Uusimmat

Testi OnePlus Pad -tabletti – Ei aivan napakymppi, mutta erittäin järkevä kokonaisuus

31.05.2023 19:00 Kai Taipale

Toimiva tabletti kohtuullisella hinnalla. Harvinainen yhdistelmä Android-laitteissa, mutta juuri sellainen on OnePlus Pad. Se hoitaa kunnilla tärkeimmät toiminnot, mutta löytyy laitteen toiminnasta muutama ärsytyskin.

Android-tablettipuolen markkinat ovat vuosien saatossa jakautuneet hiljalleen kahteen luokkaan. Edullisemmat mallit ovat liikkuneet parin-kolmensadan euron paikkeilla. Kyseisiä laitteita on myyty esimerkiksi Nokia- tai Lenovo -merkkisinä. Näissä malleissa on sitten nähty aina huomattavia kompromisseja ominaisuuksissa.

Toisaalta tarjolla on ollut myös Samsung Galaxy Tab S -malleja, joissa on pyritty luomaan ominaisuudet, jotka riittävät myös työkäyttöön. Tästä kielii myös niiden hintaluokka, sillä Galaxy Tab S8 -malliston hinnat alkavat lähes tuhannesta eurosta. Oma lukunsa on toki Applen iPad-mallit, joiden uusimmat mallisukupolvet lähtevät noin 600 eurosta, mutta edellistä, 9. sukupolvea myydään edullisimpana versiona 449 eurolla eli siis vähän OnePlus Padin hintaa edullisemmin.

Googlekin on julkaissut oman Pixel Tab -mallinsa, mutta sitä ei Suomessa kirjoitushetkellä myyty.

Android-laitteissa tämä moneen käyttöön riittävä keskiluokka on ollut selvästi aliedustettuna. Tähän OnePlus Pad iskee kiinni – ja hyvin iskeekin.

Lähdetäänpä liikkeelle selkeistä vahvuuksista. Yksi niistä on näyttö. Sen 7:5-kuvasuhde on tavanomaista leveämpi, joten laite sopii aika hyvin käytettäväksi niin pysty- kuin vaaka-asennossa. Kameroiden sijoitukset puoltavat vaakakäyttöä, mutta näytön muoto on pikemminkin pystykäyttöön suunnattu esimerkiksi nettisurffailua ajatellen.

Kokoa IPS-paneeliin perustuvalla LCD-näytöllä on 11,61 tuumaa. Se on siis kookkaampi kuin esimerkiksi iPad-tablettien perusversioissa. Tarkkuus on 2800 x 2000 pikseliä (296 ppi), mikä on täysin riittävä tähän kokoluokkaan. Painoa tabletilla on 552 grammaa.

Jo ensikosketuksella OnePlus Pad -tablettiin huomaa sen olevan mukavan ohut; paksuutta on vain 6,7 millimetriä. Riittävän ohut tabletti tuntuukin jopa painoaan kevyemmältä kädessä, ja sen kannattelu onnistuu yhdelläkin kädellä. Metallikehys on joka puolelta pyöristetty, joten laite ei paina pahasti edes kämmenen pohjaa. Toinen kylki on muotoiltu tasaisemmaksi, ja siinä on näppäimistökuoren kytkeytymisnastat.

Virtapainike ja äänenvoimakkuuden painikkeet on sijoitettu yhteen kulmaan, mutta eri sivuille. Tämä on looginen järjestely, ja painikkeiden tuntuma on riittävän jämäkkä – vahingossa niitä ei herkästi painele. Ohuudestaan huolimatta koko paketti tuntuu kiitettävän tukevalta.

Vihreä takakuori on näyttävä ja omaan silmääni tyylikäs – kamerakohouma on kuitenkin tyylirikko, sillä se on kooltaan iso ja nousee yllättävän paljon rungosta. Ilman suojaa sitä kolauttelee herkästi, mutta onneksi kohouma ei saa pöydällä olevaa laitetta sentään keikkumaan. Tässä kohdassa tuntuu, että OnePlus on halunnut luoda laitteelle selvästi tunnistettavan piirteen, mutta ahnehtinut vähän liikaa. Vihreä väri on puolestaan elegantti, ja maltillinen pintakuvio tuo siihen sopivasti eloa. Tyylillä on myös kääntöpuolensa: pinta kerää sormenjälkiä nopeasti ja varmasti, eikä puhdistaminen ole yhtä helppoa kuin aivan tasaisen pinnan siistiminen olisi.

Tabletissa kamera on selvästi puhelinta toisarvoisempi ominaisuus. Etukamera yltää kahdeksan megapikselin tarkkuuteen, takakameran vastaava lukema on 13. Etukamera toimii kohtuullisesti videopuhelukäytössä, mutta mikään varsinainen selfiekamera se ei ole. Takakamerakin on parhaimmillaan muistiinpanokäytössä, mutta sillä saa aikaan ihan auttavia kuviakin. Kumpikin kameroista on sähköisesti vakautettu.

Itse näytön reunukset ovat tabletiksi kapeat. Tämä tekee laitteesta näyttävän, ja rungon ja näytön suhteesta mainion eli luvuksi ilmoitetaan peräti 88 prosenttia. Kääntöpuolena reunukset ovat jo aavistuksen turhankin kapeat, sillä ainakin itselläni yksittäisiä yhdistelmävirhepainalluksia tuli tavanomaista enemmän. OnePlus Padin pitelyote vaatii siis tottumista ja vähän tavanomaista enemmän tarkkuutta.

Näyttö myös nopea. Se kykenee nopeimmillaan peräti 144 hertsin virkistystaajuuteen, mutta osaa käyttää myös 30, 60 ja 120 hertsin virkistystaajuuksia näytettävän sisällön perusteella. Tämä toimii käytössä useimmiten hyvin näytön ollessa sulava monessa käyttötilanteessa. Tämä siitäkin huolimatta, että ylintä mahdollista 144 hertsin virkistystaajuutta ei juuri mikään sovellus edes hyödynnä, alempia kylläkin.

Näytön kirkkaus ja kontrasti jättävät toivomisen varaa. Kirkkaassa auringonvalossa sen 500 nitin enimmäiskirkkaus on vain juuri ja juuri riittävä siihen, että sisällöstä saa selvää. Itse ruudun musta ei ole aivan parhaalla mahdollisella tasolla, johtuen toki siitäkin, ettei käytössä ole AMOLED-paneelia. Tämä kanssa voi elää, mutta jos kerran on tottunut syvemmän mustan ruutuun, paluuta ei oikein ole. Katselukulmat ovat kuitenkin oikein mainiot, eikä värit vääristy käytännössä mistään kulmasta katsomalla.

Näytön kerrotaan olevan myös Dolby Vision -yhteensopiva eli HDR-toiston pitäisi olla hyvää luokkaa. Valitettavasti ainakaan kirjoitushetkellä esimerkiksi Netflix tai Prime Video -toistopalvelut eivät HDR-sisältöjä suostuneet näyttämään, eivätkä myöskään hyödyntäneet Dolby Atmos -ääniä, vaikka laitteen kerrotaan olevan yhteensopiva myös niiden kanssa. Tarkkuus rajoittui suoratoistopalveluilla 1080p-tarkkuuteen, joten näytön tarkkuudesta ei saanut irti kaikkea. Mediatoistossa törmättiin muihinkin ongelmiin, sillä CMore-sovelluksen kautta videot eivät suostuneet toistumaan lainkaan, vaan tarjolla oli vain virheilmoitus – muilla Android- tai Apple-laitteilla toisto toimi aivan normaalisti.

Vain YouTube suostui tarjoamaan HDR-materiaalia toistettavaksi. Jälkimmäinen ei kyllä näyttänyt likikään niin vakuuttavalta kuin oled- tai amoled-näyttöjä käyttävillä laitteilla. Tässä heikko mustan taso yhdistettynä niukahkoon enimmäiskirkkauteen näkyy.

Testasimme laitteen akkukeston toistamalla HDR-sisältöä WiFi-yhteyden kautta. Videotoiston ajaksi yhdellä latauksella tulikin peräti 14 tuntia – oikein mukava lukema siis. Akku on kapasiteetiltaan 9510 milliampeerituntia, joten lataus ottaa aikansa. OnePlus Supervooc -latauslaitteella tabletti ”ultrapikaladataan” tyhjästä täydeksi hyvin nopeasti. Testilaitteen akku täyttyi OnePlus 11 -puhelimen mukana tulleella latauslaitteella noin tunnissa ja 20 minuutissa.

Äänentoisto on tablettiluokkaan toimiva. Parhaimmillaan äänet ovat, kun laitetta pitää vaakatasossa. Kaiuttimet suuntaavat ääntä poispäin laitteesta, joten niistä syntyy yllättävänkin paljon tilantuntua sopivalla videomateriaalilla. Musiikkia kuunnellessa parempi kohdistus kuuntelijaan tekisi terää. Yleissävyltään ääni on diskanttivoittoinen ja turhankin kirkas, mutta ainakin vokaaleista saa helposti selvää. Bassoja ei varsinaisesti voi sanoa kuuluvan.

Tehoista vastaa hieman vanhempi, ei ehkä se yleisin tuttavuus eli Mediatek Dimensity 9000 -järjestelmäpiiri. Tämän Mediatekin parin vuoden takaisen lippulaivapiirin tehokkain Cortex-X2-ydin yltää 3,05 gigahertsin kellotaajuuteen, ja siinä käytetään megatavua L2-välimuistia. Aivan saman luokkaan kuuluvaa tablettia ei ole Muropaketissa viime aikoina testattu, joten listataan pari olennaista testitulosta tällä kertaa ilman verrokkeja:

  • PCMark Work 3.0: 10416
  • Geekbench 6: 1046 (yksi ydin), 3130 (useampi ydin)

Tulokset kielivät siitä, että suorituskyky on vähintään hyvää keskiluokkaa, tai jopa sen yli. Myös käytännön suorituskyky on oikein hyvä, ja potkua riittää ainakin vapaa-ajan pelaamiseen. Pelejä käynnistettäessä tabletti käynnistää oletuksena myös Hyperboost-pelitilan.

Padissa käytetty OxygenOS 13.1 -käyttöjärjestelmä sisältää joitain tablettioptimoituja ominaisuuksia. Tämä tavallaan näkyy käytössä, sillä pitkästä aikaa tämä oli ensimmäinen Android-tabletti, jonka kanssa ei tullut kiroiltua oikeastaan ollenkaan noin kolmen viikon testijakson aikana sovellusten heikkoa toimintaa tai kankeutta tablettikäytössä. Se on oikein hyvä lähtökohta.

Isoa ruutua ei kuitenkaan hyödynnetä aivan tehokkaimmalla mahdollisella tavalla, sillä kuvakkeita ei mahdu ikkunaan kovin montaa, ja widgetit haukkaavat siitä isoja osia. Osa Android-sovelluksista toimii tabletillakin puhelimen näytölle optimoituna. Pieniä kiusoja, mutta kertovat siitä, ettei tablettikäyttö ole vieläkään Android-käyttöjärjestelmän ykkösvahvuus.

OnePlus on tehnyt Padiin muutamia pieniä kikkoja, joita tehokäyttäjä voi arvostaa. Esimerkiksi Sormieleillä saa hyödynnettyä puhelinta suurempaa ruutua vaikkapa kelluvilla ikkunoilla tai jaetulla ruudulla. Esimerkiksi kahden sormen pyyhkäisyllä saa ruudun jaettua kahteen ikkunaan toimintoa tukevissa sovelluksissa.

Pahimmat ongelmat liittyivät ajoittaisiin ruudun ”nykimisiin”. Näitä ilmeni esimerkiksi nettisurffailuissa kuin ruudulla oli teksti ja videosisältöä – aivan kuin laite ei olisi aina tiennyt millaisella ruudunpäivitysnopeudella pitäisi operoida. Nämä onneksi kestivät yleensä vain sekunnin tai sen osia, joten mistään pitkäaikaisista ongelmista ei ole kyse.

Android-tablettien päivitykset eivät ole aina olleet likikään sillä tasolla, mitä kohtuullisen pitkäikäisille ja satasien laitteille soisi. OnePlus on onneksi ottanut tästä onkeensa ja luvassa on oikein pätevästi päivityksiä.

Käyttöjärjestelmäpäivityksiä on luvassa kolme kappaletta. Tuoreeltaan käytössä on jo OxygenOS 13.1, joka perustuu Android 13 -käyttöjärjestelmäversioon. Tabletti saa siis vielä päivityksen Android 16 -pohjaiseen käyttöjärjestelmään. Tietoturvapäivityksiä on luvassa neljäksi vuodeksi. Laitteelle voi siis näiden pohjalta odottaa mukavan pitkään elinkaarta, mikä tietysti on tässä hintaluokassa jo vaatimuskin.

Yksi käyttöä häiritsevä piirre on se, ettei tabletissa ole minkäänlaista sormenjälkilukijaa. Käyttöön voi toki ottaa kasvojentunnistuksen, joka toimii ainakin kohtuullisesti valaistussa tilassa nopeasti. Kasvojentunnistusta ei voi pitää yhtä luottavana kuin sormenjälkilukijaa, joten sen kanssa tekee aina kompromissin käytettävyyden ja luotettavuuden välillä. Aina voi toki käyttää pin-koodia tai salasanaa, mutta tämä tuntuu nykylaitteessa turhauttavan hitaalta.

Padiin saa heti myös järkeviä lisävarusteita. Vaikuttavin esitys oli OnePlus Magnetic Keyboard -näppäimistökuori. Tämä 149 euron hintainen suojakuoren ja näppäimistön yhdistelmä osoittautui oikein toimivaksi. Suurin harmi on ehdottomasti se, ettei siinä ole skandinaavista näppäimistökarttaa. Tottuneelle kirjoittajalle tämä ei ole suurikaan ongelma, vaan testijakson aikana tällä kuorella tuli naputettu parikin testijuttua lähes alusta loppuun, sillä näppäintuntuma on tabletin lisävarusteeksi oikein mainio.

Sama pätee kosketusalustaan, joka pienehköstä koostaan hoitaa hommansa hyvin. Erityisesti sen olemassaoloa arvostaa eleohjauksessa. Alusta tosin on niin herkkä, että sopivan ahtaassa tilassa kirjoittaessa siihen osuu herkästi ja kursori hyppii tekstissä.

Tabletin ja kuoren yhdistelmä on tosin melkoisen painava, sillä vaaka näytti sillä painoksi 905 grammaa. Tämä on liki samaa luokkaa kuin ultrabookit, jotka sitten tarjoavat jo täyttä pc-toiminnallisuutta – tosin kovemmalla hinnalla. Lisäksi kuoren magneettikiinnitys voisi olla jämäkämpikin, sillä tabletti irtoili tahattomasti kuoresta useammankin kerran testijakson aikana.

Jos ei kaipaa näppäimistöä, myynnissä on myös molemmat puolet suojaava Pad Case -suojakuori 69 euron hintaan ja 80-wattinen Supervooc-latauslaite 39 eurolla. Tarjolla on myös OnePlus Stylo -kosketuskynä, joka maksaa puolestaan 99 euroa.

Padin akku ladataan täyteen sillä laturilla, joka taloudesta sattuu löytymään, sillä myyntipakkaukseen ei moista kuulu. Parhaassa tapauksessa akkua pystyy lataamaan 67 watin pikalatauksella, mutta käytössä pitää olla OnePlussan Supervooc-tekniikkaan käyttävä latauslaite. Sellaisella akun saa täyteen vajaassa puolessatoista tunnissa. Jos käyttää kuitenkin jotain muuta tehokasta latauslaitetta, aika yli tuplaantuu, sillä tällöin enimmäislatausteho on 27 wattia. Akku on kapasiteetiltaan 9510 milliampeerituntia.

OnePlus Pad on hyvä laite 499 euron hintaluokkaan. Halvemmallakin Android-tabletteja saa, mutta niissä joutuu tekemään paljon suurempia kompromisseja ominaisuuksissa kuin OnePlussan kanssa. Apple iPad on perusversiota lukuun ottamatta huomattavasti hintavampi vaihtoehto, mutta tuo toki mukanaan myös vankemmin integroidun ekosysteemin.

Suurimmasta osasta tabletin käyttötarkoituksista OnePlus Pad suoriutuu kiitettävästi tai vähintään hyvin. Sille on saatavissa toimivat näppäimistökuori, joskaan ei skandinaavisella asettelulla. Näyttö on riittävän tarkka ja kutakuinkin riittävän kirkas. Äänentoisto on tähän laiteluokkaan oikein hyvällä tasolla. Käyttö ei juurikaan tahmaa, ja käyttöjärjestelmäkin tukee tablettikäyttöä riittävän hyvin.

Jos tabletti tulee lähinnä surffailuun ja satunnaiseen pelailuun, eikä vaadi mediatoistolta liikaa hienouksia, on OnePlus Pad Muropaketin suosituksen arvoinen hankinta erityisesti järkevän hintaluokan ja käytännön sujuvan toiminnan myötä.

Hyvää

  • Miellyttävä ja tukeva olemus
  • Riittävästi tehoa
  • Järkevä hintaluokka
  • Päivityslupaus tabletiksi
  • Käyttökelpoisen kokoinen, nopea näyttö varauksin
  • Erinomainen latausnopeus OnePlus-laturilla

Huonoa

  • Liioiteltu kamerakyhmy
  • Ei sormenjälkilukijaa
  • Mediakäyttö varauksin

Tärkeimmät tekniset tiedot OnePlus Pad

  • Hinta: 499 €
  • Järjestelmäpiiri, RAM-muisti: MediaTek Dimensity 9000, 8 Gt (LPDDR5)
  • Tallennustila: 128 Gt (UFS 3.1)
  • Näyttö: 11,61″ (2800 x 2000, 7:5-kuvasuhde, enintään 144 Hz virkistystaajuus, 500 nitin enimmäiskirkkaus)
  • Kamerat: 13 MP (takakamera) ja 8 MP (etukamera)
  • Yhteydet: WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.3 (BLE)
  • Akku, lataus: 9510 mAh, 67 W (Supervooc) / 27 W (muut)
  • Liitännät: USB-C
  • Käyttöjärjestelmä: OxygenOS 13.1
  • Mitat, paino: 258 x 189,4 x 6,54 mm, 552 g

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat