Uusimmat

Käyttökokemukset

24.04.2019 20:00 Osku Kannisto

Käyttökokemukset

Sony Xperia 10:n viehättävyys piilee sen ulkoisissa mitoissa. Noin sentin normaaleja puhelimia kapeampi muotoilu istuttaa puhelimen tukevasti käteen. Puhelinta voi aidosti käyttää pelkästään yhdellä kädellä moniin sellaisiin tehtäviin, joissa yleisesti tarvitaan kahta kättä.

Puhelin pysyy erinomaisesti yhdessä kädessä. Ulkokuori on mattapintaista materiaalia, jonka ansiosta  Xperia 10 ei liu’u kämmenelläkään vapaasti pitäessä. Muoviselta tuntuvan kuoren naarmuuntuminen käytössä ei myöskään harmita samalla tavoin kuin lasikuoristen puhelinten kanssa.

Pitkulaisen muotoilun perusta on 6,0-tuumainen näyttö, jonka kuvasuhde on siis poikkeuksellinen 21:9. Näytön tarkkuus on 2520 x 1080 pikseliä (457 PPI). Näytön laatu on asiallinen, vaikkei se OLED-näytöille toistollaan pärjää. Kirkkaus riitti testeissä kirkkaassakin päivänvalossa, joskin akkukeston kustannuksella.

Etukamera on sijoitettu näytön yläpuolelle jäävään reunukseen loven sijaan. Näytön muotoilu on suorakaide, jonka kulmat on aavistuksen pyöristetyt.

Näytön yläpuolelle jäävä reunus on selkeästi alhaalle jäävää reunusta leveämpi, joten näyttö ei vaakakäytössä sijoitu symmetrisesti puhelimen keskelle.

Käyttäjän tunnistusta varten sormenjälkilukija on sijoitettu poikkeuksellisesti puhelimen sivuun. Se sijoittuu oikeakätisellä suoraan peukalon kohdalle puhelimeen tarttuessa. Vasenkätisille lukijan käyttö on haastavampaa, sillä lukija sijoittuu luontevassa tartuntaotteessa etu- ja keskisormen väliin.

Sormenjälkitunnistimen käyttö on ilahduttavan ripeää. Puhelin aukeaa ilman turhaa odotusta peukalon asettuessa lukijan päälle. Peukalo tunnistui testeissä luotettavasti, eikä tarvetta PIN-koodin syötölle ilmennyt. Kasvojentunnistusta Sony Xperia 10 ei tue.

Yhden käden käyttöä on tehostettu puhelimen sivusta aukeavalla Side Sense -erikoisvalikolla. Se aukeaa oikeaa reunaa tuplaklikkaamalla.

Side Sense -valikkoon poimitaan sisältö tekoälyn avulla. Siitä löytyy käyttäjän suosituimmat sovellukset vuorokauden aika huomioiden. Valikon pikanäppäimellä koko puhelimen ruudun saa pienennettyä yhden käden tilaan puhelimen oikeaan alalaitaan, jollei peukalo muuten yletä ruudun joka kulmaan. Sivuvalikon toiminnan voi estää sovelluskohtaisesti, mistä on iloa ainakin peleissä.

Ruutu on mahdollista jakaa kahdelle sovellukselle. Ratkaisu on toteutettu poikkeuksellisesti ruudun pystysuunnassa, joten ohjelmat näkyvät ruudulla päällekkäin. Sovellusten korkeussuhdetta voi säätää ruudulta liukusäätimestä varsin joustavasti. Aktiivinen sovellus valitaan sormella painamalla.

Ominaisuus vaikutti erittäin mielenkiintoiselta ja sille varmasti keksii käyttöä, kunhan sitä oppii hyödyntämään. Valitettavasti kaikki sovellukset eivät kuitenkaan suostu toimimaan jaetulla näytöllä.

Android 9.0 Pie on Sonyssa varsin puhtaana versiona. Sonyn esiasentamat varusohjelmat rajoittuvat käytännössä viihde- ja kamerasovelluksiin, jotka on räätälöity puhelimen ja Sonyn muiden laitteiden hallintaan. Asennettavien valmissovellusten listaa voi rajoitetusti muokata puhelimen käyttöönottovaiheessa.

Neljän kuvakkeen rinnakkaisasettelu toimii kapealla ruudulla hyvin. Kuvakkeita mahtuu ruutuun seitsemän rivillistä kotinäytöissä ja sovellusvalikossa.

Pitkä ruutu tuo omat haasteensa pelailuun. Yllättävän moni peli venyi koko ruudulle testeissä, joten isosta ruudusta saa kaiken irti. Myös ennakkoon huolestuttanut Pokémon Go toimi puhelimessa koko ruudun tilassa. Kierrepallot löysivät kohteensa kauempaakin, vaikka ruudun leveys on muita puhelimia kapeampi.

Kokemukset vaihtelivat Sonylla pelatessa. Kevyitä pelejä pelasi mielellään, mutta raskaammat pelit jäivät haaveeksi – eikä niitä kaikkia (esimerkiksi Asphalt 9) edes pystynyt puhelimeen asentamaan. Suorituskyky ja käynnistysajat eivät pärjää nopeimmille puhelimille, mikä häiritsee pelikäytössä.

Sonyn kuvasuhde on luotu elokuvia varten, joten se sopii luontevasti Netflixin katseluun. Ison budjetin elokuvat näyttävätkin mainioilta koko ruudulta katseltuna kuvan pysyessä samankokoisena kuin isompiruutuisilla kilpailijoilla. Valitettavasti 21:9-kuvasuhde ei kuitenkaan ole käytössä tv-sarjoissa ja suuressa osassa peruselokuvia, jolloin on joko tyydyttävä mustiin palkkeihin ruudun sivussa tai ruudun rajaukseen ylä- ja alaosasta koko ruudun tilassa.

Äänentoisto on toteutettu monona puhelimen alalaitaan sijoitetulla kaiuttimella. Ääni toistuu ikävän pistemäisesti ja puhetaajuuksia korostaen. Äänenpainetta kaiuttimesta saa runsaasti, mutta ääni alkaa särkeä kovalla voimakkuudella. Bassotoisto jää pahasti vajaaksi.

Musiikkia kuuntelevien kannattaa Sonyn tapauksessa panostaa hyviin kuulokkeisiin. Xperia 10 tukee Hi-Res-ääntä sekä sen kanssa voi hyödyntää hyvän äänenlaadun takaavaa LDAC-koodekkia langattomien kuulokkeiden kanssa. Tämä on selkeä vahvuus kilpailijoihin nähden kun käytetään oikeanlaisia kuulokkeita.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttökokemukset
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat