiaomi 12:n (849 €), Galaxy S22 Ultran (1399 €), OnePlus 10 Pron (899 €), Xiaomi 11T Pron (549 €) sekä Motorola Edge 30 Pron (799 €). Malleista Xiaomi 12, OnePlus 10 Pro ja Motorola Edge 30 Pro käyttävät samaa Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriä kuin Xiaomi 12. Galaxy S22 Ultrasta löytyy puolestaan Exynos 2200 ja Xiaomi 11T Pro’sta Snapdragon 888.

Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriä hyödyntävissä puhelimissa on havaittu haasteita ylikuumenemisen kanssa. Esimerkiksi Xiaomi 12:n kohdalla ylikuumeneminen osoittautui niin pahaksi, ettei edes suorituskykytestien ajaminen peräjälkeen onnistunut.

Realme GT 2 Pro’n kohdalla ylikuumeneminen on kuitenkin onnistuttu pitämään varsin hyvin kurissa jäähdytyksen avulla. Vaikka esimerkiksi raskaiden pelien pelaaminen eittämättä saa puhelimen tuntumaan hieman lämpimältä, ei laite muutu edes suorituskykytestien aikana niin kuumaksi, ettei sitä voisi enää pidellä käsissä.

 

Geekbench 5 -testissä kaikki Snapdragon 8 Gen 1 -laitteet suoriutuivat kohtuullisen tasaväkisesti.

 

PCMarkissa Realme GT 2 Pro ylsi hopeasijalle, joskaan erot samalla järjestelmäpiirillä varustettujen laitteiden välillä eivät tälläkään kertaa olleet valtavia.

Tuttu kuvio toistui myös Antutussa. Xiaomi 11T Pro’n tulos jää kuitenkin Antutussa selvästi uudempien mallien taakse.

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä Realme GT 2 Pro menestyi toisiksi parhaiten Xiaomi 12:n jälkeen.

3DMarkin Wild Life -testin tulokset olivat jälleen linjassa muiden testitulosten kanssa, Realme GT 2 Pro’n yltäessä kolmannelle sijalle.

Akkukestoa testaavassa Geekbenchin testissä Realme GT 2 Pro ylsi selvästi korkeimmalle sijalle. Yksi tulosta parantavista tekijöistä lienee Realme GT 2 Pro’n adaptiivisella virkistystaajuudella toimiva näyttö, jolle lähes staattinen testausruutu on helppo paikka säästää virtaa.

Puhelimen akkukesto on kuitenkin mainio myös tosielämässä, ja laitteen akku kestää runsaallakin käytöllä päivän, ja akkua säästellen kenties toisenkin. 65 watin teholla akku latautuu tyhjästä täyteen reilussa puolessa tunnissa. Langatonta latausta laitteesta ei löydy.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto