Uusimmat

Testi Langattomat JBL Tune 230NC TWS -kuulokkeet – melodista soundia heikohkolla vastamelulla

27.02.2022 18:00 Osku Kannisto

Satasella saa nykyään jo asialliset täyslangattomat nappikuulokkeet. JBL Tune 230NC TWS -kuulokkeissa miellyttää hyvä akkukesto ja käytön vaivattomuus.

Viime vuoden lopulla julkaistu JBL Tune 230NC TWS -malli edustaa edullisia, aktiivisen vastamelun sisältäviä täysin langattomia nappikuulokkeita. Niukasti alle sadan euron hinnalla ne houkuttelevat kaikenikäisiä ostajia. Samaan noin sadan euron hintaluokkaan osuu kilpailijoista esimerkiksi OnePlus Buds Z2, Jabra Elite 75t ja Sennheiser CX True Wireless -kuulokkeet.

Kuulokkeissa huomio kiinnittyy isoon kokoon, joka ei tunnu vastaavan kuulokkeiden painoa. Vaikka kuulokkeet ovat fyysisesti kookkaat, ovat ne erittäin kevyet – vain 5,1 grammaa per kuuloke.

Kuulokkeet asettuvat korvaan tukevasti. Silikoniosa tukkii korvakäytävän tuoden passiivista melunpoistoa. Mukana on kolmen koon silikonit eri muotoisiin korviin. Loppuosa kuulokkeesta jää korvan ulkopuolelle roikkumaan.

Paritus käynnistyy automaattisesti ensimmäisen laitteen kanssa. Uusi paritus käynnistetään hieman kryptisesti toisen kuulokkeen hipaisupintaa ensin nopeasti täppäämällä ja tämän jälkeen toisella viiden sekunnin täppäyksellä. Paritus onneksi selvisi mukana tulevasta, kuvitetusta pikaoppaasta.

Äänenlaatu on hintaan nähden asiallinen, muttei erikoisen hyvä. Äänikuva on mukavan laaja ulottuen pään ulkopuolelle. Soitinten sijoittuminen äänikuvassa ei ole täysin saumatonta ja usein epämääräistä. Syvyys uupuu äänikuvasta täysin.

Soundissa on lämpöä ja melodisuutta, joka saadaan pitkälti aikaan taajuuskorjauksella. Perusäänessä on runsasta bassoa ja diskanttikorostusta, jotka moni kuuntelija mieltää positiiviseksi. Ääni sopii hyvin ulkoileville tuoden esiin nyansseja, jotka muuten jäisivät melun takia kuulumatta. Korostuksista ei täysin pääse eroon taajuuskorjauksilla.

Runsas basso vie äänestä ilmavuuden, mutta herättää vaisummat biisit eloon. Kuulokkeet pärjäävät silti yllättävän hyvin kevyelläkin musiikilla. Epätasaisen taajuusvasteen huomaa parhaiten syntsamattoja ja bassokulkuja sisältävillä kappaleilla, joissa korostumilta ei voi välttyä.

Basso on kuitenkin pyöreä, mikä tuo epäselkeyttä koko ääneen. Napakampaa artikulaatiota, dynamiikkaa ja erottelukykyä soundiin jää kaipaamaan. Diskanttipäässä korostus tuo ääneen kireyttä, joka alkoi rasittaa pidemmässä kuuntelussa.

Yllättävänä tuloksena parin tunnin yhtämittainen kuuntelusessio kotona tuotti korville selkeää rasitusta hiostumisen sekä yleisen rauhattoman tunteen muodossa. Nappien poistaminen korvista toi välittömän helpotuksen tunteen.

Rasituksen syitä pohtiessa esille nousi kuulokkeiden korvakäytävän tukkiva muoto, diskantin kireys sekä se fakta, että kuulokkeita tarvitsee heikon vastamelun takia kuunnella kovempaa.

Aktiivinen vastamelu ei yleensä edullisissa kuulokkeissa vakuuta, eivätkä 230 NC:t valitettavasti tuo ongelmaan poikkeusta. Sisätiloissa vastamelun kytkemisellä ei tunnu olevan mitään vaikutusta ympäröivien äänien peittoon. Lasten puheet, tv-äänet ja jopa jääkaapin hurina kuuluvat selkeästi läpi.

Käytännössä aktiivisesta vastamelusta on hyötyä vain ulkona ja julkisissa liikennevälineissä, joissa matalimmat hurinat vaimenevat äänikuvasta.

Kuulokkeiden akkukesto on erinomainen. Kuulokkeiden sisäisillä 70 milliampeeritunnin akuilla ylletään kahdeksan tunnin kuunteluun vastamelulla ja kymmeneen ilman sitä. Testeissä akkukesto oli jopa luvattua parempi!

Isosta säilytyskotelosta voi ladata kuulokkeet kolmesti kuulokkeiden ehdyttyä. Eli kuulokkeilla pärjää jopa 40 tuntia ennen tarvetta ulkoiselle virtalähteelle.

Kuulokkeiden kotelo on nykymittapuulla erittäin kookas. Pullea kotelo mahtuu juuri ja juuri housuntaskuun, mutta käytännössä sitä pitää mieluummin repun sivutaskussa. Kuulokkeet asettuvat kotelossa paikoilleen luotettavasti.

Lataukseen käytetään USB-C-liitäntää. Latausajaksi ilmoitetaan kohtuulliset kaksi tuntia. Kymmenen minuutin pikalatauksella saadaan kaksi tuntia kuunteluaikaa.

Kuulokkeet on IPX4-suojatut. Ne kestävät sateen ja hikoilun sopien treenaajille ja aktiivisille ulkoilijoille. Kuulokkeiden ulkopintaan sijoitetut hipaisunäppäimet toimivat luotettavasti ja antavat äänipalautteen painalluksista. Musiikin kuuntelua voi ohjastaa vaikka oikealla kuulokkeella ja vasemmalla valita vastamelun, normaalin kuuntelun ja ympäristö äänet poimivan ambient-tilan välillä ilman puhelimeen tarttumista.

Kuulokkeiden tarkempaan säätöön kannattaa ladata JBL Headphones -sovellus. Sillä voi tarkistaa vastamelun käytön ja muokata ääntä taajuuskorjaimen avulla. Viiden esiasetuksen ohella käyttäjä voi tehdä omia taajuuskorjaimia erittäin joustavasti. Sen todelliset hyödyt äänenlaadun parantamiseksi jäävät testien perusteella vaimeiksi, mutta ainakin bassokorostusta voi hillitä. Sovelluksen kautta voi lisäksi päivittää kuulokkeiden sisäisen ohjelmiston.

Kuulokkeet toimivat hyvin handsfree-käytössä neljän mikrofonin avulla. Sekä käyttäjä että vastapuoli kuulivat selkeästi puheen.

JBL Tune 230NC TWS -kuulokkeet sisältävät monia ominaisuuksia, jotka tässä hintaluokassa eivät ole itsestäänselvyyksiä. Kuluttajan kannalta on mukavaa, että edullisestikin voi saada hyvät kuulokkeet, kunhan on valmis jostain tinkimään. JBL:n vahvuuksia saman hintaluokan kilpailijoihin verratessa ovat hyvä akkukesto, keveys, hyvä sovellus, säänkestävyys sekä ulkoiluun sopiva äänenlaatu.

Hyvää

 • Tukeva istuvuus
 • Äänikuvan laajuus
 • Soundi sopii ulkoiluun
 • Akkukesto
 • IPX4-suojaus

Huonoa

 • Korostettu basso
 • Hiostavat
 • Diskantin kireys

Tekniset tiedot JBL Tune 230NC TWS

 • Hinta: 99 €
 • Vastamelu: aktiivinen (anc)
 • Bluetooth: 5.2
 • Ääniprofiilit: a2dp 1.3, avrcp 1.6, hfp 1.7
 • Elementin koko: 6 mm
 • Ilmoitettu elementin herkkyys: 105 dB (1kHz / 1mW)
 • Ilmoitettu taajuusvaste: 20–20 000 Hz
 • Ilmoitettu impedanssi: 16 ohm
 • Ilmoitettu akkukesto: 10 h / 8 h (vastamelulla) + 3 latausta kotelosta
 • Paino: 5,1 g (per kuuloke), 47 g (kotelo)
 • Suojaus: IPX4
 • Latausliitäntä: usb-c
 • Mobiilisovellus: JBL Headphones
 • Värivaihtoehdot: valkoinen, musta, sininen, roosa