Olemus ja ominaisuudet

24.04.2022 10:00 Ilari Hauhia

Olemus ja ominaisuudet

Realme 9 Pro -puhelimen ulkoinen ilme on varsin hillitty ja tavanomainen. Musta testilaite ei ole millään tavalla erityisen silmiinpistävä, vaikka kyse on suomalaisittain uuden brändin edustajasta. Puhelimen sininen värivaihtoehto tarjoaisi sentään hieman erikoisuutta, sillä se muuttuu auringossa punertavaksi UV-valon vaikutuksesta. Mustassa mallissa tätä ominaisuutta ei ole.

6,6-tuumaisen Realme 9 Pro’n ulkomitat ovat 164,3 x 75,6 x 8,5 millimetriä, eli kyseessä on kohtuullisen suurikokoinen puhelin, jonka käyttäminen yhdellä kädellä on jo hankalaa. Painoa laitteella on 195 grammaa.

Realme-logo on asetettu takapuolen vasempaan alareunaan. Vasemmasta yläreunasta löytyy puolestaan kameramoduuli, jossa jokainen kolmesta kamerasta on saanut oman kamerarinkulansa. Laitteen muovipinnoite kerää sormenjälkiä puoleensa hyvin selkeästi, ja sormenjäljet erottuvat myös laitteen mukana tulevasta silikonisesta suojakuoresta.

Muovikuorisen puhelimen laatuvaikutelma edustaa tyypillistä keskiluokkaa. Lasi- tai metallikuorinen laite tuntuisi kädessä laadukkaammalta, mutta muovikuorisuudessakaan ei ole mitään varsinaista vikaa, eikä laite ole herkkä vääntymään käsissä.

Puhelimen sormenjälkitunnistin on asetettu laitteen oikealle reunalle virtapainikkeen yhteyteen. Sivunäppäimet on asetettu puolestaan vasemmalle reunalle puhelinta. Äänenvoimakkuutta säätävien näppäimien tuntuma on hyvä, mutta yhdistetty virtanäppäin / sormenjälkitunnistin heiluu hieman sormen alla, mikä laskee sen laatuvaikutelmaa.

Realme 9 Pron LCD-näyttö toimii 2412 x 1080 pikselin tarkkuudella ja sen virkistystaajuus on 120 hertsiä. Kosketustunnistuksen nopeus on 240 hertsiä ja parhaimmillaan näyttö yltää 480 nitin kirkkauteen. Näytön laatu on hintaluokassaan kohtalainen ja korkean virkistystaajuuden vuoksi sen käyttökokemus on sulava, joskin asetuksista voi valita käyttöön myös alemman virkistystaajuuden. Maksimikirkkaus riittää arjessa myös ulkokäyttöön ja väritarkkuus on sekin riittävän hyvä LCD-näytöksi.

Monista Realme 9 Pro’n kanssa samasta hintaluokasta löytyvistä kilpailijoista löytyy kuitenkin jo AMOLED-näyttöjä, joiden laatu on varsinkin kontrastin ja mustan syvyyden kannalta korkeampi. Myös AMOLED-näyttöjen väritarkkuus ja kirkkaus ovat pääsääntöisesti parempia.

Realme 9 Pro’n alareunasta löytyvät USB-C-latausliitin sekä puhelimen ainoa kaiutin. Kaiuttimen äänenlaatu ei ole erityisen hyvä, ja monista saman hintaluokan edustajista löytyy jo stereokaiuttimet. Äänenvoimakkuuden noustessa kaiuttimen ääni alkaa särkeä pahasti. Hyvänä puolena kaiuttimen vierelle on kuitenkin asetettu 3,5 millimetrin audioliitäntä, joka mahdollistaa johdollisten kuulokkeiden käyttämisen puhelimen kanssa.

Puhelimen ominaisuuksiin kuuluvat myös tuki microSD-muistikorteille. Muistikorttipaikka on jaettu toisen SIM-paikan kanssa, eli käyttäjän täytyy valita kaksois-SIMin tai muistikortin käyttämisen väliltä. Keskusmuistia on puolestaan mahdollista jatkaa virtuaalisella RAMilla jopa viiden gigatavun edestä.

Yhteyksien puolesta laite tukee NFC:tä ja Bluetooth 5.1:tä. eSIM-tukea puhelimesta ei löydy. Värinäpalautteen taso tuntuu melko miedolta, varsinkin suojakuoren ollessa käytössä. Virallista IP-luokitusta puhelimella ei ole, joten käyttäjän kannattaa varoa puhelimen altistamista vedelle.

Puhelimen päivityslupaus on kohtalainen, sillä luvassa on kaksi Android-versiopäivitystä sekä tietoturvapäivitykset kolmeksi vuodeksi. Näin puhelin tulee saamaan vielä Android 14 -päivityksen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto