Uusimmat

Kamerat, suorituskyky, akkukesto

14.08.2022 10:00 Ilari Hauhia

Kamerat, suorituskyky ja akkukesto

Kameroiden osalta Realme GT Neo3:sta löytyvät 50 megapikselin pääkamera, kahdeksan megapikselin ultralaajakulmakamera sekä kahden megapikselin makrokamera. Poco X4 Pro tarjoaa puolestaan 108 megapikselin pääkameran, kahdeksan megapikselin ultralaajakulmakameran sekä kahden megapikselin makrokameran.

Kuten jo puhelimien hintaluokkien perusteella on lupa odottaa, ottaa GT Neo3 pääsääntöisesti parempia kuvia. Puhelimesta löytyvä pääkamera yltää erinomaiseen laatuun päivänvalossa ja vielä illan hämärtyessäkin. Kuvissa näkyvät yksityiskohdat ovat tarkkoja, värit sopivan kirkkaita ja kontrastit kohdallaan.

Vaikka X4 Pron pääkamerassa on enemmän megapikseleitä, ei se yllä GT Neo3:n tasolle. Kuvien väritoisto ei ole yhtä tarkkaa ja kuvat jäävät välillä hieman epätarkoiksi, varsinkin mikäli kohde liikkuu, tai ilta hämärtyy. Omassa hintaluokassaan Poco X4 Pro ottaa kuitenkin kohtuullisen hyviä kuvia.

Ultralaajakulmakameroiden osalta sama asetelma toistuu uudelleen. GT Neo3:n ultralaajakulmakamera suoriutuu kuvaustilanteista paremmin, ja sen ottamat kuvat ovat väritoistoltaan, tarkkuudeltaan ja kontrasteiltaan todenmukaisempia. Poco X4 Pron ultralaajakulmakamera on pääkameran kaltaisesti tyypillinen omassa hintaluokassaan, mutta suorassa vertailussa kalliimman puhelimen kameroiden kanssa erot laadussa on helppo huomata.

Poco X4 Pron kuvat

Realme GT Neo3:n kuvat

Realme GT Neo3:sta sekä Poco X4 Pro’sta löytyvät makrokamerat ovat molempien laitteiden kohdalla kohtalaisen turhia. Kummastakaan laitteesta ei myöskään löydy telekameraa, jota voisi toivoa jo ainakin kalliimpaan Realme GT Neo3:een makrokameran tilalle.

Kun puhelimien kameroita testaa rinnakkain, huomaa samalla, kuinka paljon puhelimen yleinen suorituskyky merkitsee kuvaustilanteessa. GT Neo3:n kamerasovellus on yleisesti responsiivisempi ja asetusten säätäminen on helpompaa, kun valikoissa siirtymisessä ei ole viivettä. Myös kuvausnopeus on vauhdikkaampi GT Neo3:lla, kun laite käsittelee kuvat nopeammin.

Erot puhelimien kameroiden laadussa näkyvät myös videokuvauksen puolella. GT Neo3:lla kuvattu pätkä on lisäksi tasaisempi, sillä optinen kuvanvakautus auttaa poistamaan videolta kävelyn aiheuttamaa tärinää. Realme tarkentaa kuvan myös tarkemmin kun tarkennusta vaihdellaan lähellä ja kauempana olevien kohteiden välillä.

Suorituskyvyn osalta Realme GT Neo3 tarjoaa lippulaivajärjestelmäpiirien alapuolelle, tai keskiluokan yläpäähän sijoittuvan MediaTek Dimensity 8100 -järjestelmäpiiriin. Poco X4 Pro’sta löytyy puolestaan alempaa keskiluokkaa edustava Qualcomm Snapdragon 695. Puhelimien hintaero näkyykin selviten laitteiden suorituskyvyssä.

Realme GT Neo3:n käyttökokemus ei käytännön arjessa eroa juurikaan esimerkiksi lippulaivatason Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirillä varustetusta Realme GT 2 Pro -mallista. Dimensity 8100 jaksaa pyörittää vaikkapa pikaviestimiä, sosiaalisen median palveluita, selaimia ja muita arkisia sovelluksia ilman ongelmia, eikä suorituskyky lopu kesken edes pelatessa. Myös valikoissa liikkuminen on moitteetonta.

Snapdragon 695:n lievän alitehoisuuden huomaa erityisesti silloin, kun laitetta vertaa tehokkaampaan puhelimeen rinnakkain. Jo pelkästään valikoissa liikkumisessa on pieni viive, eikä puhelin ole kokonaisuudessaan yhtä responsiivisen tuntuinen. Pieneen hitauteen tottunee pidemmällä käytöllä, kun puhelinta ei vertaa suoraan korkeampilaatuiseen laitteeseen. Toisaalta mikäli haluaa moitteettoman käyttökokemuksen, ei Snapdragon 695 yllä aivan tarjoamaan sitä.

Puhelimien suorituskyvyn erot ovat havaittavissa selvästi myös suorituskykytesteissä. Rinnalleen laitteet saivat Honor 50 5G:n ja Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n.

Geekbench 5 -testissä Realme GT Neo3 oli testijoukon selvästi tehokkain laite, kun taas Poco X4 Pro jäi selvästi viimeiseksi.

 

PCMarkissa vastaava ilmiö toistui. Realme GT Neo3 oli suorituskykyisin, Honor 50 ja Xiaomi Mi 11 Lite sijoittuivat keskiluokkaan, ja Poco X4 Pro jäi pitämään perää.

Myöskään Antutu ei tarjonnut yllätyksiä, vaan laitteiden tehojärjestys pysyi suunnilleen samana.

Tuttu asetelma jatkui myös GFXBenchissä.

3D Markin Wild Life Extremessä Xiaomi Mi 11 Lite kuroi pientä etumatkaa Honor 50 -malliin verrattuna, mutta muita yllätyksiä ei tullut.

 

Akkukestossa suorituskykytesteissä perää pitänyt Poco X4 Pro nousee ykköseksi, GT Neo 3:n ollessa tasaväkinen Honor 50:n kanssa.

Akkukeston osalta edullisempi Poco X4 Pro peittoaakin kalliimman Realme-puhelimen sekä tosielämässä että Geekbenchin akkutestissä. Tämä ei ole valtava yllätys, kun ottaa huomioon, että Poco X4 Pro’n 5000 milliampeeritunnin akku on suurempi kuin GT Neo3:sta löytyvät 4500 milliampeeritunnin akku. Molemmat laitteet kestävät silti helposti yhden päivän verran käyttöä.

Vaikka GT Neo3:n akkukesto ei aivan yllä Poco X4 Pro’n tasolle, päihittää kalliimpi laite verrokkinsa mennen tullen latausnopeudella. GT Neo3:sta löytyy nimittäin hurja 150 watin pikalataus, mikä on tämän hetken puhelimien ehdotonta parhaimmistoa. Puhelin latautuu tyhjästä täyteen vain noin 17 minuutissa, ja akku kirjaimellisesti täyttyy silmissä.

Myöskään Poco X4 Pro ei ole varsinaisesti hidaus latautumaan, sillä 67 watin pikalataus täyttää akun noin 40:ssä minuutissa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemukset, ominaisuudet sekä käyttöjärjestelmät
  3. Kamerat, suorituskyky, akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat