Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

11.05.2022 20:00 Samuli Herttua

Olemus ja ominaisuudet

Uutuusmallin perusrakenne on pysynyt hyvin pitkälti samana edellismalleihin verrattuna. Jopa puhelimen fyysiset mitat (163 x 73,9 x 8,55 millimetriä) ovat todella lähellä edellismallin mittoja. Painoa uutuusmallilla on 201 grammaa, joten muutama gramma massaa on tullut lisää. Lisääntynyt paino ei kuitenkaan häiritse, sillä paino jakaantuu puhelimessa hyvin eikä täten tunnu raskaalta pitää kädessä.

Sen sijaan merkittävin muutos on tapahtunut puhelimen takakuoren ulkoasussa. OnePlus 10 Pro’n takakuorta hallitsee uusi kamerakyhmy, joka hieman muistuttaa Samsungin S-sarjan Ultra-mallien kameratoteutusta. Kamerakyhmy ikäänkuin sulautuu puhelimen reunaan, joskin ei ehkä aivan yhtä tyylikkäästi kuin Samsungin puhelimissa. Myös koko kamerakyhmyn tyylikkyydestä voi olla montaa mieltä, sillä oma mieleni sen tyylikkyydestä vaihtui lähes päivittäin. Ajoittain se näyttää päälleliimatulta, ja toisinaan elegantilta.

Takakuoren muutokset ei jää kuitenkaan pelkästään kamerakyhmyyn, sillä itse takakuoreen on saatu aavistuksen erilainen tuntuma. Testiyksilömme Volcanic Black -värin mattatakakuori näyttää ensisilmäyksellä karhealta, mutta valitettavasti kyseessä on vain optinen harha. Aivan yhtä liukas takakuori ei ole kuitenkaan kuin edellisessä mallissa, ja mattamusta takakuori piilottaa rasvaiset sormenjäljet kiitettävästi.

Puhelimen painikkeet ja niiden sijainnit ovat pysyneet lähes ennallaan. Äänenvoimakkuuspainikkeet sijaitsevat vasemmassa reunassa ja virtakytkin oikeassa reunassa, noin keskivaiheilla puhelinta. OnePlussan lippulaivojen tavaramerkiksi noussut tilakytkin jatkaa elämäänsä myös uusimmassa mallissa, tällä kertaa kuitenkin aavistuksen ylempänä oikeassa reunassa.

Edellismallista poiketen puhelimen yläreuna on tällä kertaa tasainen. Puhelimen pohjassa sijaitsevat USB-C -liitäntä sekä SIM-korttipaikka, joita puhelimessa on kaksin kappalein. eSIMiä OnePlus 10 Pro ei tue.

Laatutuntumaa puhelimessa on lähes mahdotonta moittia. Puhelin tuntuu kädessä laadukkaalta ja jämäkältä — kuten tässä hintaluokassa kuuluukin. Pientä epäilystä puhelimen kestävyydestä herätti keväällä tubettaja JerryRigEverythingin video, jossa puhelin saatiin väännettyä paljain käsin kahteen osaan. Nämä huolet ovat kuitenkin suurimmalle osalle ihmisistä turhia, sillä normaalissa käytössä puhelin tuntuu kestävän aivan hyvin.

Näytön osalta ulkoisesti ei nähdä suuria muutoksia, sillä kyseessä on edellismallin tavoin aavistuksen reunoille kaartuva 6,7-tuumainen AMOLED -näyttö, jonka kuvasuhde on 20.1:9. Näytön resoluutio on 3216 x 1440, joka tekee 525 pikseliä tuumalle.

Sen sijaan muutoksia nähdään näyttötekniikassa. Näyttö on varustettu toisen sukupolven LTPO 2.0 -teknologialla, jonka luvataan alentavan virrankulutusta entisestään. Sen ansiosta puhelin kykenee säätämään virkistystaajuuttaan 1 hertsin ja 120 hertsin välillä. Näytön lasi on kestävää Gorilla Glass Victus -lasia. Maksimikirkkaudeksi näytölle valmistaja lupaa 1300 nittiä.

Näyttö edustaa tuttuun tapaan tämän hetken älypuhelimien kärkeä. Kuvanlaatu näytössä on erinomainen, ainoastaan todellinen maksimikirkkaus tuntuu hieman jäävän muista huippupuhelimista. Näytön virkistystaajuutta sekä resoluutiota voi säätää pienemmäksi, jos akunkestoa on tarvetta parannella. Jostain syystä myös suurin osa peleistä eivät hyödynnä täyttä 120 hertsin virkistystaajuutta, vaan pelit toistuvat vain 60 hertsin virkistystaajuudella. Vain muutamat pelit hyödyntävät korkeampaa virkistystaajuutta. Puhelin tukee Netflixin HDR-materiaalia Full HD -resoluutiolla.

Näytön suojana on myös perinteinen näyttösuoja, joka kuitenkin kuoriutui irti testin aikana, eikä täten näy puhelimen kuvissa.

Edellismallin hieman kritiikkiä sijainnista saanut näytönalainen sormenjälkilukija on nyt sijoitettu aavistuksen ylemmäs näytön alareunasta, ja onkin huomattavasti helpommin esimerkiksi peukalolla saavutettavissa. Sormenjälkilukija toimii luotettavasti ja nopeasti. Puhelimen lukituksen voi avata myös kasvojentunnistuksella, mutta se perustuu pelkästään etukameraan eikä ole täten turvallisimmasta päästä.

Näytön tavoin myös puhelimen stereokaiuttimien äänenlaatu on kiitettävällä tasolla, vaikkakin ääni onkin ehkä hieman pistävä. Kuulokeliitäntää puhelimessa ei ole.

Ehkä oudoin takapakki on otettu roiskeenkestävyyden kanssa, sillä OnePlus 10 Pro on vain IP54 -luokituksen mukaisesti roiske- ja pölysuojattu. Edellismallin yksi suurimmista uudistuksista olikin juuri IP68 -luokituksen mukainen suojaus, joten suuntausta voi pitääkin kyseenalaisena. OnePlus ei itsekään edes mainitse OnePlus 10 Pro’n suojaluokituksestaan sivuillaan mitään.

OnePlus 10 Pro tulee uusimmalla Android 12 -käyttöjärjestelmällä, jonka päällä on OnePlussan uusin OxygenOS 12.1 -käyttöliittymä. Testin loppupuolella toukokuun alussa puhelimessa oli maaliskuun tietoturvapäivitykset. OnePlussan päivityslupaus kattaa kolme käyttöjärjestelmäpäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Päivityslupausta voi pitää erinomaisena, vaikkakaan ei enää markkinoiden parhaimpana.

Myös taaksepäin on menty mielestäni uusimmassa käyttöliittymäversiossa, vaikkakin kysehän on aavistuksen myös mieltymyksistä sekä tottumuksista. Uusimman OxygenOS 12 -version kohdalla on otettu askel lähemmäs kohti emoyhtiötä Oppoa, sillä se muistuttaa hyvin pitkälti Oppon ColorOS:ää. Aiemmin sulavana ja eleganttina pidettyä käyttöliittymää on nyt muutettu hieman halvemmannäköisemmäksi. Uusi käyttöliittymä sisältää myös vielä käännöskukkasia sekä pelkästään suurilla kirjaimilla kirjoitettuja tekstejä. Suurempia bugeja tai kaatumisia käyttöliittymässä ei kuitenkaan testin aikana koettu.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto