Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

11.05.2022 20:00 Samuli Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

OnePlus on uuden mallin kohdalla lähtenyt hyvin maltillisesti uudistamaan kameroitaan, vaikka ulkoisesti suurentunut kamerakyhmy voisi olettaa toisin. Pääkamera ja telekamera ovatkin pysyneet täysin ennallaan, mutta ultralaajakulman kenno on laitettu uuteen uskoon. Tässäkään tapauksessa kehitys ei ole kaikille mieluisa. Sen sijaan hieman turha kahden megapikselin monokromikamera on saanut poistua.

48 megapikselin pääkameran sensorina toimii siis edelleen tuttu Sony IMX789, joka on kooltaan 1/1,43 tuumaa. Se on optisesti vakautettu, ja aukkoarvo on f1.8. Kuvat tallennetaan vakioasetuksilla 12 megapikselisinä.

Kahdeksan megapikselin telekamera kykenee 3,3 -kertaiseen optiseen polttoväliin, tarjoaa optisen kuvanvakaimen ja aukkoarvo telekamerassa on f2.4.

Vaikka 50 megapikselin ultralaajakuvakamera voikin aluksi kuulostaa tutulta, on se pinnan alta laitettu täysin uusiksi. Kennona onkin tällä kertaa Samsungin ISOCELL JN1, joka on huomattavasti edellismallin kennoa pienempi. Myös automaattitarkennus on jäänyt pois. Uuden ultralaajakameran erikoisuus on kuitenkin sen erityisen suuri kuvakulma, joka on jopa 150 astetta. Kamerasovelluksesta on kuitenkin kytkettävä erityinen kuvaustila, jos halutaan tallentaa näin laajalla kuvakulmalla. Hauskana lisänä kamerasovelluksessa on niin sanottua kalansilmäobjektiivia mukaileva tila. Vakiona kamerasovellus tallentaa kuvat 110 asteen kulmalla. Aukkoarvo on säilynyt f2.2:ssa.

Etukamera on kokenut muutoksen, sillä sensoriksi on vaihtunut Sonyn IMX615. Megapikselit ovat myös tuplaantuneet edellismallin 16 megapikselistä 32 megapikseliin. Etukamera kykenee parhaimmillaan 1080p-tason videokuvaan.

Pääkameran kuvanlaatu on edellismallin tavoin pysynyt kiitettävänä. Kuvien väritoisto on luontevaa, dynamiikka on hyvä sekä kuvat ovat miellyttäviä silmälle. Pienenä kompastuksena voidaan pitää kuvien aavistuksen liian jyrkkää yliterävöitystä, sekä ajoittain automaattitarkennus ei aivan osunut kohteeseen. Pääkamera pärjää todella hyvin myös hämärässä, jossa dynaaminen alue säilyy hyvänä, vaikkakin kohinan määrä kuvissa kasvaa.

Myös telekameran kohdalla samat kehut pitävät myös suurimmaksi osaksi paikkaansa, vaikka telekameran dynamiikka ei taivu aivan samalle tasolle pääkameran kanssa. Hämärän laskeutuessa puhelin ei kuitenkaan käytä vakiokuvaustilassa enää telekameraa, vaan kuva tallennetaan pääkameralla.

Uuden ultralaajakulmakameran kohdalla valitettavasti samat ylistyssanat eivät enää pidä yhtä hyvin paikkaansa. Vaikka kuvanlaatu ei ole missään nimessä toivotonta, eroaa se silti selvästi pää- ja telekamerasta. Ehkä suurimmaksi ongelmaksi ultralaajakulman kohdalla muodostuu automaattitarkennuksen puute, sillä lähes poikkeuksetta tarkennus ei osunut aivan maaliin. Hämärässä ultralaajakulman kuvat tallentuvat erityisen pehmeinä.

OnePlus on jatkanut viime vuonna julkistettua yhteistyötä kameravalmistaja Hasselbladin kanssa. Tällä kertaa OnePlus on tuonut puhelimeen kolme uutta Master Style -suodinta: Säteily, Tyyneys ja Smaragdi, jotka ovat toteutettu yhdessä Hasselblad -valokuvaajien kanssa. Ehkä hieman oudosti nämä suotimet sijaitsevat samassa paikassa kuin perinteisetkin suotimet.

OnePlus on tuonut uutuuteen mahdollisesti ammattilaisia kiinnostavia lisäominaisuuksia. Tarjolla on nyt mahdollisuus tallentaa kuvat 10-bitin väreissä, jolloin kuvat automaattisesti tallentuvat HEIF-muodossa. Tämä ominaisuus toimii kaikilla kolmella kameralla.

Videokuvaajille uutena lisänä on uusi Video-tila, jossa ovat entistä laajemmat manuaalisäätö-ominaisuudet, HDR-videokuvan tallentaminen sekä log-profiililla tallentaminen.

Videopuolella puhelin pystyy edelleen tallentamaan 8K-laadulla videokuvaa pääkameralla, mutta tällä kertaa vain 24 kuvaa sekunnissa. 4K-tason videota tallentuu parhaimmillaan 120 kuvaa sekunnissa. Jostain syystä edellismallissa ollut 8K-videokuvan tallentaminen ultralaajakulmalla on jätetty pois. Sama koskee myös 4K 60fps -laatua, joten ultralaajakulmalla kuvatessa on tyytyminen maksimissaan 4K 30 fps -laatuun. Vielä heikommin videokuvaus sujuu telekameralla, jossa käyttö on rajattu 1080p 30fps -laatuun.

OnePlus 10 Pro:n suorituskyvystä vastaa totuttuun tapaan Qualcommin tämän hetken huippujärjestelmäpiiri, joka hieman poikkeuksellisesti kantaa nimeä Snapdragon 8 Gen 1. Neljän nanometrin prosessilla valmistettu järjestelmäpiiri koostuu yhdestä 3,0 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta ARM Cortex-X2 -ytimestä, kolmesta 2,5 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A710 -ytimestä sekä neljästä 1,8 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A510 -ytimestä. Grafiikkapuolesta vastaa Adreno 730.

Muistivariaatiot ovat pysyneet OnePlussan huippumalleissa jo pitkään samana. LPDDR5 ram-muistia on siis variaatiosta riippuen joko 8 tai 12 gigatavua, ja UFS 3.1 -tallennusmuistia joko 128 tai 256 gigatavua. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole, joka on syytä ottaa huomioon variaatiota valitessa. Vaikka lähtömallin muistimäärät ovatkin vielä nykypäivänä riittävät, olisi silti suotavaa nähdä mallistossa vielä suuremmilla muistimäärillä tarjottavia malleja.

Vaikka OnePlus 10 Pro tarjoaakin nykyaikaiset yhteysmahdollisuudet esimerkiksi Bluetooth 5.2:n sekä muodossa, jää WiFi 6E -tuki kuitenkin uupumaan puhelimesta. Myöskään UWB-tukea puhelimessa ei ole tarjolla.

Kuten olettaa saattaa, ei suorituskyky jää puhelimen pullonkaulaksi. Käytännön suorituskykyä puhelimessa piisaa, eikä töksähtelyjä tai hidasteluja tullut käytön aikana vastaan. Ainoastaan raskaassa käytössä kuten pelatessa voi havaita puhelimen lämpenemistä, mutta ei merkittävästi.

Suorituskykymittaukset tehtiin perusasetuksilla, joten asetuksista ei kytketty erillistä korkean suorituskyvyn tilaa päälle. Näyttö oli asetettu 120 hertsin tilaan, ja resoluutio automaattiasetukselle.

Suorituskyvyn verrokeiksi otettiin tällä erää Exynos 2200 -piiriin pohjautuva, Samsungin uusin huippumallistoa edustava Galaxy S22 Ultra, mutta myös Snapdragon 888 -alustaiset OnePlus 9 Pro ja Xiaomi 11T sekä testilaitteen tapaan uusinta Snapdragon 8 Gen 1 -sukupolvea käyttävä Motorola Edge 30 Pro.

 

Graafista ja pelisuorituskykyä mitattiin Antutu-, GFX-bench- ja 3DMark -testeillä. Nämä kaikki kertovat samaa kieltä siitä, että Snapdragon 8 Gen 1 -alustaiset puhelimet ovat kärjessä suorituskyvyssä. Antutussa OnePlus jää Motorolan taakse, mutta kahdessa muussa testiosiossa tilanne on OnePlussan eduksi. Samsung jää tästä kaksikosta kaikissa testeissä. Suorituskykyero edellisen sukupolven Snapdragon-järjestelmäalustaan on erityiseti Antutussa ja 3DMarkissa selkeä.

Geekbench- ja PCMark-testeissä OnePlus 10 Pro ei menestynyt odotetusti. Osa selityksestä on siinä, ettei missään testissä ollut käytössä erityinen suorituskykytila, vaan testit ajetaan oletusasetuksin. Erityisesti yleiskäyttöä simuloivan Geekbenchin kohdalla tulokset ovat hyvinkin tasaiset, ja tämän sukupolven OnePlus jopa jää hieman 9 Pro -mallin taakse – aivan kuten käy myös PCMarkin kohdalla.

OnePlus 10 Pro:n akku tarjoaa 5000 milliampeeritunnin kapasiteetin, joka on edellismallia 500 milliampeerituntia enemmän. Käytännössä puhelimen sisällä on kaksin kappalein 2500 milliampeeritunnin akkua, joka mahdollistaa puhelimen pikalatauksen.

Vaikka puhelimen akun kapasiteettiä onkin hieman kasvatettu, ei sillä tunnu olevan merkittävää vaikutusta puhelimen akunkestoon. Sitä voi kutsua riittäväksi, sillä puhelimen kanssa pärjättiin helposti iltaan asti jopa niin sanotusti maksimiasetuksilla. Ominaisuuksia, kuten näytön resoluutiota sekä virkistystaajuutta nipistämällä voi halutessaan yrittää akunkestoa venyttää pidemmällekin.

Sama suuntaus näkyy myös Geekbenchin akkutestissä. OnePlus 10 Pro saavuttaa kyllä yli tunnin paremman tuloksen kuin edeltäjänsä 9 Pro, mutta kilpailijat ovat kaikki niukasti etävämpiä akkukestossa.

Tilakytkimen lisäksi OnePlussan tavaramerkkejä lähes sen koko historian ajan on ollut nopea lataus. Tällä kertaa lataustehoa on kasvatettu jopa 80 wattiin. Vaikka kilpailijoilla onkin jo tarjolla tätäkin tehokkaampia latureita, voi silti tehoa pitää kiitettävänä sillä latausaikojen erot alkavat olla marginaalisia. Puhelin latautui tyhjästä reiluun 50 prosenttiin noin vartissa, ja täyteen puhelin latautui 35 minuutissa. Käytännössä puhelimeen kerkeää saamaan päivään tarvittavat virrat esimerkiksi aamutoimien aikana. Puhelin tukee myös 50 watin langatonta latausta, jonka avulla valmistaja itse lupaa puhelimen latautuvan noin 47 minuutissa. Puhelimessa on myös käänteinen langaton lataus, jonka avulla esimerkiksi nappikuulokkeiden lataus onnistuu puhelimen avulla.

Valitettavasti lataustehon lisääminen ei ole tullut ilman kompromisseja. OnePlus on luopunut omasta Warp Charge -pikalatausteknologiastaan, ja siirtynyt sen sijaan Oppon SuperVOOC -teknologiaan. Takapakkia on otettu esimerkiksi seinälaturissa, jonka portti on nyt USB-A -mallinen. Samalla laturista on hävinnyt tuki USB-PD -lataukselle, jonka takia se ei tarjoa yhtä suurta lataustehoa muille laitteille. Jos jotain positiivista pitää keksiä, niin laturi kuitenkin kuuluu edelleen myyntipakettiin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat