Uusimmat

13.04.2023 20:00 Kai Taipale

Olemus ja ominaisuudet

Ulkoisesti uusi malli on nykyaikaisen, mutta samalla etupuoleltaan kohtuullisen herkästi massaan hukkuvan oloinen. Taustapuolella on erottautumiseen jo tutuksi käynyt kikka eli isokokoinen ja kilpailijoistaan ainakin vähän erottuva kamerakyhmy.

Xiaomi 13 Pro’n näyttö on kooltaan 6,73 tuumaa. Näytön ominaisuudet ovat tutun kuuloisia, sillä se perustuu Samsungin LTPO AMOLED -paneeliin. Näytön virkistystaajuus vaihtuu esimerkiksi Samsungin huippumallien tapaan 1 – 120 hertsin välillä. Oletuksena käytössä on Full HD+ -tarkkuus (2400×1080). Valittavissa on myös suurempi WQHD+-tarkkuus (3200×1440 pikseliä). Oletustarkkuus on käytössä riittävä, joten sen käyttö tuntuu fiksulta, sillä alhaisempi tarkkuus säästää akkua.

Näyttö on kerrassaan erinomainen. Jopa kirkkaassa kevätauringossa se pysyy lukukelpoisena. Perusasetuksilla näyttö yrittää pitää itseään kylläkin yllättävän himmeänä, mutta säätämällä kirkkautta riittää.

Ajoittain automaattinen kirkkaudensäätö kuitenkin haksahteli, ja iltaisin näyttö oli välillä todella himmeällä ja auringosta sisään tullessa se saattoi loimottaa tarpeettoman kirkkaana pidempäänkin. Näissä tilanteissa manuaalisäätö toki korjaa tilanteen hetkessä. Virkistystaajuuden mukautumisessa ei puolestaan havaittu testikäytössä mitään merkittäviä ongelmia.

Xiaomi 13 Pro -puhelimen mitoiksi on ilmoitettu 162,9 x 74,6 x 8,7 millimetriä. Painoa on 229 grammaa. Kädessä pidettävänä puhelin on siis kookas, ja hieman painavan puolella.

Käsituntuma on miellyttävä, sillä puhelimen kulmat ja näyttö on kaikki pyöristetty huippumallille sopivaan tapaan. Mitenkään mahdoton käsiteltävä puhelin ei ole, mutta tuntuu vaikkapa OnePlus 11 -mallia suuremmalta kädessä, vaikkei ero järin suuri olekaan. Paino kuitenkin tuntuu, mutta onneksi se jakautuu tasapainoisesti, mikä omalta osaltaan helpottaa käyttöä.

Tausta on todella hanakka keräämään sormenjälkiä. Ellei käytössä ole suojakuoria, saa taustaa varautua puhdistamaan lähes päivittäin – ainakin jos sormenjäljet kirkkaassa pinnassa häiritsevät.

Painikkeita on vain oikeassa kyljessä. Ylempi toimii äänenvoimakkuuden säätimenä, ja alempi on virtapainike. Painikkeet ovat matalat, mutta tuntuma hyvä. Sormenjälkilukija on näytössä hyvällä kohdalla, ja lukee jäljet erittäin nopeasti ja kiitettävällä tarkkuudella.

Kamerakyhmy on nyt neliskanttinen, joskin kulmistaan pyöristetty. Kyhmy on todella kookas, ja sellaisenaan takakuorta hallitseva. Se on kooltaan kutakuinkin yhtä iso kuin vaikkapa OnePlus 11 -mallissa, mutta kulmikkuus tekee siitä vieläkin hallitsevamman oloisen.

Kyhmy nousee rungosta sen verran paljon, että puhelin asettuu pöydälle aavistuksen käyttäjään kallistettuna. Kyhmyn leveys auttaa siinä, ettei puhelin keiku pöydällä aivan niin paljon kuin voisi kuvitella.

Huippumallin arvolle sopivasti puhelimelle on haettu myös IP68-luokitus, joten puhelin kestää hyvin myös pölyä ja lyhytaikaisen upotuksen matalaan veteen.

Olennainen osa nykyaikaista käyttökokemusta on toimiva käyttöjärjestelmä. Tässä kohtaa on ehkä Xiaomi 13 Pro -puhelimen suurin heikkous. Itse käyttöjärjestelmä on toki hyväksi havaittu ja toimiva Android 13. Perusmuotoisena sen käyttäminen on sujuvaa ja miellyttävää. Testipuhelimessa se on kuorrutettu Xiaomin MIUI 14 -käyttöliittymällä. Sen myötä puhelimeen tulee edelleen useita tarpeettomia sovelluksia, mutta näistä pääsee halutessaan onneksi eroon.

Enemmän mielipiteitä jakaa käyttöliittymä.

Osa varmasti pitää siitä, että ylhäältä saa vähän applemaisesti pyyhkäistyä näkyviin joko ilmoitukset tai pikavalinnat, mutta tämä tuntuu edelleen vähän kikkailulta. Olemukseen tuo turhaa kiillotusta myös vähän karkkimaiset ikonit. Nämä ovat toki tyyliseikkoja, joihin tottuu nopeasti. Ehkä enemmän totuttelua vaatia valikot, joista ei aina ensimmäisellä, tai vielä toisellakaan vilkaisulle, löydä sitä mitä on hakemassa. Tämäkään ei estä käyttöä, mutta joukosta erottautuminen vie tavallaan käyttökokemusta pois selkeydestä monimutkaisuuden suuntaan.

Xiaomi puolestaan päivityslupauksen kohdalla. Nyt luvassa on kolme Android-käyttöjärjestelmäpäivitystä ja tietoturvapäivitykset viideksi vuodeksi. Tämä lupailee hinnakkaalle puhelimelle myös pitkää elinkaarta.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat