Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

07.02.2023 17:05 Samuli Herttua

Olemus ja ominaisuudet

OnePlus 11:n rakenne noudattelee hyvin pitkälti valmistajan viime vuoden lippulaivojen samaa kaavaa. 

Mitoiltaan puhelin asettuu todella pienillä eroilla 10T:n ja 10 Pro:n väliin, niiden ollessa 163,1 x 74,1 x 8,5 millimetriä. Painoa puhelimella on 205 grammaa, joka on edellä mainittuja muutama gramma enemmän. Se kuitenkin jakautuu hyvin koko puhelimen pituudelle, eikä puhelin tunnu raskaalta. Laatutuntuma puhelimessa on säilynyt erinomaisena. 

Viime vuoden mallien erottavaksi muotoiluseikaksi suuri kamerakyhmy. Tällä kertaa kamerakyhmy on kuitenkin viilattu pyöreäksi, kuitenkin säilyttäen kohtuullisen massiivisen kokonsa. 

Vaikka toteutus onkin tietyllä tavalla edellismallia tyylikkäämpi ja modernimpi, silti omaan silmään pyöreän kameratoteuksen sijoittaminen puhelimen reunaan näyttää jollain tavalla väärältä. Erityisesti kamerakyhmyssä häiritsee tietynlainen glittermäinen heijastelu linssien ympärillä, jota nopealla vilkaisulla voi luulla liaksi ja rasvaksi kameralinssissä. 

Väriteemat ovat värivaihtoehdoissa pysyneet samoina. Tarjolla on kaksi eri väriä: testiyksilömme Eternal Green sekä Titan Black.

Värien lisäksi takakuorien tuntumassa on pientä eroa, sillä mattapintainen Titan Black ei tunnu yhtä liukkaalta kädessä kuin vihreä Eternal Green -malli, jonka takakuori on todella liukas kädessä. Sen lisäksi vihreän mallin kiiltopintainen takakuori tuo sormenjäljet ikävästi esille. Puhelimen takalasi on Gorilla Glass 5 -lasia.

Puhelimen reunoilla sijaitsevat näppäimet ovat säilyttäneet lähes samat paikkansa, kuten puhelimen ylä- ja alareunan tasaiset reunat. Sen sijaan OnePlussien lippulaivamallien tavaramerkiksi kivunnut tilakytkin on kuitenkin tehnyt taas lyhyen poissaolonsa jälkeen paluun. On oikeastaan vieläkin hieman mysteeri, miksi se piti poistaa OnePlus 10T -mallista alunperinkään, sillä kyseessä on niin merkittävä osa OnePlussan lippulaivojen identiteettiä.

Puhelimen pohjassa sijaitsevat USB-C -liitäntä sekä SIM-korttipaikka, joita on kaksi kappaletta. Näiden lisäksi puhelin tukee eSIMiä. Puhelimessa voi kuitenkin olla vain kaksi liittymää kerrallaan, joten eSIMiä käytettäessä toinen SIM-korttipaikoista ei ole käytössä.

Näytön osalta OnePlus 11 jatkaa 10 Pro -mallin jalanjäljissä. Kyseessä on 6,7-tuumainen AMOLED -näyttö, jonka kuvasuhde on 20.1:9. Näytön resoluutio on QHD+ -tasoa (3216 x 1440), joka tekee 525 pikseliä tuumalle. 

Näyttö on kuitenkin varustettu uudella kolmannen sukupolven LTPO 3.0 -teknologialla, jonka avulla puhelin säätää virkistystaajuuttaan 1 ja 120 hertsin välillä. Näytön materiaalina säilyy Gorilla Glass Victus -lasi. Kyseessä ei ole kuitenkaan uudempi Victus 2 -versio, joka nähdään esimerkiksi Samsungin Galaxy S23 -malleissa. Lasinäyttöä suojaa vielä esiasennettu suojakalvo.

Näyttö on edellismallien tavoin huippukärkeä, ja sitä tuijottelee mielellään. Näytön virkistystaajuutta sekä resoluutiota on mahdollista säädellä, jos tavoitteena on mahdollisimman pitkä akunkesto. Uusimpana ominaisuutena näytössä on Dolby Vision -laajasävykuvatuki. Tällä hetkellä kuitenkaan Dolby Vision -tukea ei ole saatavilla esimerkiksi Netflixille, vaan materiaali toistuu Full HD -tarkkuudella ja HDR10 -laajasävykuvalla.

Puhelimen sormenjälkilukija on asennettuna sopivalle korkeudelle näytön alle, ja toimii luotettavasti ja nopeasti. Myös kasvojentunnistus toimii lähes pelottavan nopeasti, mutta koska se perustuu pelkästään etukameran kamerakuvaan eikä esimerkiksi infrapunatunnistukseen, ei se ole salauksen kannalta turvallisinta tasoa.

Valmistajan mukaan OnePlus 11:n omien kaiuttimien äänentoistoon on kiinnitetty huomiota. Puhelin tukee esimerkiksi Dolby Atmos -tilaääntä. Toisin kuin muissa puhelimissa, Dolby Atmos -tilaäänitukea ei saa kytkettyä pois päältä kun musiikkia toistetaan puhelimen omista kaiuttimista. Puhelimien kaiuttimien äänenlaatu on kiitettävää. Ääni on aavistuksen kumisevaa, muttei kuitenkaan rasittavaa. Myös alataajuudet jäävät todella olemattomiksi.

OnePlussan lippulaivojen suunta IP-suojaluokituksen suhteen on mennyt huonompaan päin. Tällä kertaa virallinen IP-suojaluokitus on IP64, joten käytännössä puhelin on pölyn ja roiskeenkestävä.

OnePlus 11 tulee OnePlussan uusimmalla OxygenOS 13 -käyttöliittymällä, joka perustuu Android 13 -käyttöjärjestelmään. OnePlus on ottanut uusimman lippulaivansa myötä huiman harppauksen päivityslupauksissaan Android-puhelimien kärkijoukkoon, sillä puhelimelle luvataan jopa neljä isoa käyttöjärjestelmäpäivitystä ja viisi vuotta tietoturvapäivityksiä. 

Uusimman OxygenOS 13:n myötä käyttöjärjestelmä on ottanut askeleen parempaan suuntaan, vaikkakin vielä ollaan kaukana OxygenOS:n parhaimmista vuosista. Kuitenkaan käyttöliittymä ei tuottanut suurempia harmeja testissä, eikä bugeihin tai kaatumisiin törmätty.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat