Uusimmat

Olemukset, ominaisuudet sekä käyttöjärjestelmät

14.08.2022 10:00 Ilari Hauhia

Olemukset, ominaisuudet sekä käyttöjärjestelmät

Sekä GT Neo3 että Poco X4 Pro ovat ulkomitoiltaan hyvin samaa luokkaa, ja molempien takakuori on valmistettu muovista. Ainakin isokätisen käyttäjän on mahdollista käyttää molempia puhelimia vielä yhdellä kädellä. Puhelimien käsituntumassa ja ulkonäössä on kuitenkin eroja.

Realmen valkoinen puhelin on koristeltu kahdella ”vauhtiraidalla” ja sen kameramoduuli on asetettu vasempaan ylänurkkaan. Puhelimen reunat on pyöristetty ja laite tuntuu kädessä mukavan sileältä.

Poco X4 Pro on tasaisen musta ja huomattavasti tavanomaisemman näköinen. Sen kamerat on niin ikään asetettu vasempaan yläreunaan, mutta paksu kameramoduulin osuus jatkuu lähes koko puhelimen leveydeltä. Poco X4 Pro’n reunat ovat tasaiset.

On puhtaasti makuasia, pitääkö enemmän tasaisista vai pyöristetyistä reunoista, tai kumman laitteen ulkonäkö miellyttää enemmän. Realme GT Neo3:n mattapintainen muovi tuntuu omassa kädessäni ehkä aavistuksen paremmalta, mutta Poconkaan tuntumassa ei ole mitään varsinaista vikaa.

GT Neo3:n 6,7 tuumaisen AMOLED-näytön tarkkuus on 1080 x 2412 pikseliä ja virkistystaajuus 120 hertsiä. Vaikka Poco X4 Pro -mallin hinta on alle puolet Realme-puhelimesta, on myös siinä 1080 x 2400 pikselin tarkkuudella toimiva 120 hertsin AMOLED-näyttö. Ja vaikka näyttöjen teknisissä ominaisuuksissa on yllättävän paljon yhteistä, vetää Realmen näyttö pidemmän korren.

GT Neo3:n näyttö tukee HDR10+-teknologiaa ja sen väritarkkuus sekä kontrastit ovat silmämääräisesti jonkin verran Poco X4 Pro’ta edellä. Molemmat näytöt hoitavat kuitenkin tehtävänsä mallikkaasti, ja molempien maksimikirkkaus riittää hyvin jokapäiväiseen käyttöön myös aurinkoisena kesäpäivänä.

Vaikka GT Neo3:n näyttö on parempilaatuinen, ei ero ole läheskään yhtä suuri kuin puhelimien hintaeron pohjalta voisi odottaa – Poco X4 Pro tarjoaakin näytön suhteen mainiota hinta-laatusuhdetta.

GT Neo3:ssa virtanäppäin löytyy puhelimen oikealta laidalta, äänenvoimakkuuden säätämiseen käytettävien painikkeiden sijaitsessa vasemmalal reunalla. Poco X4 Pro’ssa kaikki näppäimet, sekä virtanäppäimeen yhdistetty sormenjälkitunnistin, ovat oikealla reunalla. Molempien mallien painikkeet naksuvat sormen alla mukavalla tavalla.

Sormenjälkitunnistimien osalta sekä GT Neo3:n näyttöön integroitu tunnistin että Poco X4 Pro’n oikealta laidalta löytyvä tunnistin lukevat sormen helposti ja varmasti. Nopeuden kannalta Poco X4 Pro’lla on kuitenkin pieni etu, sillä sormen voi vain asettaa virtanäppäimelle, ja ruutu aukeaa käytännössä välittömästi. GT Neo 3:n kohdalla ruutua täytyy ensin napauttaa sormenjälkitunnistimen aktivoimiseksi, ja sormen tunnistava alue on melko pieni.

Molemmissa puhelimissa on stereokaiuttimet, joiden äänenlaatu on suunnilleen samaa tasoa. Muiden ominaisuuksien osalta molemmissa puhelimissa on tuki 5G-yhteyksille, NFC ja tuki kaksois-SIMille. Joissain asioissa edullisempi malli pesee kalliimman verrokin: Poco X4 Pro’lla on virallinen, roiskesuojauksesta kertova, IP53-luokitus, Realmen laitteelle luokitusta ei ole haettu. Poco X4 Pro tukee myös microSD-muistikortteja (jaettu toisen SIM-paikan kanssa), siinä missä GT Neo3:sta tuki puuttuu.

Realme GT Neo3 tarjoaa Android 12 -pohjaisen ColorOS-pohjaisen Realme UI 3.0:n. Käyttöliittymä on varsin toimiva kokonaisuus, joka tarjoaa käyttäjälle paljon erilaisia muokkausmahdollisuuksia muun muassa teeman muuntelun osalta. Sovelluksia voi irrottaa ”leijuviksi ikkunoiksi” mikä tekee sovellusten rinnakkaisesta käytöstä helpompaa, ja ylipäätään Realme UI 3.0 tuntuu sulavalta.

Puhelimeen on esiasennettu muutamia sovelluksia ja pelejä, kuten esimerkiksi LinkedIn sekä PUBG Mobile. Sovellukset on kuitenkin mahdollista poistaa tavalliseen tapaan.

GT Neo3:n päivityslupaus on hyvä, sillä luvassa on kolme Android-versiopäivitystä sekä tietoturvapäivitykset neljäksi vuodeksi. Näin puhelin tulee saamaan vielä Android 15 -päivityksen. Kirjoitushetkellä puhelimen tietoturvapäivitys oli toukokuun 2022 tasolla.

Poco X4 Pro -puhelimessa on vanhempi Android 11 -pohjainen MIUI 13. Päivityslupaus on heikompi, sillä luvassa on vain kaksi Android-versiopäivitystä Android 13 -versioon saakka. Tietoturvapäivitykset ovat luvassa kolmeksi vuodeksi. Nyt tietoturvapäivitys on heinäkuun 2022 tasolla, mikä on mainio suoritus.

MIUI 13:ssa ilmoitukset saa iOS-tyyliin näkyviin pyyhkäisemällä alas vasemmasta yläreunasta, kun taas asetuksiin pääsee käsiksi pyyhkäisemällä oikeasta yläreunasta. Käyttöjärjestelmän mukana tulee useita esiasennettuja sovelluksia, kuten Mi Browser tai Mi Remote, Facebook, AmazonShopping, Netflix ja Spotify. Käyttöönotettaessa tarjolla oli heti yksi iso päivitys, ja tietoturva oli tasolla maaliskuu 2022.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemukset, ominaisuudet sekä käyttöjärjestelmät
  3. Kamerat, suorituskyky, akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat