Uusimmat

Testi OnePlus Pad 2 -tabletti – Toimivan konseptin järkevää toistamista

29.09.2024 11:00 Kai Taipale

OnePlus Pad osoittautui viime vuonna toimivaksi, kohtuuhintaiseksi tablettilaitteeksi. OnePlus Pad 2 jatkaa samalla linjalla, mutta on saanut päivityksen erityisesti tehoihin. Tarjolla on edelleen iso näyttö, riittävän pitkä akkukesto ja pontevasti suorituskykyä. Eikä hinta edelleenkään ole tähän nähden ollenkaan paha.

Android-tabletteja on saatavissa useissa eri hintaluokissa. Edullisemmat mallit ovat liikkuneet parin-kolmensadan euron paikkeilla. Kyseisiä laitteita on myyty esimerkiksi Nokia- tai Lenovo -merkkisinä, mutta myös edullisimmat Samsung-mallit osuvat tänne. Näissä laitteissa on aina huomattavia kompromisseja ominaisuuksissa.

Toisaalta tarjolla on ollut myös Samsung Galaxy Tab S -malleja, joissa on pyritty luomaan ominaisuudet, jotka riittävät myös työkäyttöön. Tästä kielii myös niiden hintaluokka, sillä Galaxy Tab S9 -malliston hinnat alkavat edelleen lähes tuhannesta eurosta. Oma lukunsa on toki Applen iPad-mallit, joiden uusimmat mallisukupolvet lähtevät noin 700 eurosta.

Android-laitteissa tämä moneen käyttöön riittävä keskiluokka on ollut selvästi aliedustettuna. Tähän OnePlus iski Pad-mallilla, ja sen toinen sukupolvi jatkaa samassa sarjassa.

Heinäkuun puolivälissä julkaistu ja elokuun alussa myyntiin tullut OnePlus Pad 2 -malli on saanut merkittävimmän päivityksen. Järjestelmäpiirissä on siirretty Mediatekista Qualcommiin, ja samalla suoraan tehokkaimpaan päätyyn. Nyt käytössä on Snapdragon 8 Gen 3, joten tehoista ei todellakaan ole tingitty, vaan ollaan tältä osin lippulaivaluokan suorituskyvyssä. Samalla myös tallennustila on tuplattu 256 gigatavuun ja RAM-muisti kasvatettu 12 gigatavuun. Hinta on näillä eväillä 549 euroa. Se on tässä teholuokassa suorastaan maltillinen hinta.

Myyntipakkauksessa on itse tabletin lisäksi ohjeet ja takuutiedot ja USB-A – USB-C -kaapeli. Latauslaitetta ei siis varustukseen kuulu. 80 watin tehoinen OnePlus SuperVOOC-laturi on saatavissa noin 40 euron hintaan.

Lähdetäänpä liikkeelle selkeistä vahvuuksista. Yksi niistä on OnePlus Pad 2:n näyttö. Se on 12,1-tuumaisena kiitettävän iso, mutta erityisesti siinä miellyttää sen tarkkuus. Näyttö yltää 3000 x 2120 pikselin tarkkuudella 303 pisteen tarkkuudelle tuumalle. Se tekee näytöstä miellyttävän katsella.

Sen 7:5-kuvasuhde on tavanomaista leveämpi, joten laite sopii melkoisen hyvin käytettäväksi niin pysty- kuin vaaka-asennossa. Kameroiden sijoitukset puoltavat vaakakäyttöä, mutta näytön muoto on pikemminkin pystykäyttöön suunnattu esimerkiksi nettisurffailua ajatellen.

On näytössä ongelmansakin. LCD-paneeliin perustuvana sen musta ei yllä huippunäyttöjen tasolle, mutta suurempi ongelma on ajoittainen virkistystaajuuden takkuilu. Näyttö osaa periaatteessa vaihtaa 30, 48, 50, 60, 90, 120 ja vielä 144 hertsin taajuuden välillä automaattisesti. Tässä näyttö tuntuu haksahtelevan ja ajoittain se menettää parhaan teränsä kun taajuus ei osu aivan kohdalleen. Tummaa tilaan käytettäessä myös pikselin piirtyivät näyttöä rullatessa aluksi hetkittäin punertavina, mutta tämä ongelma ainakin väheni syyskuun alussa tulleessa päivityksessä. Mitään suuria ongelmia edellä mainitut piirteet eivät käytölle tuo, mutta tässä esimerkiksi Samsungin S-mallit toimivat huomattavan paljon paremmin.

Suurin kirkkaus on 900 nitiä, vaikka tyypillinen kirkkaus jääkin 500 nitiin. Tämä tuntuu riittävän, sillä peruskäyttö onnistui sisätiloissa kirkkaammassa kesäauringossakin. Katselukulmat ovat näytössä kuitenkin oikein mainiot, eikä värit vääristy käytännössä mistään kulmasta katsomalla.

Jo ensikosketuksella OnePlus Pad 2-tablettiin huomaa sen olevan mukavan ohut: paksuutta on vain 6,5 millimetriä. Se yhdistettynä kohtuulliseen 584 gramman painoon tekevät laitteesta miellyttävän käsiteltävän. Riittävän ohut tabletti tuntuukin jopa painoaan kevyemmältä kädessä, ja sen kannattelu onnistuu yhdelläkin kädellä.

Metallikehys on joka puolelta pyöristetty, joten laite ei paina pahasti edes kämmenen pohjaa. Toisella pidemmällä kyljellä on näppäimistökuoren kytkeytymisnastat, päädyissä kaiuttimet.

Virtapainike ja äänenvoimakkuuden painikkeet on sijoitettu yhteen kulmaan, mutta eri sivuille. Tämä on looginen järjestely, ja painikkeiden tuntuma on riittävän jämäkkä – vahingossa niitä ei pahemmin tule paineltua.

Näytön reunukset ovat tabletille riittävän kapeat. Tämä tekee omalta osaltaan laitteesta hintavan oloisen. Rungon ja näytön suhteesta mainion eli luvuksi ilmoitetaan peräti 88 prosenttia. Kääntöpuolena reunukset ovat jo aavistuksen turhankin kapeat, sillä ainakin itselläni yksittäisiä yhdistelmävirhepainalluksia tuli tavanomaista enemmän. OnePlus Padin käsittelyote vaatii vähän tottumista ja tarkkuutta.

Hillitty, metallinharmaa (nimbus gray) takakuori on ihan tyylikäs, vaikkakin iso kamerakohouma edelleen tyylirikko. Takakuoren materiaali on alumiini, joka on saanut mattapintaisen viimeistelyn. Tämän ehdoton etu on se, ettei se kerää sormenjälkiä juuri ollenkaan.

Kamera on puolestaan kooltaan iso ja nousee yllättävän paljon rungosta. Ilman suojaa sitä kolauttelee herkästi, mutta onneksi kohouma ei saa pöydällä olevaa laitetta sentään keikkumaan. Ohuudestaan huolimatta koko paketti tuntuu kiitettävän tukevalta.

Runkoon olisi helposti mahtunut myös sormenjälkilukija, jollaista ei laitteessa ikävä kyllä ole. Tämä pakottaa käyttämään joko salasanaa, pin-koodia kasvojentunnistusta. Jälkimmäinen toimii vielä melko himmeästikin valaistussa kohtuullisen nopeasti. Sormenjälki olisi kuitenkin luotettavampi ja usein myös muita vaihtoehtoja nopeampi.

OnePlus ei ole hakunut tällekään tablettimallilleen mitään IP-luokitusta. Hintaluokka huomioiden tämä tuntuu turhalta kitsastelulta. Tablettia käytetään tyypillisesti monipuolisissa olosuhteissa, joten edes jonkinlainen taattu suojaus pölyä ja roiskeita vastaan olisi paikallaan.

Tabletissa kamera on selvästi puhelinta toisarvoisempi ominaisuus. Etukamera yltää kahdeksan megapikselin tarkkuuteen, takakameran vastaava lukema on 13. Etukamera toimii videopuhelukäytössä, mutta mikään ehta selfiekamera se ei ole. Takakamerakin on parhaimmillaan muistiinpanokäytössä, mutta sillä saa aikaan ihan auttavia kuviakin.

Testeissä vain YouTube suostui HDR-materiaalin suoratoistoon, vaikka näytön kerrotaan olevan Dolby Vision -yhteensopiva. Laajasävytoisto ei näyttänyt likikään niin vakuuttavalta kuin oled- tai amoled-paneeleja käyttävillä laitteilla. Tässä niitä heikompi mustan taso näkyy selkeimmin. Paikallinen enimmäiskirkkaus on kasvanut edellismallista, mikä puolestaa ilahduttaa laajasävytoistossa. Pääsääntöisesti kuvanlaatu on hyvä. Värit toistuvat riittävän oikein, mutta silti tarpeeksi näyttävinä.

Äänentoisto on tablettiluokkaan toimiva. Laite osaa säätää äänentoistoa sen mukaan, missä asennossa sitä pidetään. Parhaimmillaan laitteen kuuden kaiuttimella toistettavat äänet ovat siitä huolimatta, kun laitetta pitää vaakatasossa. Kaiuttimet suuntaavat ääntä poispäin laitteesta, joten näin niistä syntyy jopa tilantuntua sopivalla videomateriaalilla.

Yleissävyltään ääni on kuitenkin diskanttivoittoinen ja kirkkaammalla materiaalilla jopa kihisevä. Bassoja ei varsinaisesti voi sanoa kuuluvan, mutta matalampia keskiääniä kylläkin. Taustamusiikin soittaminen onnistuu sisätiloissa, sillä äänenvoimakkuutta riittää siihen käyttöön. Luokassaan laitteen Dolby Atmos -yhteensopiva äänentoisto on oikein käyttökelpoinen.

Tehoista vastaa siis Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri.  Tämän lippulaivapiirin tehokkain Cortex-X2-ydin yltää 3,3 gigahertsin kellotaajuuteen, ja grafiikan kiihdyttämisestä vastaa Adreno 750. Piirin myötä tuettuina ovat myös WiFi 7- ja Bluetooth 5.4 -yhteydet, mutta LTE- tai 5G-yhteyksiä ei Pad 2 tue. RAM-muistia on 12 gigatavua ja tallennustilaa 256 gigatavua, mikä on tuplasti edellisversiota enemmän.

Muropaketissa ei ole vastaan teholuokan tabletteja viime aikoina testattu, joten verrokkitulokset on tällä erää tarjolla vain muutamasta testistä. Verrokkituloksena on viime vuoden OnePlus Pad. Testeissa on käyttöön otettu erillinen suorituskykytila, joka mahdollistaa parhaan suorituskyvyn.

PCMark Work 3.0

  • OnePlus Pad 2: 11530
  • OnePlus Pad: 10416

Geekbench 6

  • OnePlus Pad 2: 939 (yksi ydin), 4651 (useampi ydin)
  • OnePlus Pad: 1046 (yksi ydin), 3130 (useampi ydin)

3DMark Wildlife Extreme

  • OnePlus Pad 2: 4586
  • OnePlus Pad: 2385

Tulokset ovat sitä mitä sopi odottaa, eli erinomaista luokkaa. OnePlus Pad 2 on joko vähän tai merkittävästi nopeampi myös kaikissa testeissä kuin OnePlus Pad. Erityisen huomattava ero oli 3DMark Wildlife Extreme -testissä, jossa uusi versio sai liki tuplapisteet.

Myös käytännön suorituskyky on aivan vastaava eli käytännössä parasta mitä Android-tabletilta on lupa tällä hetkellä odottaa. Yleiskäytön lisäksi potkua riittää erinomaisesti myös mobiilipelaamiseen. Pelejä käynnistettäessä tabletti käynnistää oletuksena myös Hyperboost-pelitilan.

Akkukeston testattiin toistamalla 4K-tarkkuuden HDR-sisältöä WiFi-yhteyden kautta kahdella eri videoleikkeellä. Tabletti kykeni toistamaan videota yhdellä latauksella materiaalista riippuen 14-16 tuntia. Tämä on oikein hyvä suoritus, ja laitteen akku riittää helposti esimerkiksi mannertenvälisen lennon ajaksi ilman lisälatausta.

Pad 2:n akku ladataan täyteen sillä laturilla, joka taloudesta sattuu löytymään, sillä myyntipakkaukseen ei moista kuulu. Parhaassa tapauksessa akkua pystyy lataamaan 67 watin pikalatauksella, mutta käytössä pitää olla OnePlussan Supervooc-tekniikkaan käyttävä latauslaite. Testissä käytettiin 100 watin tehoista Supervooc-laturia. Sellaisella akun sai käytännön testien perusteella täyteen jopa valmistajan lupauksia nopeammin. Alku sujuu vauhdikkaammin, sillä akku on puolillaan jo 24 minuutissa, ja puolessa tunnissa akku saavuttaa jo 65 prosentin lataustason. Tahti hieman hidastuu loppua kohti, mutta silti tabletin 9510 milliampeeritunnin akku on täynnä jo 57 minuutissa.

Tabletissa on Android 14 -pohjainen käyttöjärjestelmä, ja OnePlus OxygenOS-käyttöliittymästä käytössä oli testissä 14.1-versio. Ulkoisesti se on entuudestaan tuttu, sillä OnePlus Pad ja Pad Go näyttävät hyvin samankaltaisilta. Mukana on trendikkäästi OnePlussan tekoälyominaisuuksia kuten esimerkiksi kuvien muokkaamiseen ja vuoden loppuun mennessä on luvassa myös lisää ominaisuuksia AI Toolbox -nimeä kantavan kattauksen myötä. Siinä on luvassa tekoälytoimintoja myös äänen ja tekstin käsittelyyn.

OxygenOS toimi testissä hienosti. Käytössä ei havaittu mitään tahmaamisia tai erikoisuuksia.

OnePlus kutsuu moniajoon suunnattua näkymää nimellä Open Canvas. Samaa hyödynnetään taittuvanäyttöisessä Open-puhelimessa, mutta myös tablettilaitteessa. Sen myötä voi avata näytölle kahdesta kolmeen sovellusta. Ruutua hyödennetään ovelasti niin, että osa sovelluksesta voi olla tavallaan näyttöpinnan ulkopuolella. Käytössä oleva sovellus saa siis lisätilaa, mutta osittain piilossa olevan saa nopeasti takaisin käyttöön. Lisäksi erilaisia yhdistelmiä voi lisätä älykkääseen sivupalkkiin. Toki myös näytön jakaminen perinteiseen kahteen osaan onnistuu. Käyttöä helpottavana seikkana alareunan tehtäväpalkki on nyt kutsuttavissa esiin sovelluksen ollessa avattuna.

Versiopäivityksiä käyttöjärjestelmällä on luvassa kolme eli tabletti päivittyy vielä Android 17 -versioon. Tietoturvapäivityksiä on luvassa neljäksi vuodeksi eli aina vuoteen 2028 asti.

Pad 2 on saanut lisävarustevalikoimaansa muutaman järkevän oloisen lisävarusteen. Testin aikana kokeiltavissa oli Folio Case 2 -suojakuori. Se istuu hyvin, mutta magneettikiinnitteisenä ei pysy kiinni yhtään liian tiukasti. Näytön saa pystyyn kahteen eri kulmaan, mikä ilahduttaa mediakäytössä. Nahkamaista pintaa jäljittelevän suojakuoren 59 euron hinta tuntuu ominaisuuksiin nähden likipitäen kohtuulliselta.

Tarjolla on myös OnePlus Stylo 2 -kosketuskynä, joka maksaa puolestaan 99 euroa. Lisävarusteena on saatavilla myös 149 euron hintainen QWERTY Smart Keyboard -näppäimistö.

OnePlus Pad 2 on hyvä laite 549 euron hintaluokkaan. Huomattavasti pienemmälläkin rahalla Android-tabletteja saa, mutta niissä joutuu tekemään paljon suurempia kompromisseja ominaisuuksissa kuin OnePlussan kanssa. Edellismallia myydään kuitenkin tarjoushinnalla jopa lähes pari sataa euroa Pad 2 -mallia edullisemmin. Edellismalli tarjoaa siis vieläkin paremman vastineen rahalle. Jos kuitenkin kaipaa lippulaivaluokan suorituskykyä erityisesti pelaamiseen ja pidempään jatkuvat päivitykset houkuttavat, on Pad 2 luontevampi valinta.

Suurimmasta osasta tabletin käyttötarkoituksista OnePlus Pad 2 suoriutuu siis vähintään hyvin. Näyttö on riittävän tarkka ja kirkas ja äänentoisto on tähän laiteluokkaan hyvällä tasolla. Käyttö ei tahmaa, ja käyttöjärjestelmäkin tukee tablettikäyttöä riittävän hyvin.

Jos tabletti tulee lähinnä esimerkiksi aktiiviseen nettiselailuun ja aktiiviseen pelailuun, eikä mediatoistolta vaadita äärimmäisiä hienouksia, on OnePlus Pad 2 järkivalinta. Hinta on kuitenkin jo siinä luokassa, että on hieman outoa jättää pois ominaisuuksia kuten sormenjälkilukija, muistikorttipaikka eikä tarjolla ole myöskään mitään IP-luokitusta. Hyvässä laitteessa on siis vielä puutteensa.

Hyvää

  • Lippulaivaluokan suorituskyky
  • Miellyttävä ja tukeva olemus
  • Näytön koko ja tarkkuus
  • Päivityslupaus tabletiksi
  • Latausnopeus OnePlus Supervooc -laturilla
  • Äänentoisto tabletiksi

Huonoa

  • Liioiteltu kamerakyhmy
  • Ei sormenjälkilukijaa
  • Kameroiden kuvanlaatu
  • IP-suojaus olisi suotava tässä hintaluokassa

Tärkeimmät tekniset tiedot OnePlus Pad 2

  • Hinta: 549 €
  • Järjestelmäpiiri, RAM-muisti: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, 12 Gt (LPDDR5)
  • Tallennustila: 256 Gt (UFS 3.1)
  • Näyttö: 12,1″ (3000 x 2120, 7:5-kuvasuhde, enintään 144 Hz virkistystaajuus, 900 nitin enimmäiskirkkaus)
  • Kamerat: 13 MP (takakamera) ja 8 MP (etukamera)
  • Yhteydet: WiFi 7 (802.11ax), Bluetooth 5.4 (BR/EDR/BLE)
  • Akku, lataus: 9510 mAh, 67 W (Supervooc)
  • Mitat, paino: 268,7 x 195,1 x 6,5 mm, 584 g
  • Liitännät: USB-C
  • Käyttöjärjestelmä: OxygenOS 14.1 (Android 14)

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat