Uusimmat

Testi OnePlus Pad Go -tabletti – Järkihintainen perustabletti kotiin ja automatkoille

23.06.2024 19:00 Otso Lammi

Puhelimistaan tunnetun OnePlussan historian toinen tabletti näyttää pitkälti samalta kuin kalliimpi OnePlus Pad. Hintaa on kuitenkin parisen sataa vähemmän. Muropaketin testin myötä selviää, mistä on jouduttu tinkimään.

OnePlus aloitti viime vuonna tablettien myymisen tuomalla markkinoille noin 500 euron hintaluokassa olevan OnePlus Padin. Huhtikuussa julkaistu OnePlus Pad Go on monella tavalla tuoteperheen pikkusisarus vaatimattomammilla ominaisuuksilla ja heikommalla suorituskyvyllä, mutta samalla myös 329 euron hinta on selvästi edullisempi.

LUE MYÖS: Testi OnePlus Pad -tabletti – Ei aivan napakymppi, mutta erittäin järkevä kokonaisuus

Tabletti on tällä hetkellä saatavilla vain vihreänä. Vaikka suositushinta on siis 329 euroa, ovat alimmat katuhinnat liikkuneet alle 300 eurossa. Suorimmat kilpailijat löytyvät käytännössä Samsungin Galaxy Tab A -mallistosta.

OnePlus Pad Go on tehty käyttäjälle, joka nauttii suoratoistopalveluiden tarjonnasta ja kevyistä mobiilipeleistä, mutta ei aio työskennellä tai käyttää tablettia raskaampien ohjelmien pyörittämiseen. 300 euron hintaluokassa täytyykin olettaa, että jostakin tabletin ominaisuuksista karsitaan, ja vastavuoroisesti toisiin keskitytään enemmän.

OnePlus on selvästi päättänyt Pad Go -mallissaan panostaa erityisesti median kulutukseen, sillä sekä näyttö että kaiuttimet ovat hintaluokassaan  laadukkaat. OnePlus Pad Go näyttää ulkomuodoltaan todella samalta kuin Pad-malli, eikä laitteen käteen ottaessa sen hintaa uskoisi. OnePlus Pad Go vaikuttaa nimittäin erittäin laadukkaalta.

Laadukkaan tuntuinen ulkokuori yhdistettynä pyöristettyihin kulmiin sekä todella ohueen ulkomuotoon antaa kokemuksen suorastaan premium-tason laitteesta – joka vieläpä tuntuu todella hyvältä kädessä. Laitteen reunat ja takakuori on valmistettu harjatusta vihreästä alumiinista, muutaman sentin levyistä takapuolen muovipaneelia lukuun ottamatta.

Laite tuntuu kädessä kohtalaisen kevyeltä myös pidemmässä käytössä ja painaa vaivaiset 532 grammaa. OnePlus Pad Go:n fyysiset mitat ovat 255,12 x 188,04 x 6,89 millimetriä ja se on miltei samankokoinen kuin valmistajan Pad-versio, joskin hieman paksumpi.

Tabletin kaikki fyysiset painikkeet on sijoitettu lähelle toisiaan laitteen vasempaan yläkulmaan, kun laite on käsissä vaakatasossa. Äänenvoimakkuuden painikkeet löytyvät tabletin pitkältä sivulta, ja virtapainike lyhyeltä sivulta, jolla myös yhdistetty NanoSIM- sekä microSD-korttipaikka sijaitsee. OnePlus Pad Go tukee 4G LTE-mobiiliverkkoyhteyksiä ja jopa yhden teratavun ylimääräistä tallennusmuistia laitteen 128 gigatavun tallennusmuistin tueksi.

USB-C-latausliitäntä on sijoitettu keskelle toista lyhyttä sivua. Takakamera on sijoitettu laitteen pitkän sivun keskelle sen yläosaan, ja etukamera vastaavaan paikkaan näytön yläosaan. Tabletille ei haettu IP-luokitusta eli laitteen vesi- tai pölynkestävyydestä ei ole varmuutta.

Tabletin käyttökokemus on alusta alkaen todella hyvä. Käyttöönotto oli nopeaa ja uudemmille Android -laitteille tuttuun tapaan mutkatonta. Tabletti tuntuu responsiivisemmalta kuin saman hintaluokan älypuhelimet ja median kulutus sekä nettisivujen selailu tuntuu todella luontevalta. Suorituskyvyn rajoitteet tulevat kuitenkin esille raskaampia sovelluksia ja pelejä käytettäessä.

OnePlus Pad Go toimii OxygenOS 13.2 -käyttöjärjestelmällä, joka ei juurikaan eroa tutusta Android 13 -käyttöjärjestelmästä, johon siis myös OxygenOS perustuu. OnePlus lupaa laitteelle kaksi vuotta käyttöjärjestelmäpäivityksiä ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. Päivityslupaus on hintaluokassa keskiluokkaa. Kun kuitenkin huomioi sen, että Android 13 on jo tällä hetkellä miltei kaksi vuotta vanha käyttöjärjestelmä, ei laitteen elinkaari näytä erityisen lupaavalta.

OxygenOS 13.2 -käyttöjärjestelmästä löytyy lukuisia tapoja suuren näytön hyödyntämiseen. Osaa sovelluksista saa käytettyä rinnakkain näytöllä, ja esimerkiksi muistiinpanot voi avata kolmantena pienempänä ikkunana samanaikaisesti.

Näitä ominaisuuksia pääsisi kuitenkin vielä paremmin hyödyntämään, jos viime vuoden OnePlus Padin lisävarusteet kuten näppäimistö ja kynä toimisivat tabletin kanssa. Ilman lisävarusteiden yhteensopivuutta on vaikea kuvitella, että OnePlus Pad Go’lla tekisi suurempia työtehtäviä tai opiskeluprojekteja.

Näyttö on tarkkuudeltaan 2408 x 1720 pikseliä, ja toistaa värit todella terävästi sekä realistisesti, erityisesti hintaluokan huomioon ottaen. OLED-näyttöihin tottuneelle LCD-näyttö ei kuitenkaan pysty toistamaan tummia sävyjä tutulla tavalla. Näytön virkistystaajuus on 90 hertsiä. Paneelin maksimikirkkaus on 400 nitiä, joka riittää kiitettävän hyvin laitteen käyttöön sisätiloissa, mutta auringonpaisteessa näytöltä median katselu on jo hieman haastavaa.

OnePlus Pad Go’n näyttö on kooltaan 11,35 tuumaa, ja sen kuvasuhde on 7:5. Tavallista leveämpi kuvasuhde muistuttaa enemmän neliötä, mutta toimi mainiosti niin pysty- kuin vaaka-asennossa. OnePlussan ratkaisu toimii paremmin pystysuunnassa verrattuna perinteiseen 4:3 kuvasuhteeseen esimerkiksi kirjojen tai dokumenttien lukemiseen, mutta vaakasuunnassa elokuvia katsellessa jää puolestaan häiritsevän iso kaistale näytöstä käyttämättä.

Äänentoisto on selvästi suunniteltu vaakakäyttöön. Molemmilla laitteen lyhyillä sivuilla on kaksi kaiutinelementtiä, jotka muodostavat yhdessä yhden stereokaiuttimien puolen.

Suoratoistopalveluita katsoessa äänenlaatu on vähintään kohtalainen, ja erityisesti puhe erottui todella selkeästi, joskin basso tuntui äänenvoimakkuutta nostaessa enemmän kämmenissä kuin korvissa. Äänenvoimakkuuden saa myös tasoille, joilla laitteella voisi kuvitella katsovansa elokuvia useammankin henkilön kanssa. Hintaluokassaan erinomaiset kaiuttimet yhdistettynä Dolby Atmos -tilaäänitukeen luovat todella toimivan paketin.

Tabletin kameroissa ei ole käyttötarkoituksen huomioon ottaen moittimisen varaa, mutta ei liiemmin kehuttavaakaan. Sekä etu- että takakamerat ovat tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä, ja kykenevät 1080p-tarkuuden videokuvaan 30 kuvan sekuntivauhdilla.

Molemmat kamerat toimivat kiitettävästi esimerkiksi lyhyissä videopuheluissa, ja satunnaisten selfieiden ottamisessa. Etukameraa varten kohtalaisen pelkistetyssä kamerasovelluksessa on myös erillinen selfie-tila, jolla saa hieman samaa vaikutusta aikaan kuin uudempien älypuhelimien muotokuva-tilalla. Kamerat ajavat asiansa tablettikäytössä, mutta jopa 200 euron hintaluokan älypuhelimissa on huomattavasti paremmat kamerat.

Tabletin sisällä sykkii MediaTek Helio G99 -järjestelmäpiiri, joka ajaa asiansa kevyessä arkikäytössä, mutta ei pärjää esimerkiksi OnePlus Padin järjestelmäpiirille suorituskykytesteissä. Suorituskykyä mittaavassa PCMark Work 3.0 -testissä OnePlus Pad Go sai tuloksen 8902, joka on noin 15 prosenttia heikompi tulos kuin OnePlus Padin 10416. Vastaavasti Geekbench 6 testissä, joka mittaa järjestelmäpiirin sekä yhden, että useamman ytimen suorituskykyä OnePlus Pad Go sai noin 40 prosenttia heikommat tulokset sekä yhdellä, että useammalla ytimellä (643 ja 1818) verrattuna OnePlus Padiin (1046 ja 3130).

OnePlus Pad Go’n akunkesto on huippuluokkaa. 8000 milliampeeritunnin akku kesti satunnaista käyttöä jopa reilun viikon ajan. Valmistaja lupaa laitteelle jopa 14 tunnin yhtäjaksoista videoiden katselun käyttöjaksoa tai vaihtoehtoisesti 40 tunnin käyttöjaksoa musiikin kuuntelussa. OnePlus Pad Go’n akunkesto ei ole tabletille ennenkuulumaton, mutta se mahdollistaa todella helpon ja huolettoman käytön esimerkiksi lentokoneessa tai pidemmillä automatkoilla.

Tabletti tukee Superwooc-latausta enintään 33 watin teholla, mutta pakkauksen mukana ei tule pikalaturia, vain USB-C-kaapeli. Asuksen vastaavan tehoisella pikalaturilla tablettia ladatessa akku täyttyi 100 prosenttiin hieman yli tunnissa ja kolmessa vartissa.

OnePlus Pad Go toimii hyvien kaiuttimien, terävän näyttönsä sekä pitkän akunkeston ansiosta erinomaisesti esimerkiksi lasten käytössä pidemmillä automatkoilla sekä kotona suoratoistopalveluiden kuluttamiseen. Yhteensopivien lisävarusteiden sekä suoritustehon puutteen vuoksi tabletista ei ikävä kyllä ole intensiivisempään käyttöön. Tietokoneen korviketta etsivien tarkastella muita laitteita hieman korkeammasta hintaluokasta.

Hintaansa nähden OnePlus Pad Go on erittäin mainio laite median kuluttamiseen ja kevyeen pelaamiseen. Jos tablettia etsiessä haluaa nimenomaan laitteen alle 350 euron hintaluokasta, on OnePlus Pad Go todella hyvä vaihtoehto.

Hyvää

 • Akunkesto
 • Näyttö
 • Kaiuttimet
 • SIM-korttipaikka

Huonoa

 • Rajalliset lisävarusteet
 • Heikohko suorituskyky

Tärkeimmät tekniset tiedot

 • Hinta: 329 €
 • Suoritin: Mediatek Helio G99
 • Muisti, tallennustila: 8Gt, 128Gt, microSD paikka
 • Näyttö: 11,35” (lcd, 2408 x 1720, 90hz)
 • Mitat ja paino 255,1 × 188,0 × 6,9 mm, 532 g
 • Takakamera: 8 MP laajakulma, 1080p 30 fps
 • Etukamera: 8 MP, 1080p 30 fps
 • Kaiuttimet: 4 x (Stereotoisto, Dolby Atmos -tuki)
 • Yhteydet: LTE, WiFi 5, Bluetooth 5.2
 • Liitännät: USB-C, nanoSIM
 • Käyttöjärjestelmä: Android 13, OxygenOS 13.2
 • Päivitystuki: 2 Android-versiota, 3 vuotta tietoturvapäivityksiä
 • Akku, lataus: 8000 mAh, 33 W SuperVooc
 • Muuta: Kasvojentunnistus

Muropaketin uusimmat