Olemus ja ominaisuudet

22.02.2023 20:00 Samuli Herttua

Olemus ja ominaisuudet

Samsungin uutuuslippulaivan voi helposti sekoittaa edeltäjäänsä. Laitteen ulkokuori on pysynyt lähes identtisenä, sillä jo viime vuonna nähtiin laitteen lopullinen fuusioituminen Note-malliston kanssa. Tuolloin S Pen integroitui S-malliston puhelimeen. Laite jatkaakin jo historiaan jääneiden Samsungin Note-sarjalaisten muotoilua hieman kulmikkaalla designillaan. 

Edellismalliin verrattuna suurin muutos on tapahtunut puhelimen sivureunoilla, jotka ovat nyt tasaisemmat. Tasaisien sivureunojen ansiosta puhelin on mukavampi kädessä, ja siitä saa aavistuksen tukevamman otteen. Siitä huolimatta suojakuorien hankintaa on hyvä harkita, sillä puhelin on liukas kädessä.

Vaikka lisänimi Ultra viittaakin mahdollisesti puhelimen laajoihin ominaisuuksiin, voisi se viitata hyvin myös kokoon. Nykypäivänä älypuhelimet ovat lähtökohtaisestikin hyvin kookkaita, mutta S23 Ultra tuntuu kädessä todella massiiviselta erityisesti leveytensä takia. Puhelin on fyysisiltä mitoiltaan muutaman millisentin osan edellismallia isompi, niiden ollessa 163,4 x 78,1 x 8,9 millimetriä. 

Painoa puhelimelle on kertynyt muutama gramma lisää, ja on nyt 234 grammaa. Painoa alkaa olla jo sen verran paljon, että pidemmällä käytöllä voi alkaa käsissä tuntua helposti väsymystä.

Laatutuntuma on puhelimessa säilynyt erinomaisena. Puhelimella on IP68-suojaluokitus, jolloin puhelimen pitäisi kestää 1,5 metrin syvyydessä makeassa vedessä vähintään puoli tuntia.

Puhelimen perinteisiä värivaihtoehtoja on tarjolla neljä kappaletta: Testiyksilömme Cream, Phantom Black, Green sekä Lavender. 

Värivaihtoehtoja voi pitää ehkä hieman tylsinä ja varman päälle pelattuina. Hieman räväkkyyttä ja persoonallisuutta hakevan kannattaa tarkistaa Samsungin oma verkkokauppa, jossa on tarjolla muutama villimpi värivaihtoehto.

Painikkeet ovat puhelimessa säilyttäneet vanhat paikkansa. Oikealla kyljellä sijaitsevat virta/ääniavustinnäppäin sekä äänenvoimakkuudensäätimet. Näppäimet sijoittuvat sopiville paikoille, vaikkakin pienikätisen tarvitsee harrastaa pientä sormiakrobatiaa yltääkseen säätämään äänenvoimakkuutta. 

Puhelimen pohjassa sijaitsevat USB-C -liitäntä, SIM-kelkka kahdella SIM-paikalla sekä vanhoista Samsungin Note-malleista tuttu S Pen -piirtokynä.

Ominaisuuksiensa ja kokonsa puolesta Samsung Galaxy S23 Ultran näyttö muistuttaa hyvin pitkälti edeltäjäänsä, vaikkakin muutoksia on mahdollisesti tapahtunut pellin alla. Kyseessä on 6,8 tuumainen Dynamic AMOLED 2X -näyttö, joka aavistuksen kaartuu reunoilta sivuille. Sen resoluutio on 3088 x 1440, joka tekee 500 pikseliä tuumalle. Näyttö kykenee säätämään virkistystaajuutta 1 ja 120 hertsin välillä. 

Puhelimen etu- ja takalasit ovat uutta Corningin Gorilla Glass Victus 2 -lasia, jonka luvataan kestävän paremmin karkeita pintoja. Näytön päälle ei ole esiasennettuna näyttöä naarmuilta suojaavaa suojakalvoa.

Galaxy S23 Ultran näyttö on huippuluokkaa. Maksimikirkkautta näytölle luvataan jopa 1750 nittiä, joten näytön lukeminen kirkkaassa valossa ei tuota ongelmia. Puhelimen käyttöönotettaessa näytön resoluutio on asetettu Full HD+ -tasolle (2316 x 1080), joten tämä on syytä ottaa huomioon, jos näytöstä halutaan aivan kaikki irti.

Galaxy S23 Ultra tulee Samsungin omalla One UI 5.1 -käyttöliittymäversiolla, joka perustuu Android 13 käyttöjärjestelmään. Uuden käyttöliittymäversion näkyvillä olevat muutokset ovat vähäisiä, ja suuremmat muutokset ovatkin tapahtuneet enemmän pinnan alla.

Käyttöliittymä on hyvin tuttua Samsungia, jossa esimerkiksi sovellusvalikkoon pääsee pyyhkäisemällä ylöspäin. Mukana tulee esiasennettuna jonkun verran Samsungin omia sekä Microsoftin sovelluksia, mutta suurimmasta osasta pääsee halutessaan eroon.

Käyttöliittymä toimii erinomaisesti myös S Peniä käytettäessä, sillä näyttöön jäävä pienen pieni kynäpikavalikko tarjoaa nopean reitin kynän eri ominaisuuksien käyttöön. Uusin One UI 5.1 -päivitys ei jäänyt pitkään uusien S23 -mallien yksinoikeudeksi, vaan se on tullut saataville jo monille vanhemmille Samsungin lippulaivatason puhelimille.

Samsungin päivityslupaus on ollut omassa luokassaan, sillä se lupaa neljä isoa käyttöjärjestelmäpäivitystä ja viisi vuotta tietoturvapäivityksiä. Nyt kuitenkin muutkin kilpailijat alkavat heräilemään päivityslupausten tärkeyteen, ja esimerkiksi OnePlus lupaa yhtä paljon päivityksiä lippulaivoilleen kuin Samsung.

Puhelimen ultraääneen perustuva sormenjälkilukija on asennettuna sopivalle korkeudelle näytön alle, ja toimii luotettavasti ja nopeasti. Puhelimen äänentoistoon on selvästi kiinnitetty huomiota, sillä sen stereokaiuttimien äänenlaatu on älypuhelintasolla yllättävän hyvä. Mukana on myös Dolby Atmos -tilaäänituki.

Ultran erikoisuutena säilynyt S Pen -piirtokynä ei uusimmassa versiossa ole oppinut merkittäviä uusia temppuja. Kynä on säilöttynä puhelimen runkoon, josta sen saa tarvittaessa pongautettua esille. S Penin todelliset hyödyt tulevat ihmisille, jotka tykkäävät kirjoitella paljon muistiinpanoja tai tykkäävät piirrellä. S Pen taipuu kuitenkin myös moneen muuhunkin, kuten kameran etälaukaisuun.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto