Uusimmat

Testi Samsung Galaxy S22 Ultra -puhelin – Kuin vanha, hyvä tuttu

05.04.2022 20:00 Kai Taipale

Samsungin kaksi lippulaivamallistoa on kutistunut yhdeksi, mutta toteutustapa tuntuu luontevalta. Uuden lähestymistavan ensimmäinen todellinen tuotos on Samsung Galaxy S22 Ultra. Se on monilta osin erinomainen, mutta myös moneen makuun turhan isokokoinen puhelin.

Samsung julkaisi pitkään kahta erillistä lippulaivamallistoaan: Galaxy S -versiot julkaistiin vuoden alkupuolella ja Galaxy Note -mallit loppuvuodesta. Mallistoilla oli viime aikoina myös selkeät omat luonteenpiirteensä, joissa korostui S-sarjan kohdalla erikokoiset vaihtoehdot ja Note-malleissa taas kosketuskynän käyttömahdollisuus.

Nyt Galaxy Note -puhelimet on siis kuopattu, ja Galaxy S22 -mallistossa Note-malliston paikkaa on täyttämässä nimenomaan Ultra-versio. Lähentymisestä nähtiin merkkejä jo viime vuoden Galaxy S21 -mallistoon Ultra-mallissa, johon S-Pen-kosketuskynä oli saatavissa lisävarusteena. Nyt Ultrassa kynä sujahtaa rungon sisään aivan kuten Note-malleissa. Samsungin viimeiseksi varsinaiseksi Note-mallistoksi sai kunnian jäädä Galaxy Note20 -sarja.

Samsungin Galaxy S22 -malliston koostuu kokonaisuudessaan kolmesta versiosta, eli Ultra-version rinnalla ovat Galaxy S22 ja Galaxy S22+. Tämä kaksikko edustaa olemukseltaan enemmän aiempia S-malleja. Siinä missä Ultrassa on kulmikkuutta ja jyhkeyttä, näissä kahdessa korostuu enemmän sirous ja olemuksen keveys.

Samsung Galaxy S22 Ultra -mallien hinnat alkavat 1299 eurosta, jolla saa 128 gigatavun tallennustilallisen, testilaitteen kaltaisen mallin. Tallennustilan kasvaessa 256 gigatavuun, nousee hinta 1399 euroon, samalla tosin myös käyttömuistin määrä nousee kahdeksasta 12 gigatavuun. Tallennustilan tuplaaminen edelleen 512 gigatavuun nostaa hintaa vielä sadalla eurolla eli tämän version suositushinta on 1499 euroa. Malliston hintavin versio, teratavun tallennustilalla varustettu Samsung Galaxy S22 Ultra maksaa sitten jo 1699 euroa. Värivaihtoehdot ovat musta, valkoinen, vihreä ja viininpunainen (burgundi). Puhelimen myynti alkoi 25. helmikuuta 2022.

Valmistajan omissa malleissa riittää jo siis valinnanvaraa, mutta kyllä kilpailijoissakin löytyy. Aivan huipulla ostajat voivat puntaroida vaihtoehtoja Applen leiristä, jossa iPhone 13 Pro Max edustaa pitkälti samaan koko- ja hintaluokkaa. Android-laitteissa kilpailijoita ovat esimerkiksi kirjoitushetkellä juuri myyntiin tulossa olevat Xiaomi 12 Pro ja OnePlus 10 Pro, mutta miksei myös aiempi OnePlus 9 Pro. Kevään 2022 uusista puhelinmalleista Motorola Edge 30 Pro tukee sekin stylus-kynää, joskaan se ei kuulu puhelimen vakiovarustukseen.

Myyntipakkauksen sisältö on edelleen niukka. Tarjolla on puhelin lisäksi vain käyttöohje ja USB-C-kaapeli. Mahdollisen latauslaitteen ja suojakuoren hankkiminen jää jo tutuksi käyneeseen tapaan ostajan harteille.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttöliittymä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat