Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

07.02.2023 17:05 Samuli Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

OnePlus 11:n kamerakokoonpano voi näyttää ensivilkaisulla tutulta, mutta tekniikaltaan lähes kaikkia kameroita on aavistuksen viilattu. Joissain tapauksissa ei kuitenkaan välttämättä parempaan suuntaan, sillä jotkin ratkaisut aiheuttavat hieman päänraapimista. 

OnePlus on jatkanut uudessa lippulaivassaan yhteistyötä kameravalmistaja Hasselbladin kanssa, joka on tuonut oman mausteensa OnePlussan kameroiden värikalibrointiin. 

Pääkameraa voisi ensiksi luulla samaksi kuin 10T-mallissa, mutta kenno on päivitetty. 50 megapikselin pääkameran kennona on tällä kertaa Sonyn IMX890, joka on kooltaan 1/1,56 tuumaa. Se on optisesti vakautettu, ja sen aukkoarvo on f1.8. Kamera tallentaa kuvat puhelimeen vakiona 12,5 megapikselin tarkkuudella.

Ultralaajakamera on laitettu myös täysin uusiksi, sillä sen kenno on nyt Sony IMX581. Samalla kennon koko on kasvanut 1/2 tuumaan, ja kuvat tallentuvat 48 megapikselin tarkkuudella. Sen sijaan erityisen laajasta kuvakulmasta on luovuttu, ja kuvat tallentuvatkin tällä kertaa vain 115 asteen kulmalla. Aukkoarvo on säilynyt f2.2:ssa.

Telekameran osalta muutokset ovat hieman ristiriitaiset. Sen kenno on Sony IMX709, joka on kooltaan 1/2,74 tuumaa. Telekameran tarkkuudeksi kerrotaan 32 megapikseliä, mutta kuvat tallentuvat puhelimeen noin 7,4 megapikselin tarkkuudella. Aukkoarvo on kiitettävä f2.0. Ristiriitaisin muutos koskee telekameran optista polttoväliä, joka on tällä kertaa vain kaksinkertainen.

Etukamerassa käytetään puolestaan Sony IMX471-kennnoa, jonka tarkkuus on 16 megapikseliä. Aukkoarvo on säilynyt f2,45:ssä, eikä etukamera sisällä automaattista tarkennusta. Parhaimmillaan etukamera kykenee Full HD -tason videokuvaan.

Kuvanlaadullisesti erityisesti pääkameran osalta OnePlus 11 ei tunnu tuottavan pettymystä, sillä kuvat ovat erittäin miellyttäviä. Kuvat piirtyvät suurimmalta osin luonnollisina, eikä siis sorru ylikorostamaan värejä. 

Ajoittain pääkamera sortuu yliterävöitykseen, joka voi aavistuksen häiritä. Pääkamera yllätti positiivisesti hämärässä, jossa tarkkuus säilyy kohtuullisena eikä kohinan määrä nouse häiritsevälle tasolle. 

Myös ultralaajakulmakamera ansaitsee suitsutusta, vaikkakin suoritus jääkin oletetusti pääkameraa heikommaksi. Erityisesti hyvässä valossa ultralaajakulmakamera ei tunnu tuottavan pettymystä, vaan laatu pysyy tasaisen varmana. Aivan kuvien reunoilla voi havaita tietyissä kuvissa pientä vääristymää sekä runsaampaa pehmeyttä. Hämärässä ultralaajakulmakameran suoritus hieman kärsii, mutta toivottomia kuvat eivät kuitenkaan ole.

Telekameran osalta kokemukset ovat hieman kaksijakoiset. Vaikka telekamera suoriutuikin suurimmilta osin hyvin, osui suurin osa ongelmista juurikin sen kohdalle. Telekameran suoritusta haittasi suurimmalta osin tarkennuksen osuminen väärään kohtaan, sekä kuvat poikkesi kolmikosta eniten värilämpötilan osalta. Telekameran kuvissa yliterävöitys korostui eniten.

Osasyynä telekameran ajoittaisiin heikkouksiin voi olla väärät kuvauskohteet. OnePlus itse mainostaa telekameraa nyt muotokuvaobjektiivina, jonka luvataan ottavan järjestelmäkameran tapaisia valokuvia. Valokuvauskohteet painottuivat suurimmalta osin kuitenkin maisemiin. Telekameraa kuitenkin kokeiltiin myös muotokuviin, joissa kamera pärjäsi paremmin, mutta ei siltikään mullistavasti. 

Telekameraa ei käytetä kuvien tallentamiseen hämärässä, sillä puhelin tallentaa kuvat pääkameralla valon vähänkin heiketessä. Valitettavasti pääkamerasta digitaalisesti zoomaaminen näkyy helposti myös kuvanlaadussa, joka ei välttämättä ole mairittelevaa.

Videota puhelin tallentaa jopa 8K-laadulla 24 kuvaa sekunnissa, mutta pelkästään pääkameralla. Sama koskee myös 4K 60 fps -laatua. Vasta 4K 30fps -laadulla mukaan tulee ultralaajakulmakamera, ja vasta 1080p 30 fps -laadulla telekamera astuu mukaan peliin. Paremmilla laaduilla zoomaamiseen käytetään pääkameraa. 

OnePlus 11 on pakattu täyteen viimeisintä huutoa olevaa rautaa. Suorituskyvystä vastaa Qualcommin huippujärjestelmäpiiri Snapdragon 8 Gen 2, joka koostuu yhdestä 3,2 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta ARM Cortex-X3 -ytimestä, kahdesta 2,8 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A710 -ytimestä, kahdesta myös 2,8 gigahertsin kellotaajudella toimivasta Cortex-A715-ytimestä sekä kolmesta 2,0 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A510 -ytimestä. Grafiikkapuolesta vastaa Adreno 740.

Uutuuden kohdalla muistivariaatiot ovat hieman päivittyneet. LPDDR5X RAM-muistia on tarjolla joko 8 tai jopa 16 gigatavua, kun taas tallennusmuistikoot ovat säilyneet 128 ja 256 gigatavussa. Valmistaja lupaa suuremman muistivariaatioversion kykenevän pitämään jopa 44 sovellusta aktiivisesti auki. Tallennusmuisti on UFS 4.0 -tasoa. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole. Vaikka RAM-muistin määrän tuplausta isommassa mallissa voi pitää kiitettävänä askeleena, on lähtötason 128 gigatavun tallennusmuistin määrä nykypäivänä huolestuttavan pieni. Olisikin ollut suotavaa, että tallennustilan määrä olisi voinut lähteä esimerkiksi 256 gigatavusta.

Huippurauta takaa puhelimelle rutkasti suorituskykyä, eikä puhelimen perinteinen arkikäyttö tuota minkäänlaisia ongelmia puhelimelle. Pidempien ja rankempien pelisessioiden tai muun raakaa suorituskykyä vaativan tehtävän äärellä puhelimen tunsi selvästi lämpenevän, vaikka puhelimessa on valmistajan mukaan kiinnitetty huomiota puhelimen lämpenemiseen uuden jäähdytysjärjestelmän myötä. 

Suorituskykymittaukset ajettiin lähtökohtaisesti perusasetuksilla, mutta raskaimmat testit ajettiin lisäksi kytkemällä korkean suorituskyvyn tila (HP) päälle. Näyttö oli asetettu korkean virkistystaajuuden tilaan, ja resoluutio automaattiasetukselle. Testisovellusten kohdalla verrokkeina käytettiin OnePlussan aiempia 10T- ja 10 Pro -malleja, sekä kilpailijoista Motorola Edge 30 Pro- ja Xiaomi 12 -puhelimia. Näistä kaikki on varustettu edellisen sukupolven Snapdragon 8 -suorittimella.

Sekä usean ytimen yhtäaikaista käyttöä että yhden ytimen suorituskykyä mittaava Geekbench on OnePlus 11 -mallin juhlaa useamman ytimen ollessa käytössä. Siinä uuden sukupolven järjestelmäalusta vie kilpailijoitaan huomattavalla erolla. Mielenkiintoista OnePlus 11 -mallin kohdalla on, että perustilassa yhden ytimen suorituskyky laskee merkittävästi, mutta useamman ytimen kohdalla ilmiö ei ole läheskään näin selkeä.

Antutu-testissä OnePlus 11 nappaa siinäkin kärkipaikan, mutta ero ei ole yhtä selkeä kuin GeekBenchissä. Tälläkin kertaa täyden suorituskyvyn esiin saaminen, vaati HP-tilan käyttämistä. OnePlussan 10T- ja 11-mallien välillä ero perustilassa on kuitenkin jo huomattava.

Hyvin grafiikkaintensiivisessä GFXBench-testissä uusi OnePlus 11 pääsi oikeuksiinsa. Ykköspaikka oli selkeä, käytänössä edellisen sukupolven huippujärjestelmäpiirillä varustetutkaan kilpailijat eivät päässeet lähellekään, vaan ero venähti kaikilla tarkkuuksilla yli kymmeneen prosenttiin.

PCMark-testi oli ainoa osa, jossa OnePlus 11 ei pärjää. Jostain syystä tämä yleistä teho- ja työkäyttöä simuloiva testi on vaikea pala uusimmalle OnePlus-mallille, sillä syksyinen 10T saa tässä testissä merkittävästi paremmat tulokset. OnePlus 11 on tehotilassakin vain samalla tasolla kuin vuoden takainen 10 Pro -malli.

Akkukapasiteetin suhteen OnePlus ei ole lähtenyt nuukailemaan, sillä sitä on uutuusmallissa tarjolla kiitettävät 5000 milliampeerituntia. Suuri akku yhdistettynä uuteen järjestelmäpiiriin tarjoaa kohtuullisen hyvää akunkestoa, sillä puhelin kesti helposti päivän aktiivisella käytöllä. Geekbench 4:n akkutestiä puhelin jaksoi pyörittää 15 tuntia ja 43 minuuttia. Tulos on hyvä, vaikkakin 10T-malli ylsikin yli tuntia pidempään suoritukseen.

Yksi OnePlussan vahvuuksista on ollut puhelimien latausnopeus. Viime vuonna OnePlus 10T:n tapauksessa latausteho oli noussut jopa 150 wattiin. Tällä kertaa suunta ei ole kuitenkaan ylöspäin, vaan lataustehoa on laskettu maltillisesti kivaan pyöreään tasalukuun eli sataan wattiin. Tämä ei kuitenkaan merkittävästi pidennä latausaikaa, sillä vartissa virtaa tyhjään akkuun sai noin 70 prosenttia, ja täyteen akku latautui noin 26 minuutissa. 

Jotta täysistä lataustehoista pääsee nauttimaan, on käytettävä OnePlussan omaa SuperVOOC -laturia, joka onneksi tulee mukana myyntipaketissa. Valitettavasti puhelimessa eikä laturissa ole PD-tukea, jonka takia esimerkiksi muilla latureilla puhelimen latausteho jää vain 18 wattiin. 

Eikä ongelmat latauksen kanssa jää tähän, sillä puhelimen yksi suurimmista puutteista liittyy myös puhelimen lataukseen. Syystä tai toisesta, OnePlus 11 ei tue langatonta latausta ollenkaan. Nykypäivänä langaton lataus on lähes jokaisessa puhelimessa arkipäivää, joten tämän ominaisuuden pudottaminen kokonaan pois tuntuu lähes järjettömältä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto