Uusimmat

Kamera ja suorituskyky

06.02.2022 10:00 Samuli Herttua

Kamera ja suorituskyky

Keskeisimmät erot puhelimissa sijaitsevatkin puhelimien takana, eli kameroissa. Jotain yhteistäkin niistä kuitenkin on, sillä molempien puhelimien kamerat, ja erityisesti linssit, ovat tehty Sonyn luottovalmistaja Zeissin kanssa yhteistyössä. Molempien puhelimien kamerat ovat pinnoitettu Zeiss T* -pinnoitteella, jonka luvataan vähentävän heijastumia. Myös molemmat on varustettu todella nopealla automaattitarkennuksella, jonka luvataan laskevan tarkennusta jopa 60 kertaa sekunnissa.

Sony Xperia 1 III jatkaa hyvin pitkälti siitä mihin edellismalli 1 II jäi. Se ei ole lähtenyt rehvastelemaan megapikseleillä, vaan luottaa edelleen kolmeen 12 megapikselin kameraan. Kamerat ovat sijoitettuna tuttuun tyyliin takalasin vasempaan yläkulmaan.

Hieman yllättäen pääkamera on pysynyt lähes identtisenä edellismallin kanssa. Kyseessä onkin siis 24 millimetrin polttovälillä varustettu laajakulmakamera, jonka aukkoarvo on f1.7 ja on optisesti vakautettu. Ultralaajakulman polttoväli on 16 mm ja aukkoarvo on f2.2. Edellismallin tapaan myös ultralaajakulma on varustettu automaattitarkennuksella. Optista kuvanvakainta siinä ei kuitenkaan ole.

Suurin muutos nähdään telekamerassa, jossa nähdään mielenkiintoinen ratkaisu. Polttovälejä yhdessä kamerassa on käytännössä kaksi: 70 sekä 105 millimetriä.

Tämä on toteutettu käytännössä kahdella eri linssillä, jotka ovat periskooppityyliin sijoitettuna puhelimen sisään. 70 mm:n polttovälin aukkoarvo on f2.3, kun taas 105 mm:n polttovälin f2.9. Telekameran kenno on optisesti vakautettu. Kolmen kameran lisäksi puhelimessa on 3D iToF -syvyyssensori, joka avustaa esimerkiksi automaattitarkennuksessa hämärässä.

Xperia Pro-I ei lähde myöskään rehvastelemaan megapikseleillä, mutta erityisesti pääkameraa ei silti kannata väheksyä. Pääkamerassa onkin siis 1.0-tyypin Exmor RS CMOS -kuvakenno, joka perustuu Sonyn omissa RX100 VII -ammattipokkareissakin käytettyyn kennoon. Kennoa on kuitenkin hienosäädetty puhelinta varten. Puhelin kykenee tallentamaan myös 12-bitin RAW-raakakuvia. Raakakuvan tiedostokoko on kuitenkin lähes kymmenkertainen perinteiseen jpegiin.

Uutta on nyt myös uusi phase detection AF -automaattitarkennus, jonka 315 tarkennuspistettä kattavat 90 prosenttia kuva-alasta.

Valitettavasti koko kennon pinta-alaa ei käytetä hyväksi, vaan alkuperäisestä 20 megapikselin kennosta käytetään vain noin 12 megapikselin ala. Tästä huolimatta kameran pikselikoko on 2,4 mikronia jota voidaan pitää suurena, mutta ei kuitenkaan kilpailijoihin nähden mullistavana.

Pääkameran hienoudet eivät kuitenkaan jää pelkästään kuvakennoon, sillä pääkamera omaa myös säätyvän aukkoarvon f2,0 ja f4,0:n välillä. Sinänsä mikään uusi keksintö säätyvä aukkoarvo ei ole älypuhelimissa, sillä vielä muutamia vuosia sitten Samsungin S-sarjalaiset omasivat samankaltaisen ominaisuuden.

Sonyn tapauksessa aukkoarvot eroavat toisistaan enemmän, joten myös aukkoarvon vaikutus esimerkiksi syvyysterävyyteen on suurempi. Myös suurempi kuvakenno mahdollisesti vaikuttaa asiaan.

Harmillisesti pääkameran lisäksi olevat ultralaajakulmakamera sekä telekamera eivät herätä yhtä suurta innostusta, sillä ne on kovinkin perinteiset. Ultralaajakulma muistuttaakin hyvin pitkälti Xperia 1 III -mallissa olevaa, sillä 16 mm polttoväli sekä f2.2-aukkoarvo kuulostavatkin hyvin tutulta.

Telekameran osalta nähdään ehkä joidenkin osalta hieman takapakkia verrattuna Xperia 1 III -malliin, sillä kyseessä on vain noin kaksinkertaiseen optiseen polttoväliin kykenevä teleobjektiivi, jonka tarkka polttoväli on 50 mm ja aukkoarvo f2.4. Xperia 1 III -mallin tapaan tarkennuksessa avustaa 3d iToF -syvyyssensori. Pienenä erona Xperia 1 III -malliin on myös kolmas mikrofoni, joka on sijoitettuna kameroiden viereen.

Ennen kuin käymme käsiksi kameroiden kuvanlaatuun, on hyvä käydä lävitse kaikki erilaiset kuvaukseen tarkoitetut sovellukset, joita puhelimien mukana tulee.

Valokuvaukseen molemmissa puhelimissa on vakiona pelkästään Photo Pro -sovellus, joka on käytöltään identtinen kummassakin puhelimessa. Photo Pro’n käyttöliittymä on suunniteltu muistuttamaan hyvin paljon Sonyn järjestelmäkameroiden käyttöliittymää, joten näiden kameroiden käyttäjille käyttö voi olla hyvinkin tuttua.

Tarjolla on niin sanottu perustila, joka muistuttaa hyvin pitkälti muiden älypuhelinten kuvaustilaa. Kuvaustila tekee mahdollisimman yksinkertaista ilman suuria säätöjä. Perustila on myös ainoa kuvatila, jossa kuvan voi ottaa näytöllä sijaitsevasta suljinpainikkeesta. Myös selfiet pystyy räpsäisemään ainoastaan perustilassa. Sovellus kykenee myös nimestään huolimatta perinteiseen videokuvaukseen.

Muut kuvatilat ovat tuttuja esimerkiksi järjestelmäkameroista: AUTO, P, S ja M. Auto-kuvatila antaakin hieman enemmän säätövaraa esimerkiksi kuvanottotavan sekä tarkennustilan suhteen. Kuvatila muistuttaakin hyvin pitkälti nykyisten pokkarikameroiden säätömahdollisuuksia. P-kuvatila eli ”Automaattiohjelma” antaa vielä enemmän siimaa esimerkiksi valotuksen sekä iso-arvon suhteen. S-tilassa on mahdollista säätää itse suljinaikaa, ja sopiikin hyvin pitkien valotusaikojen kuvaamiseen. M- eli manuaalitila antaakin kaiken päätösvallan kuvaajalle, joka haluaa päättää itse asetuksistaan.

Suurimman osan testiajasta kuvasin AUTO-asetuksella, jonka koin eniten luonnolliseksi omalle kuvaustavalle, vaikka ajoittain kaipasinkin perustilassa olevaa näytön suljinpainiketta. Sovellus ei osaa myöskään missään kuvatilassa vaihdella järkevästi kolmen eri takakameran välillä zoomatessa, vaan halutun kameran joutuu erikseen vaihtamaan pikavalikosta.

Erikseen videokuvaukseen tarkoitettuja sovelluksia on tarjolla Pro-I -malliin kaksin kappalein, ja Xperia 1 III:n vain yksi. Molemmissa puhelimissa on tarjolla Cinema Pro, joka ominaisuuksiltaan on tarkoitettu erityisesti erilaisten videoprojektien ja ammattitason videokuvan taltioimiseen. Tarjolla on todella paljon säätövaraa niin manuaalitarkennuksesta suljinaikoihin ja ISO-arvoista erilaisiin tyyleihin.

Cinema Pro -sovellus vaatii erityisesti amatööriltä pitkän perehdytyksen sovelluksen saloihin, ennen kuin sovelluksesta saa kunnolla mitään irti. Varsinkaan, kun kunnon automaattiasetuksia ei sovelluksesta löydy. Esimerkiksi ISO:lle tai suljinajalle löytyy valikosta oma Auto-näppäin, mutta sovellus vaatii silti ensin kirkkautta säätyäkseen. Videot tallentuvat myös ainoastaan 21:9 -kuvasuhteella.

Pro-I:n toinen videokuvaussovellus on nimeltään Video Pro, joka on käytettävyydeltään huomattavasti aloittajaystävällisempi kuin Cinema Pro. Sovellus onkin tarkoitettu hieman arkisempaan videokuvaamiseen, kuitenkin antaen hieman säätömahdollisuuksia videokuvaajalle. Esimerkiksi Video Pro säilyttää myös manuaalitarkennuksen haluttaessa, mutta mahdollistaa myös suurimman osan asetuksista jätettäväksi auto-asetukselle. Tällöin ihminen voi keskittyä kaikessa rauhassa videokuvaamiseen ja antaa puhelimen hoitaa tarvittavat säädöt.

Hieman nurinkurista tästä tekee sen, että helpompi Video Pro -sovellus on saatavilla vain ”ammattilais” Pro-I -mallille. Moni perinteisemmän Xperia 1 III:n käyttäjä varmasti arvostaisi helppokäyttöisempää Video Pro -sovellusta enemmän kuin monimutkaista Cinema Pro -sovellusta.

Mitä tulee pääkameroiden kuvanlaatuun, yllättää se niin hyvässä kuin hieman pahassakin.

Molempien puhelimien kuvanlaatua voisi kuvailla hyvin luonnolliseksi. Värit eivät tallennu kummassakaan puhelimessa ylikorostuneesti, vaan myötäilee hyvin juurikin kuvanhetkellä nähtyjä sävyjä, vaikka niitä talvisessa maisemassa hyvin harvoin paljon onkaan.

Odotin isompia eroja pääkameroiden välillä jopa päivänvalossa, mutta erot jäävät hyvin pieniksi. Erot nousevat esille vasta kun zoomataan aivan pienimpiin yksityiskohtiin, missä Xperia 1 III:n tapauksessa voidaan havaita pientä yliterävyyttä. Molemmat kamerat taipuvat myös usein hieman alivaloittamaan.

Hämärän koittaessa odotin Xperia Pro-I:n näyttävän suuren kennon mahtinsa pyyhkimällä Xperia 1 III:lla lattiaa.

Ero ei kuitenkaan ole niin suuri. Molemmat pärjäävät kiitettävästi, mutta parempiakin suorituksia on nähty. Jostain syystä moni kuvista paljastuu tärähtäneeksi, vaikka kuvat on otettu mahdollisimman vakaalla kädellä ja automaattitilassa.

Ultralaajakulman päiväkuvat näyttävät molemmissa puhelimissa hyvin samoilta. Molempia vaivaa pieni sävyero ajoittain pääkameroihin verrattuna, kuvat ovat sävyltään hieman lämpimämpiä. Pientä vääristyneisyyttä sekä pehmeyttä on havaittavissa kuvien reunoilla. Muuten kuvien laatu on kiitettävällä tasolla.

Jostain syystä ongelmia alkoi kertyä pimeäkuvauksessa, sillä laatu oli ajoittain lähes käyttökelvotonta. Voi olla mahdollista, että kuvaustilanteessa ultralaajakulma ei ole tarkentanut automaattisesti, jonka takia tuloksena on ollut todella epäonnistuneet kuvat.

Myös molempien puhelimien telekamerat suoriutuvat suurimmalta osin kiitettävästi. Pro-I:n tapauksessa voi hieman kyseenalaistaa telekameran 50 mm polttovälin, joka jää aika vaatimattomaksi. Xperia 1 III:n noin kolminkertaiseen polttoväliin kykenevä telekamera onkin huomattavasti käytännöllisempi. Sen sijaan kikkailut kahden eri polttovälin kanssa tuottaa pienenmoisen pettymyksen, sillä 105 mm -polttovälillä kuvien laatu putoaa merkittävästi. Kuvat ovat huomattavasti pehmeämpiä kuin 70 mm -polttovälillä, jonka takia pidempää polttoväliä kannattaa käyttää harkiten.

Videokuvauksessa jo pelkästään monipuolisuutensa puolesta Xperia Pro-I vetää pidemmän korren. Erityisesti juuri Video Pro -sovelluksen ansiosta se tuntuu huomattavasti mukavammalta käyttää kuin Xperia 1 III. Xperia Pro-I ansaitsee suitsutusta myös erinomaisesta silmientarkennuksesta videokuvauksessa, joka toimii yllättävänkin hyvin. Tarkennus pysyi todella hyvin pienen koiran leikkihetkissä mukana.

Xperia 1 III:n kannalta on hieman ikävää, että se kykenee 4K 120fps -laadun videokuvaamiseen pelkästään ammattikäyttöön tarkoitetussa Cinema Pro -sovelluksessa, kun taas Pro-I:n tapauksessa tallentaminen onnistuu samalla laadulla Video Pro -sovelluksessa. Kummassakin puhelimessa kyseisen laadun tallentaminen onnistuu vain pääkameralla. Myös tällä laadulla kuvatessa on syytä pitää varavirtalähdettä mukana, sillä akun varaustila tuntui putoavan yhdellä prosentilla per kuvattu minuutti.

Molemmista puhelimien reunoilla sijaitsee erilliset kameranäppäimet, mukaillen kameroista tuttuja suljinpainikkeita. Pro-I:n tapauksessa kameranäppäin on huomattavasti isompi, jonka ansiosta sitä on mukavampi käyttää. Näppäimissä on karhea pinta, jonka avulla näppäimen löytää helposti tunnustelemallakin.

Kummankin puhelimen kameranäppäintä vaivaa silti valitettavasti jonkinmuotoinen luonnottomuus ja vasteen puute. Kameranäppäintä painettaessa usein jää miettimään, tuliko kuvaa otettua. Näppäintuntuma tuntuu olevan kaukana perinteisistä kameroista.

Valitettavasti etukameran virkaa toimittaa molemmissa puhelimissa sama kahdeksan megapikselin kamera, joka on pysynyt samana jo vuosien ajan. Kuvanlaatu kamerassa alkaa olemaan tämän päivän standardeissa jo käsittämättömän huonoa. Onkin vaikea ymmärtää, miksi Sony ei ole uudistanut etukameraansa.

Suoritinpuolella molemmat Sonyt jakavat huipputekniikkansa. Järjestelmäpiirinä molemmissa on edellisvuoden huippua eli Qualcommin Snapdragon 888. Grafiikkapuolen hoitaa Adreno 660. RAM-muistia molemmissa puhelimissa on 12 gigatavua. Sen sijaan tallennustiloissa Pro-I vetää 512 gigatavullaan pidemmän korren, kun Xperia 1 III saa tyytyä vaan 256 gigatavuun. Molemmissa on kuitenkin erillinen muistikorttipaikka, jolla tallennustilaa voi laajentaa jopa yhden teratavua microSD-kortin avulla.

Vaikka molemmat puhelimien suorituskyky onkin huippuluokkaa eikä tahmailua näy arkikäytössä, kärsii kuitenkin molemmat puhelimet jo kameroidenkin kohdalla ilmenneestä ylikuumenemisesta. Erityisesti pidempien pelisessioiden kohdalla puhelimien takakuoret alkavat tuntua näpeissä jo todella kuumilta.

Suorituskykytestien verrokeiksi poimittiin viime vuoden huippumalleja, kuten Samsung Galaxy S21 Ultra, OnePlus 9 Pro ja Xiaomi 11T Pro. Näistä ainakin Samsungissa ja OnePlussa on oikeinkin mainiot kamerat ja pitkälti vastaavaa mobiilialusta. Galaxy S21 Ultra poikkeaa testilaitteista eniten, sillä siinä käytetään Exynos 2100 -järjestelmäpiiriä. Xiaomi on katuhinnaltaan selvästi halvin, sillä se liikkuu kirjoistushetkellä noin 600 euron kieppeillä, OnePlus taas vajaassa tonnissa ja Galaxy S21 Ultrakin pääsee tarjouksissa sen tuntumaan.

 

 

 

Yleistä suorituskykyä mittaavissa Geekbench-, PCMark- ja Antutu-testeissä Sonyt onnistuvat kaikissa nappaamaan hiuksen hienosti kärkipaikan. PCMark-testistä ei tosin ole Samsungin osalta vertailukelpoista tulosta.

 

Graafista suorituskykyä painottavissa GFXBench- sekä 3DMark-testeissä tilanne ei muutu. Sonyt onnistuvat viemään kärkisijat kummassakin testissä. Ero Sonyjen hyväksi on 3DMarkissa lähes marginaalinen, mutta GFXBenchin osalta ero on selkeämpi, ja tulokset edustavat sukupolvensa huippua.

 

Akkukesto ei ole Sony-puhelimien parasta antia. Sekä Xiaomi 11T Pro ja Samsung Galaxy S21 Ultra ovat Geekbench-akkutestissä selkeä kärkikaksikko yli tunnin erolla OnePlussaan. Sonyt jäävät hännille, ja tästä kaksikosta Xperia Pro-I:n akku kestää vielä lähes tunnin vähemmän kuin Xperia 1 III -mallissa. Tämä siitäkin huolimatta että puhelimet ovat lähes identtiset kooltaan, jolloin myös puhelimien 4500 milliampeeritunnin akkukapasiteetti täysin sama.

Vaikka akku alkaa kapasiteetiltaan olemaan muiden huippupuhelimien kanssa samassa luokassa, olisi valitettavasti molempien puhelimien akunkestossa parantamisen varaa. Suuri 4K-resoluutioon kykenevä näyttö haukkaakin virtaa nopealla syötöllä.

Myöskään kummankaan puhelimien laturit eivät taivu aivan huippusuoritukseen, sillä 30 watin laturi tuo virtaa puhelimiin 30 minuutissa noin 50 prosenttiin, tunnissa virtaa on noin 80 prosenttia ja täyteen molemmat latautuvat noin tunnissa ja 45 minuutissa. Ei mikään aivan toivoton suoritus, mutta useat kilpailijat lähes puolittavat latausajan.

Puhelimissa on kytkettävissä erillinen akun hoitotoiminto, jolloin laturissa ollessaan akku on vähemmän aikaa täyteen ladattuna, joka pidentää akun käyttöikää. Puhelimeen on ennalta asetettavissa aika, jolloin yleensä lataat puhelintasi, tai puhelin tunnistaa sen itse automaattisesti ja arvioi sen perusteella mahdollisen puhelimen käyttöhetken.

Puhelimista vain Xperia 1 III tukee langatonta latausta ja käänteistä latausta. Pro-I on ladattavissa ainoastaan latauskaapelin avulla.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera ja suorituskyky
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat