Uusimmat

Testi Langattomat OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeet – Monipuoliset napit ilahduttavat käytössä

09.02.2023 20:00 Kai Taipale

OnePlus on julkaissut mallistonsa parhaasta nappikuulokkeesta toisen sukupolven version. Tuttu ulkoasu pitää sisällään kuitenkin esimerkiksi uudet elementit, mikä myös kuuluu äänessä. Lisäksi säädettävyys on OnePlus Buds Pro 2 -nappikuulokkeissa kohdallaan.

OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeet julkaistiin 7. päivä helmikuuta ja niiden virallinen myynti alkaa 16. helmikuuta. Kuulokkeet eivät kuulu aivan hintavimpaan luokkaan, sillä niillä on hintaa 179 euroa. Värivaihtoehtoja on kaksi: musta (Obsidian Black) ja vihreä (Arbor Green). Testissä on musta versio, jossa yhdistyy kohtuullisen mukavasti kaksi erilaista pintaa eli kirkas ja matta.

Kilpailijoita löytyy monesta suunnasta. Puhelinvalmistajista vastaavan oloisia kuulokkeita löytyy esimerkiksi Huaweilta (FreeBuds Pro 2), Samsungilta (Galaxy Buds2 Pro) ja Sonylta (WF-1000XM4). Myös Applen Airpodsien 3. sukupolvi on erityisesti omppukäyttäjille selkeä vaihtoehto. Laadukkaita vastamelunappeja löytyy myös esimerkiksi Bosen, JBL.n ja Sennheiserin valikoimista.

Myyntipakkauksessa on itse kuulokkeiden ja latauskotelon lisäksi kolme paria sovitteita (pieni, keskikokoinen, suuri), 30 senttimetrin mittainen USB-A – C -kaapeli sekä pikaopas.

Latauskotelo edustaa hyvää keskitasoa. Se on nykymittapuulla aavistuksen kookkaan puoleinen, mutta kuitenkin sen verran hyvin muotoiltu, että se mahtuu taskuun suuremmitta ongelmitta. Osa kulmista on hieman turhan teräviä, mikä voi olla vähän epämukavaa tiukemmassa taskussa. Kuulokkeet paikallaan pitävät magneetit ovat vahvat.

Kotelon kansi on tukeva, napsahtaa kiinni vakuuttavasti ja pysyykin tukevasti kiinni. Latauksen merkkivalo löytyy edestä, ja OnePlus-logo on puolestaan koristamassa mattapintaisen kotelon kantta. USB-C-liitäntä on kotelon takana. Kotelo tukee myös langatonta latausta.

Myös sisäosa on pääosin mattapintaista, vaikkakin itse kuulokkeiden alle on jätetty kiiltomusta sisus. Napit napsahtavat paikoilleen napakasti, ja myös pysyvät koloissaan, vaikka koteloa ravistelisikin. Yhdistämiseen käytettävä painike on sijoitettu kotelon sisälle, nappien väliin.

Yhteydet hoituvat Bluetooth uuden 5.3-version kautta, ja koodekkituki sisältää myös LHDC 4.0-koodekin, joka mahdollistaa myös häviöttömän tiedonsiirron. Kuulokkeet tukevat Fast Pair -toimintoa, joten sitä tukevissa puhelimissa napit ilmestyvät paritettavaksi heti kun latauskotelon avaa ensimmäistä kertaa.

Testissä napit paritettiin ensiksi Samsung Galaxy Z Fold4 -puhelimeen. Tämä hoituikin helposti, sillä ensimmäistä kertaa kotelosta poistettaessa puhelin kysyi heti, yhdistetäänkö napit puhelimeen. Tältä osin asia ei voisi helpommin hoitua.

Toista laitetta yhdistettäessä – kuulokkeet siis toimivat yhdistettynä kahteen laitteen samanaikaisesti – kuulokkeet piti asettaa erikseen paritustilaan. Pääosin kokeiltu hoidettiinkin jälkimmäisen puhelimen kanssa, joka oli kaikkien uusien ominaisuuksien tuen varmistamiseksi OnePlus 11.

Kuulokkeet edustavat nappeja, joista osa asettuu korvaan ja osa jää tappimaisesti korvan ulkopuolelle osoittamaa kohti käyttäjän kasvoja. Kuulokkeet näyttävät yksi yhteen samoilta kuin edellinen Buds Pro -malli. Yhdellä kuulokkeella on painoa alle viisi grammaa, mitä voi pitää hyvinkin kohtuullisena.

Kuulokkeille ilmoitetaan myös IP55-luokitus, joten ne on suojattu niin pölyltä kuin roiskevedeltä. Päivittäisessä käytössä ei siis ole välttämätöntä on olla äärimmäisen tarkkana ja suojata nappeja esimerkiksi vesisateelta. Latauskotelolle on sillekin myönnetty IPX4-luokitus.

Kuulokkeet tuntuvat käytössä kohtuullisen mukavilta. Sovitteita on kolme kokoa, joista ehdottomasta kannattaa sovittaa itselleen istuvin. Omassa käytössäni keskikokoiset istuivat varmimmin, vasemmassa korvassa oli kuitenkin vaikea valita sen ja isoimman välillä – oikeaa kokoa voi varmistella myös puhelimen sovelluksen kautta.

Parhaan kokoisen sovitteen löydyttyä, istuvuus on vähintään kelvollinen. Kuulokkeet pysyvät tukevasti korvissa myös kävellessä, mutta itsellä nämä eivät lenkkikäyttöön soveltuisi, sillä hikoillessa kuuloke kiertyy hiljalleen väärään, huonosti istuvaan asentoon. Umpinaisesta rakenteesta johtuen tulee kuulokkeista väkisinkin pidempään pidettäessä hieman hiostavat.

Kun kuulokkeet on yhdistetty toistavaan laitteeseen ja ne on saatu istumaan hyvin korvissa, on ensikuuntelun aika.

Valmistajan kertoman perusteella Buds Pro 2 -kuulokkeissa käytetään Dynaudion kanssa yhteistyössä suunniteltua elementtiratkaisu. MelodyBoost-nimeä totteleva rakenne perustuu 11 ja 6 millimetrin elementin yhdistelmään. Lähtökohta on tältä osin lupaava.

Ilman mitään hienosäätöä sointi jäi hieman vielä lattean puoleiseksi. Tämä ei onneksi ollut kuitenkaan koko totuus. Äänen ominaisuuksia voi hienosäätää uusimmilla OnePlus-puhelimilla suoraan Bluetooth-ominaisuuksien kautta, ja muissa mobiililaitteissa tämä hoituu HeyMelody-sovelluksen kautta. Säädettävää onkin vähintään riittävästi.

Kultainen ääni -toiminnolla kuulokkeiden ääniprofiilin voi mukauttaa tarkemmin omiin korviin, ja käytössä on myös kuuden taajuusalueen taajuuskorjain sekä neljä esiasetusta. Näiden yhdistelmällä äänen saa sovitettua hyvin omaan makuun ja napit alkavat kuulostaa suorastaan miellyttäviltä.

Kokonaisuus edustaa täyslangattomien nappien osalta parempaa puoliskoa. Bassoja riittää, ja ne ovat tarpeeksi napakat. Keski- ja ylä-äänet toistuvat oikeinkin mukavasti, eikä ääni käy rasittamaan oikeastaan millään materiaalilla. Aivan täydelliseen tasapainoon en kuitenkaan nappeja saanut, vaan erityisesti yläbassot jäivät omaan makuuni aavistuksen hallitseviksi. Yleissointi ei ole aivan selkein mitä markkinoilta löytyy, mutta silti vähintään riittävällä tasolla.

Kuulokkeita voi käyttää myös Hi-res-ääntä tukevassa muodossa. Testikäytössä tätä kokeiltiin Apple Musicin tarjoaman Hi-Res Lossless -sisällön kanssa. Mitään dramaattista eroa ei tällä perusasetuksiin verrattuna kuitenkaan saavutettu, vaan ehkä päinvastoin. Kun kuulokkeet säätää parhaan mahdollisen materiaalin mukaan, tuo se mukanaan myös pienoisia ongelmia. Huonommalla materiaalilla nimittäin kohtuullisen kirkas ja selkeä diskantti kuulostaa jo kireämmältä ja jopa hieman metalliselta. Tätä varten mielellään käyttää toista ääniprofiilia, on se sitten vaikkapa kuulokkeiden valmiista vaihtoehdoista itseä eniten miellyttävä. Pienellä vaivalla ääni onkin aina vähintään kohtuullinen.

Uutta kuulokkeissa on Spatial audio -ominaisuus, joka on tuotu mukaan yhteistyössä Googlen kanssa. Tämä reippaasti pään ulkopuolelle ääntä laajentava tilaääni jakaa varmasti mielipiteitä, mutta se ei myöskään toimi tällä hetkellä muiden kuin OnePlus 11 -laitteiden kanssa.

Vaikka musiikki olisi ollut miksattu myös tilaääntä varten, tämä ominaisuus ei kyllä vakuuttanut. Ääni avartuu, mutta samalla vääristyy todella pahasti ja hetkittäin tuntuu kuin bassot olisi sijoitettu äänikentän ulkopuolelle, josta niitä saa päätä kääntelemällä metsästää.

Leffakäytössä tilaääni kuitenkin toimi aivan toisella tasolla. Erityisesti Dolby Atmos -tilaääntä sisältävä materiaali toistui selvästi myös pään ympärillä ja kohtausten sisällä liikkuvien kohteiden liikesuunnat toistuivat luotettavasti. Pään liikkeitä seuraava toiminto ei leffoilla mitenkään voimakas, joten kiinteä asetus tuntui toimivammalta.

Akkukestoksi valmistaja ilmoittaa yhdeksän tuntia. Tällä kertaa tämä osoittautui optimistiseksi, sillä ilman vastamelutoimintoa kuulokkeet ylsivät seitsemään tuntiin ja 45 minuuttiin. Tässä vaiheessa toisessa napissa oli vielä kymmenen prosenttia virtaa jäljellä, joten podcastin viimeiset rippeet olisi tuonkin jälkeen pystynyt vielä yhdellä napilla kuuntelemaan. Ei aivan erinomainen, mutta oikein hyvä tulos kuitenkin. Kotelon langattomasta latausmahdollisuudesta voi antaa lisäpisteitä.

Melunvaimennus korostaa matalia ääniä, jolloin keskiäänet jäävät hieman verhoutuneemmiksi. Toiminnon käyttö hiljaisessa tilassa tuntuukin tarpeettomalta. Käytettävissä on kuitenkin myös vaihtoehto, jossa kuulokkeet pyrkivät löytymään tilanteeseen sopivimman tason. Fiksua on, että tiedot ovat nähtävissä ainakin puhelimella.

Kolmen eri vahvuuden väliset erot ovat kuitenkin sen verran isot, että kuulokkeiden vaihdellessa niiden välillä, tason muutokset ovat turhan selkeitä – hieman useamman portaan myötä vaihtelu olisi kuulijaystävällisempää. Vastamelutoiminnon tilan voi toki myös valita manuaalisesti käytettävissä olevien maksimaalisen, kohtalaisen ja pehmeän -tilan väliltä.

Parhaimmillaankin vastamelu yltää kohtuullisen ja hyvän välimaastoon. Matalia ja keskitaajuuksien häiriöääniä kuulokkeet kykenevät vaimentamaan paikoitellen hyvin. Esimerkiksi ulkoillessa autojen ohiajoäänet katoavat, mutta vieressä liikkuvien puhe tai koirien haukunta tulee armotta läpi. Ero parhaisiin vastamelunappeihin on huomattava, mutta hintaluokassaan suoritus on tältäkin osin täysin kelvollinen.

OnePlus-puhelimen kanssa kuulokkeiden toimintoja voi säätää ilman erillistä sovellusta, sillä vaihtoehdot löytyvät suoraan Bluetooth-valikosta kuulokkeiden ominaisuuksista. Muilla puhelimilla käyttöön kannattaa ladata HeyMelody-sovellus, jolla pääsee säätämään nappien toimintoja pitkälti vastaavalla tavalla.

Kuulokkeiden toistoa ja vastamelun tilaa voi ohjata puristelemalla kuulokkeen vartta. Hyvää tässä ratkaisussa on se, ettei vahinkopainalluksia pääse juurikaan syntymään – toisaalta vartta saa myös puristaa sen verran määrätietoisesti, että usein ensiyritys vaati perään toisen yrityksen. Ominaisuuteen kuitenkin tottuu ajan saatossa.

Kummassakin kuulokkeessa on kolme mikrofonia. Ne ajoivat hyvin asiansa myös puhelukäytössä, eikä vastapuolella tullut soraääniä – ei, vaikka napit olisivat olleet täysin ohuen pipon peittäminä. Puhelukäyttöön näitä nappeja voi tältä osin suositella.

Yksi lisäplussa pitää jakaa myös kuulokkeiden kantamalle. Tällä kertaa puhelimen voi surutta jättää kotona yhteen paikkaan ja liikkua vapautuneesti kiviseiniä sisältävä asunnon eri huoneissa. Tyypillisesti testiympäristössä viimeistään oleskelu olohuoneesta pisimmällä olevassa tilassa saa yhteyden katkeamaan tai vähinään pätkimään, näin ei kuitenkaan käynyt OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeiden kanssa.

Täyslangattomat OnePlus Buds Pro 2 -nappikuulokkeet ovat hyvin toimiva kokonaisuus, joka ansaitsee Muropaketin suosituksen. Äänen saa säädettyä hintaluokassa hyvinkin miellyttäväksi, napit on myös viimeistelty hienosti ja akkukesto riittää pitkiinkin kuuntelusessioihin. Hinta on linjassa laatuun nähden, joten uusimpia OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeita voi pitää hyvänä valintana yleiskäyttöön.

Hyvää

  • Nappien laatutuntuma
  • Akkukesto
  • Käytännön Bluetooth-kantama
  • Ääni säädettävissä omaan makuun sopivaksi
  • Helppo Fast Pair -yhdistettävyys

Huonoa

  • Vain keskiverto vastamelu
  • Tilaäänitoiminto musiikilla

Tekniset tiedot OnePlus Buds Pro 2

  • Hinta: 179 euroa
  • Värivaihtoehdot: Musta ja vihreä
  • Taajuusalue (ilmoitettu): 10 – 40 000 Hz
  • Mikrofonit: 6 (kolme kummassakin napissa)
  • Elementit: 11 mm + 6 mm
  • Akku: 60 mAh (kuuloke), 520 mAh (latauskotelo)
  • Mitat: 24,3, × 20,9 × 32,2 mm (kuuloke), 5,94 × 6,63 × 2,67 cm (kotelo)
  • Paino: 4,9 g (kuuloke), 47,3 grammaa (latauskotelo)
  • Akkukesto (ilmoitettu): 9 tuntia, 39 tuntia kotelosta täydennettynä
  • Bluetooth, koodekit: v5.3, SBC ja AAC
  • Muuta: IP54-luokitus, Google Fast Pair -tuki

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat