UUSIMMAT

Olemus ja ominaisuudet

19.05.2019 09:00 | Ilari Hauhia

Olemus ja ominaisuudet

Ulkoisesti Huawei P Smart 2019 on kohtuullisen näyttävä puhelin, hintaluokassaan suorastaan tyylikäs laite. Näytön reunat on saatu pidettyä riittävän kapeina, ja näyttöpaneeli kattaa noin 83,1 prosenttia puhelimen etupinta-alasta. Dewdrop-näyttölovi häiritsee käyttöä, vaikka sen voi halutessaan piilottaa ohjelmiston avulla, jolloin näytön yläreunaan ilmestyy tasainen musta palkki.

Vaikka puhelimen runko on muovia, tuntuu se kädessä kohtuullisen jämäkältä. Laitteen tausta on värjätty kauniilla sinisellä liukuvärillä. Viimeistely on sangen hienon näköinen, joskin se kerää puoleensa sormenjälkiä varsin helposti.

P Smartissa käytetty pinnoite luo hyvän tuntuman käteen eikä se tunnu liukkaalta. Tämä tekee puhelimen käsittelystä helppoa sekä paljain käsin että hanskoilla. Myöskään fyysisten virtanäppäimen ja äänenvoimakkuuden säätönäppäimien tuntumassa ei ole valitettavaa. Jämäkkyydestä huolimatta puhelin tuntuu kädessä yllättävän kevyeltä ja sirolta.

Ulkomitoiltaan 155,2 x 73,4 x 8 millimetrinen puhelin on melko suuri, mutta varsinkin isompikätiselle testaajalle sen käsittely onnistui helposti vielä yhdelläkin kädellä. Laitteen paino on maltillisesti 160 grammaa.

P Smartin 2340 x 1080 -resoluutioinen näyttö häviää toki vertailussa lippulaivamalleille, mutta peruskäyttöön se sopii mainiosti ja sen kuvanlaatu on varsin hyvä. Pikselitiheys on 415 PPI, jolloin yksittäisiä pikseleitä ei huomaa ainakaan arkisissa sovelluksissa. Näytön maksimikirkkaus tuntuu riittävältä myös kirkkaassa auringonvalossa. Myös katselukulmat ovat hyvin laajat ja ruutua voi siten katsella helposti erikoisemmistakin katseluasennoista.

Suurimmat puutteet löytyvät kontrastista, sillä näytön tuottama syvin musta on pikemminkin tumman harmaa. Näytön asetuksia voi kuitenkin säätää kattavasti asetuksista. Oletuksena päällä on värejä saturoiva Eloisa-kuvatila, mikä voi käyttäjästä riippuen näyttää joko hyvältä tai hieman epäluonnolliselta. Asetuksista päälle saa myös sinistä valoa poistavan suotimen, joka on hyvä lisä mikäli puhelinta käyttää ennen nukkumaan menoa.

Huawei PSmartissa 2019 -puhelimessa on vain yksi alareunaan sijoitettu kaiutin. Sen tuottama ääni ei ole kehuttava, eikä sen kautta tee mieli kuunnella musiikkia. Sen sijaan musiikin kuunteluun, elokuviin tai muuhun äänentoistoon kannattaa käyttää 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää.

P Smartin sormenjälkilukija on sijoitettu puhelimen takapuolelle. On tietysti varsin yksilöllistä, mikä sormenjälkitunnistimen sijoittelu tuntuu itsestä parhaalta, mutta ainakin testikäytössä etusormi osui sormenjälkitunnistimeen ilman ongelmia. Sormenjälkitunnistin myös toimi kiitettävästi ja perusvarmasti, joskin kostealla sormella joutui usein tukeutumaan PIN-koodin näpyttelyyn tai salasanana toimivaan kuvioon.

P Smart tarjoaa lisäksi etukameraan perustuvan kasvojentunnistuksen. Kirkkaassa valossa se tunnisti käyttäjän niin silmälaseilla kuin ilmankin vielä kädenkin mitan päästä. Tunnistuksessa on kuitenkin havaittavissa pientä viivettä, ja varsinkin hämärässä kasvojentunnistus muuttuu epävarmaksi.

Ohjelmiston puolella P Smart tarjoaa Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmän, jonka päällä toimii Huawein EMUI 9.0.1 -käyttöliittymä. Puhtaaseen Androidiin tottuneelle EMUI saattaa aiheuttaa aluksi pientä hämmennystä, sillä oletusasetuksilla esimerkiksi täysi sovellusvalikko ei ole päällä, vaan kaikki applikaatiot kasautuvat aloitusruuduille. Sovellusvalikon voi kuitenkin ottaa käyttöön asetuksista. EMUI:ssa näytön alareunassa on vielä erilliset virtuaaliset painikkeet kotiruudulle, takaisin-näppäimelle ja aukinaisille ohjelmille.

Käyttöliittymään on esiasennettu muutamia Huawein ja tämän yhteistyökumppaneiden sovelluksia. Niihin kuuluvat muun muassa Facebook, Booking.com, Amazon Shopping, SwiftKey, Ebay sekä joukko Huawein omia palveluita ja työkaluja kuten Huawei Video sekä HiCare. Mukana ovat toki myös Googlen esiasennetut sovellukset. Ylimääräiset sovellukset voi kuitenkin halutessaan poistaa laitteesta tavalliseen tapaan.

Arkikäytössä P Smart toimi mallikkaasti. Esimerkiksi puheluiden soittaminen, viesteihin vastaaminen ja netin selaaminen sujuvat mallikkaasti eikä käyttöliittymä tunnu takkuiselta. Myös tavallisten pelien, kuten Subway Surferin, Mini Metron ja Angry Birdsin pelaaminen sujui ilman haasteita, vaikkakin pelaaminen näkyi toki akkukestossa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat