Uusimmat

Olemus, ominaisuudet ja käyttöliittymä

05.04.2022 20:00 Kai Taipale

Olemus, ominaisuudet ja käyttöliittymä

Samsung Galaxy S22 Ultra on sanalla sanoen iso. Hyvää on se, ettei malli ole kasvanut kokoa esimerkiksi Galaxy Note20 -malliin verrattuna – tosin sekään ei ole oikein järkevästi taskukelpoinen.

Puhelimen ulkomitat ovat 77,9 x 163,3 x 8,9 millimetriä. Paperilla tämä kuulostaa vielä lähes siedettävältä laitteeseen, jossa on 6,8 tuuman näyttö. Puhelin on kuitenkin selvästi tavanomaista kulmikkaampi, ja sen ylä- ja alalaita ovat käytännössä tasaiset. Tämä luo siihen turhan pistävät ja erottuvat ylä- ja alakulmat, jotka tuntuvat varsinkin housujen taskussa.

Tilanne pahenee entisestään, kun puhelimelle hankkii tarpeellisen suojakuoren; ulkomitat paisuvat entisestään, ja taskuun sujauttaminen on vieläkin hankalampaa. Suojakuori on kuitenkin tarpeen, sillä isokokoisessa puhelimessa on myös liukas pinta. Puhelin on 229 gramman paino on sekin kohtuullisen korkea, mikä luo käsittelyyn lisähaasteensa. Onneksi sekä etu- että takapinnan materiaali on nyt Gorilla Victus+ -versiota, jonka pitäisi olla jälleen aiempaa kestävämpää. Puhelimelle on myös haettu IP68-luokitus, joten vesi ja pöly eivät ole laitteen välitön surma.

Koon myötä yhden käden käyttö on hyvin rajallista, käytännössä puhelimen käsittelyyn on hyvä varautua kahden käden voimin. Periaatteessa puhelimen poimiminen, lukituksen avaaminen ja näytön vierittely onnistuvat juuri ja juuri yhdelläkin kädellä, mutta erityisen kätevältä tämä ei tunnu. Paino jakautuu kuitenkin tasaisesti, mikä helpottaa tasapainottelua.

Painikkeet on keskitetty oikeaan kylkeen, äänenvoimakkuus painike ylempänä ja virtapainike alempana. Painiketuntuma on tällä erää hyvä, riittävän jämäkkä ja vaste selkeä.

Näytön alla sijaitseva sormenjälkilukija sijaitsee järkevässä paikassa, joten sen käyttäminen ei vaadi erityistä sormiakrobatiaa. Tarkkuus on kuitenkin selvästi keskitason yläpuolella, ja lukemisnopeuttakin voi pitää suorastaan hyvänä. Myös kasvojentunnistus on käytettävissä lukituksen avaamiseksi. Edelleen tämä vaihtoehto on vähiten suositeltava, joten muiden tunnistautumisten käyttöä kannattaa suosia.

Puhelimen USB-C-liitäntä on keskellä alareunaa, sen vasemmalla puolella on kaiutin sekä S Pen ja oikealla puolella on kahden SIM-kortin paikka. Perinteisten SIM-korttien lisäksi käytettävissä on eSIM.

Puhelimen pAMOLED-näyttö on kooltaan siis 6,8 tuumaa ja se yltää 120 hertsin virkistystaajuuteen. Paneelin päivitysnopeus on oletuksena mukautuva, ja se voi olla alimmillaan jopa yksi hertsi. Käytössä virkistystaajuuden vaihtelua ei huomaa, joten se toimii odotetulla tavalla. Näyttö toimii juuri niin sulavasti kuin 120 hertsin päivitystaajuus antaa ymmärtää. Ainoa jotenkin järkevä syy valita 60 hertsin näyttötila on akun säästäminen, mutta käytännössä tästä saavutettava etu voi jäädä hyvinkin pieneksi. Näytön kosketusnäytteistys yltää 240 hertsiin, huippukirkkauden kerrotaan yltävän peräti 1750 nitiin.

Näytöltä katsookin mielellään lähes mitä hyvänsä. Valokuvat näyttävät oikein kivoilta, mutta todella oikeuksiinsa näyttö pääsee, kun käytössä on HDR-laajasävymateriaali. Tällöin riittävä enimmäiskirkkaus tuo kuvaan sopivaa potkua ilman että väritoisto olisi merkittävästi pielessä.

Samsung on usein varustanut huippumallinsa valmiiksi näyttösuojalla. Sellaista ei Galaxy S22 Ultrassa kuitenkaan ole. Samsungilla aina päällä olevasta (AOD) näytöstä on jo pitkät perinteet, ja kellovaihtoehtoja on useita, ja tyylin lisäksi väritystä pystyy muokkaamaan.

S Pen -kynän saa käyttöön painamalla sitä kevyesti rungon sisään, jolloin kynän kärki ponnahtaa ulos rungosta. Testilaitteen kynässä oli selvää uutuudenjäykkyyttä. Kynää sai kaivella kolostaan välillä ihan tosissaan, sen verran tiukasti se siellä istui. Toisaalta tämän myötä kynä ei putoa kolosta, vaikka sen olisi pompauttanut sieltä vahingossa ulos.

Jos on aiemmin käyttänyt Samsungin S Pen -kosketuskynää, on S22 Ultra -mallin kanssa kuin kotonaan. Kynä toimii vähintään yhtä hienosti kuin aiemmin, eikä piirtäessä tai kirjoittaessa oikeastaan pysty huomaamaan mitään todellista viivettä.

Samsungin HDR-toisto onnistuu esimerkiksi YouTubesta tai Netflixistä. HDR-materiaali on riittävän kirkkauden ansiosta puhelimen näytöltä katseltuna ilo silmälle. Stereokaiuttimistakin kuuntelee ääntä keskivertoa puhelinta mieluummin.

Langattomista yhteyksistä tuettuina ovat moderniin tapaan niin 5G, Bluetooth 5.2 kuin myös WiFi 6E. Käytössä puhelimen 5G toimi luotettavasti myös heikomman 5G-signaalin alueella. Testikäytössä ei ylletty missään testipisteessä aivan täyteen gigabitin sekuntinopeuteen, vaan jäätiin muutaman kymmenen megabittiä. Tämä kielii enemmän verkkojen käyttöasteesta kasvusta kuin itse laitteen ominaisuuksista. Galaxy S22 Ultra tuntui pysyvän hyvin kiinni 5G-verkoissa, eikä mitään tahmailuja eri sukupolvien verkkojen välillä ilmennyt.

Samsungin OneUI 4.0 -käyttöliittymä on ihan hyvä, looginen ja toimiva – ja aika koristeellinen. Testijakson aikana päivityksiä tuli yksi, ja tietoturva oli maaliskuun loppupuolella 1. maaliskuuta 2022 -tasolla.

Yksi Samsungin huippumallin ehdottomista valteista onkin huima päivityslupaus. Nyt luvassa on peräti neljä käyttöjärjestelmäpäivitystä. Koska puhelimessa käytettävä OneUI 4.1 -käyttöjärjestelmäversio, perustuu Android 12 -käyttöjärjestelmään, tullaan puhelimessa näkemään vielä Android 16 -pohjainenkin versio.

Tietoturvapäivitykset ovat luvassa viideksi vuodeksi, käytännössä siis vielä vuoden 2027 alussa on Galaxy S22 -malleilla tarjolla tietoturvapäivityksiä. Tämä lupaa puhelimelle pitkää elinkaarta, ja tiheämmin puhelintaan vaihtavalle hyvä päivityslupaus voi heijastua positiivisesti myös jälleenmyyntiarvoon.

Itse käyttöjärjestelmä on paketista otettuna tuttua Samsungia. Kuvakkeet on tyylitelty kohtuullisen pehmein ja sävykkäin linjoin. Pääikkunasta vasemmalle pyyhkäistessä pääsee Google Discover -näkymään, oikealla on tilaa sovelluksille. Sovellusvalikko aukeaa pyyhkäisemällä pääikkunassa ylöspäin, pikavalinnan ja ilmoitukset saa esiin alaspyyhkäisyllä. Navigointi hoituu oletuksena painikkeilla, mutta pyyhkäisyt voi toki valita käyttöön asetuksista.

Samsungin käyttöjärjestelmän mukana on esiasennettuna Googlen tuotteiden lisäksi valmistajan omia sovelluksia (kuten Galaxy Shop, Galaxy Wearable, Samsung Health, Bixby, SmartThings tai ääninauhuri), mutta myös muiden sovelluksia kuten Microsoftin toimistosovellukset, Facebook ja Spotify.

Vaikka Samsung OneUI 4.1:n tyyli eroaa perus-Androidista, ei sen käyttämistä voi pitää erityisen hankalana. Kaikki toimii loogisesti, joskin valikoista eri asetusten etsiminen voi välillä olla hieman turhauttavaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttöliittymä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat