Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

15.03.2023 19:00 Aleksi Herttua

Olemus, ominaisuudet ja käyttöliittymä 

Ulkoisesti ThinkPhone muistuttaa Motorolan puhelinmalleja. Erityisesti olemus muistuttaa Edge 30 Ultraa, mutta ilman kaartuvaa näyttöä. Sinällään yhdennäköisyys ei ole sattumaa, sillä Lenovon omistama Motorola on puhelimen kehityksen taustalla.

Käteen ThinkPhone istuu mukavasti, eivätkä ulkomitat tunnu yhdelläkään kädellä suurilta (159 x 74 x 8 mm). Aramidikuidulla eli kevlarilla vahvistettu takaosa on saanut muotokielensä uusien ThinkPadien hiilikuitukansista. Se antaa tukevan otteen puhelinta pidettäessä. Sormista irtoavat rasvatahrat näkyvät sopivassa kulmassa selvästi. 

Runko on yhtä lailla valmistettu alumiinista esikuvansa mukaan. Näyttöä suojaa Gorilla Glass Victus -lasi. Etukameran aukko on melko hillitty.

Puhelimen ilmoitetaan kestävän tiputus 1,3 metristä betonille MIL STD 810H -standardin määrityksen mukaisesti. IP68-luokitus tarkoittaa, että kotelon pitäisi kestää upotus 1,5 metrin makeaan veteen puoleksi tunniksi. 

Optinen sormenjälkilukija on sijoitettu näytön alla alareunaan. Toiminnassa ei havaittu ongelmia.

Stereokaiuttimet saa soimaan voimakkaasti, mutta säröytyen. Normaalivoimakkuuksilla äänenlaatu on kohtalainen: ei kovin puhdas, mutta riittävän selkeä.

ThinkPhonen laatuvaikutelma on yksi ehdoton plussa. Huomionarvoista on se, kuinka jämäkkä rakenne ei ole tehnyt puhelimesta kookasta tai painavaa (189 g). Oikean kyljen äänenvoimakkuussäätimet ja virtanäppäin vastaavat painallukseen napakasti. Vasemmalla kyljellä ThinkPadeista tuttu punainen TrackPoint-tappihiiri jatkaa elämäänsä toimintopainikkeena. Punaisen painikkeen voi ohjelmoida avaamaan sovelluksen joko painamalla kerran tai kahdesti.

ThinkPhone perustuu lähes vakioilmeiseen Androidin versioon 13. Käyttöliittymää on muokattu kevyesti Motorolan linjan mukaisesti ja käytössä on edellä mainitun puhelimista tuttuja eleitä kuten taskulampputoiminnon avaaminen heiluttamalla kättä kahdesti. Erikoistoiminnot löytyvät listattuna Moto-sovelluksen alta.

Moto-suojaus niminen sovellus kokoaa yhteen turvatoimintoja. Käyttäjä voi yhdestä paikasta hallita sovellusten käyttöoikeuksia, tutkia mitä pääsyoikeuksia sovelluksilla on ja määrittää esimerkiksi suojatun kansion, johon tiedostoja ja sovelluksia voi piilottaa pin-koodin tai salasanan taakse.

Puhelimen ja kannettavan tietokoneen yhdistämiseen on kiinnitetty huomiota. Think2Think-langattoman liitännän mainostetaan yhdistävän ThinkPhone ThinkPadiin saumattomasti. Toiminto pohjautuu Motorolan Ready For PC -ominaisuuteen, joten yhdistäminen pitäisi onnistua millä vain Windows 10 tai 11 -koneella, kunhan asennettuna on ilmainen Ready For Assistant. Laitteet täytyy kytkeä ensin samaan lähiverkkoon. ThinkPhonen toimintapainike on oletuksena asetettu avaamaan yhteys kahdesti painamalla.

Puhelimen näytön peilauksen lisäksi pelkän Android-sovelluksen voi suoratoistaa tietokoneen näytölle. Näin avuksi saa hiiren ja näppäimistön. Tiedostojen kopiointi laitteiden välillä käy vaivatta, jonka omassa käytössä havaitsin hyödylliseksi. Jaettu leikepöytä ja nopea mobiiliyhteyden jako ovat myös käteviä tienpäällä työskennellessä. Puhelimen verkkokameraa voi hyödyntää lisänä etäkokouksissa.

Puhelimen yksi myyntivalteista on tietoturva. Valmistajan mukaan ThinkShield for mobile tarjoaa tekoälypohjaisen suojan esimerkiksi haittaohjelmia ja verkkohyökkäyksiä vastaan. Yrityksille laitekannan hallinta ja käyttöönotto onnistuu keskitetysti. Häiriötilanteita varten on tarjolla palvelutiimi. Toinen puhelimeen sisäänrakennettu ominaisuus on Moto KeySafe, joka eristää pin-koodit, salasanat ja salausavaimet puhelimen muista tiedoista.

ThinkPhonelle luvataan kolme Android-versiota ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä, mikä on yleiseen linjaan verrattuna oikein hyvä päivityslupaus, muttei aivan kuitenkaan nykypäivän kärkikastia.

Puhelimen 6,6-tuumainen p-oled-näyttö yltää 1080 x 2400 pikselin tarkkuuteen (~400 ppi). Virkistystaajuuden saa lukittua korkeimmillaan 144 hertsiin, mutta tällöin virrankulutus on myös suurinta. 

Oletuksena puhelin mukauttaa päivitysvälin 60–120 hertsiin, mikä tekee käytöstä sulavaa. Koska virkistystaajuus ei laske alemmaksi, varsinaista vilkaisunäyttöä (Always-on Display) ei ole. Tarkistustoiminto-nimellä kulkeva ominaisuus, joka lähinnä vastaisi vilkaisunäyttöä, vaatii puhelimen herättämisen koskettamalla ruutua tai heilauttamalla puhelinta.

Huippukirkkauden luvataan nousevan tarvittaessa kiitettävään 1200 nitin lukemaan, mikä helpottaa luettavuutta kirkkaassa ympäristössä. Värit toistuvat miellyttävinä, varsinkin Luonnollinen-kuvatilalla. Laajasävykuvan tuki kattaa HDR10 lisäksi HDR10+:n. Netflix-sovellus ei toistaiseksi tue laajasävytoistoa, mutta tilanne voi muuttua. Puhelin tukee nimittäin vaadittua Widevine L1 DRM -sertifikaattia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto