Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

15.03.2023 19:00 Aleksi Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Vaikka puhelimen kameroita mainostetaan etupäässä dokumenttien taltioimiseen, sopii hintaluokassa odottaa hyvää kuvalaatua kaikin puolin. Teknisiltä yksityiskohdiltaan takakamerat täsmäävät hieman edullisempaan hintaluokkaan sijoittuvan Motorola 30 Fusionin kokoonpanon kanssa.

Pääkamerana on optisesti vakautettu 50 megapikselin ja 1/1.5” optisen formaatin kenno (f1.8). Apukamerana avittaa 13 megapikselin automaattitarkenteinen ultralaajakulmakamera (f2.2), joka kattaa 120 asteen kuvakulman. Automaattitarkennuksen avulla kamera taipuu myös makrokuvaukseen. Kolmas kamera on telekameran sijasta kahden megapikselin syvyyskamera. Valinta ei tämän hintaluokan puhelimessa tunnu oikeutetulta. 

Kuvanlaadullisesti kamerat suoriutuvat hyvin, mutteivat yllä saman hintaisten puhelimien tasolle. Pääkameran kuvissa näkyy Motorolan puhelimista tuttu yliterävöitys, mikä ilmenee erityisesti reunojen haloina ja rakeisina yksityiskohtina. Päivällä otettujen kuvien dynamiikka on riittoisa ja värit uskottavat, mutta sinertävä yleissävy hallitsee kuvia. 

Automaattinen yötila jyrkentää kuvaa ja siivoaa kohinaa pois. Lopputulos on jokseenkin prosessoidun näköinen, sillä terävöitys näkyy jopa päiväkuvia selvemmin. Kuvat kamera tallentaa 12,5 megapikselin tarkkuudella.

Ultralaajakulmakameran kuvalaatu myötäilee pääkameraa, mutta hieman suppeammalla dynamiikalla ja hillitymmällä värimaailmalla. Päivänvalossa jälki on hyvää, mutta hämärässä tarkkuus tipahtaa pehmeäksi ja kohina näkyy.

Etukamera ei sisällä automaattitarkennusta. Kuvalaatu havaittiin hyväksi ilman häiritseviä puutteita.

Kuvausohjelmisto on Motorolan puhelimista tuttu. Kuvaustiloja sisältyy kattamaan monia tilanteita kuten Pro-tila manuaaliasetuksille, muotokuvaus, yökuvaus, hidastusvideo ja Ultrares-tila 50 megapikselin kuville. Valmiille zoomausasetuksille (2x, 3x) olisi kysyntää, sillä sormilla levittäminen toimii turhan terävästi.

 Videokuvauksessa kameroiden kyvyt yltävät korkeisiin nimellisiin tarkkuuksiin: pääkamerassa 8k@30fps ja ultralaajakulmakameralla 4k@30fps. Sävytoiston saa tallennettua HDR10+ -formaatissa, muttei 8k-tarkkuudella. Huonossa valossa oikeata tarkkuutta ei kannata kuitenkaan odottaa. Muutenkin kuvalaatuun pätee pitkälti samat kommentit kuin still-kuviin. Lisäyksenä valaistukseltaan haastavat tilanteet aiheuttavat valotuksen jatkuvaa säätämistä. Vakain toimii kohtalaisesti, mutta jättää videoon näkyviä nytkähdyksiä.

Päivittäisestä suorituskyvystä vastaa Qualcommin Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on edellisvuoden ”huippupiiri”, mikä äkkiseltään voi vaikuttaa miinukselta, sillä samaan hintaan pääsee käsiksi 8 Gen 2 -piirin puhelimiin (Samsung Galaxy S23, OnePlus 11). Voi olla, että puhelimen speksit on lyöty lukkoon hyvissä ajoin. Käytännössä suorituskyky yltää lippulaivaluokkaan, ja niin hyötyohjelmia kuin pelejä pyörittää sujuvasti. Rasituksessa puhelin kuumenee selvästi, mutta taustan pinta suojaa hyvin.

Suorituskykytesteihin asetettiin niin samalla järjestelmäpiirillä varustettuja vuoden vanhoja malleja kuin uusia Gen 2 -piirin puhelimia samasta hintaluokasta.

Hyötykäyttöä simuloivan PCMarkin testissä ThinkPhone nousee niukasti kärkeen. Yhtä lailla sekalaisesti rasittava Antutu asettaa Snapdragon 8+ Gen 1 -piirilliset (ThinkPhone ja Motorola) samaan pisteluokkaan. Uudempaa Gen 2 -järjestelmäpiiriä käyttävän OnePlussan tulosta rokottaa käytetty ”perustila” suorituskykyisemmän HP-käyttötilan sijaan. Akkukeston painottaminen tässä tapauksessa on kuitenkin perusteltua.

Grafiikka- ja pelisuorituskykyä mittaava GFXBench osoittaa odotetun nokkimisjärjestyksen. Vaikka ThinkPhone ei yllä uusimman OnePlussan tasolle, kulkee se rinta rinnan Motorolan oman lippulaivapuhelimen ja jättää edellisvuoden S22 Ultran taakseen.

 

Yhden ytimen osalta GeekBench-tulos ei tuo esiin yllätyksiä. Useamman ytimen testissä OnePlussan uudempi järjestelmäpiiri näyttää kyntensä. 

ThinkPhone on varustettu kiitettävällä 5000 milliampeeritunnin akkukapasiteetilla, mikä ei kuitenkaan näy liiallisina ulkomittoina, mutta silti hyvänä toiminta-aikana. 

Käytännössä akku kestää vallan hyvin päivän, ja kohtuukäytöllä pitkälle toisen päivän puolelle. GeekBench 4:n akkutestissä toiminta-aika jää jälkeen Motorolasta, vaikka käytössä on spekseiltään yhtäläinen järjestelmäpiiri. Lienee optimointi jäänyt ThinkPhonessa vähäisemmäksi.

Pikalataus luonnistuu mukana toimitettavalla 68 watin laturilla puoleen varaukseen 15 minuutissa ja täyteen noin 41 minuutissa. Kompakti PD-laturi kykenee lataamaan myös uudehkon ThinkPadin. Langatonta lataus tuetaan 15 watin teholla.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto