Kamera, suorituskyky ja akkukesto

24.04.2022 10:00 Ilari Hauhia

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Realme 9 Pro -puhelimessa on 64 megapikselin pääkamera, jonka aukkokoko on f/1.79. Sitä tukevat 119 asteen kahdeksan megapikselin ultralaajakulmakamera (f2.2) sekä kahden megapikselin makrokamera (f2.4).  Etukameran tarkkuus on 16 megapikseliä ja aukkoarvo f2.1.

Realme 9 Pro’n pääkameran laatu edustaa oman hintaluokkansa tyydyttävää keskitasoa. Kamera kuvaa oletusasetuksilla pikseleitä yhdisteleviä 16 megapikselin kuvia, mutta kameralla on mahdollista ottaa myös aitoja 64 megapikselin kuvia.  Kuvat ovat päivänvalossa teräviä ja värikkäitä, mutta väreillä on välillä taipumus ylikorostua. Ottamalla yli-innokkaan tekoälyavustimen pois päältä ongelma korjaantuu osittain, mutta ei täysin. Myös kuvien yksityiskohdissa on välillä puutteita.

Ultralaajakulmakameran avulla kuvattujen kuvien laatu jää alhaisemmaksi. Kuvien yksityiskohdat eivät ole tarkkoja, terävyys kärsii, ja väritoisto himmenee ylikorostuneesta jopa laimean puolelle.

Kiinteätarkenteinen makrokamera tuntuu puolestaan käytännössä turhalta, sillä pääkamera ottaa lähietäisyydeltäkin pääsääntöisesti parempia kuvia. Etukameran laatu riittää hyvin satunnaiseen somekäyttöön, kuten Snapchat-selfieiden ottamiseen.

Videokuvaus on yksi Realme 9 Pro’n heikkouksista. Tarjolla ei ole lainkaan 4K-tarkkuutta, vaan puhelimella voi kuvata korkeintaan 1080p 30 fps -laadulla. 60 fps nopeutta varten tarkkuus on laskettava 720p-tasolle. Videokuvan laatu ei muutenkaan huimaa päätä, vaan videokuvan laatu jää still-kuvien tavoin pehmeäksi.

Hämäräkuvien osalta Realme 9 Prolla kannattaa ottaa kuvia aina pääkameralla, jolla hämäräkuvista tulee tyydyttäviä. Ultralaajakulmakameran osalta hämäräkuvien laatu on kehnoa.

Suorituskyvyn puolesta Realme 9 Prossa käytetään Qualcommin valmistamaa, loppuvuodesta 2021 julkaistua Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriä (2×2,2 GHz Kryo 660 Gold & 6×1,7 GHz Kryo 660 Silver). Grafiikkapiirinä toimii Adreno 619. Arkikäytössä puhelin suoriutuu kohtalaisen hyvin esimerkiksi internetin selaamisesta, sosiaalisen median käytöstä ja viestittelystä, mutta esimerkiksi sovelluksien ja sivujen välillä liikkumisessa on havaittavissa pientä tahmeutta. Samasta hintaluokasta löytyy kuitenkin huomattavasti suorituskykyisempiäkin vaihtoehtoja.

Suorituskykytesteissä Realme 9 Pro sai vastaansa OnePlus Nord CE 2:n (369 €), Honor 50 5G:n (499 €) sekä Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n (269 €). Realme 9 Pron hieman takelteleva suorituskyky näkyy myös suorituskykytesteissä, joissa laite jäi vertailujoukon hännille.

Geekbench 5:ssä Realme 9 Pro jäi koko testijoukon viimeiseksi. Nord CE 2 ei ollut testissä kovin kaukana edellä, mutta Honor 50 ja Xiaomi Mi 11 Lite pesivät laitteen suorituskyvyn selvästi.

Antutussa sama kuvio toistui uudelleen, ja Realme 9 Pro jäi selvällä erolla viimeiseksi.

PCMarkissa Realme 9 Pro päihitti OnePlus Nord CE 2:n, mutta muut laitteet olivat jälleen edellä.

3DMark Wild Life Extremessä Realme 9 Pro suoriutui jälleen kehnosti verrattuna verrokkeihin.

GFXBenchissä Realme 9 Pro jäi jälleen viimeiseksi, joskaan erot Nord CE 2 -malliin eivät olleet kovin valtavia.

 

Vaikka Realme 9 Pro’n suorituskyky jättääkin toivomisen varaa, on akkukesto puhelimen vahvuus. Geekbenchin akkutestissä Realme 9 Pro ylsi lähes kaksi kertaa parempaa tulokseen kuin Xiaomi Mi 11 Lite, ja muutkin verrokit jäivät kauaksi puhelimen taakse. Arkikäytössä Realme 9 Pro’ssa riittääkin virtaa helposti yhdeksi päiväksi, ja akkua hieman säästelemällä kaksikin päivää voi sujua varsin helposti.

33 watin pikalatauksella varustettu puhelin latautui tyhjästä täyteen noin tunnissa ja vartissa. Monista saman hintaluokan edustajista löytyy nopeampiakin pikalatauksia, mutta aivan huonosta tuloksesta ei ole kyse.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto