Kamera, suorituskyky ja akkukesto
Kamera, suorituskyky ja akkukesto
Yksi puhelimen mielenkiintoisimmista uutuuksista onkin sen uudet kamerat. Xiaomi aloitti viime vuonna yhteistyön saksalaisen kameravalmistaja Leican kanssa, ja yhteistyön hedelmiä saadaan nähdä tässäkin puhelimessa esimerkiksi Summicron -objektiivien muodossa.
Tällä kertaa puhelimessa ei paukutella isoilla megapikselimäärillä, vaan tarjotaan kolme oikeasti käyttökelpoista kameraa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vihdoin muutaman megapikselin syvyys- ja makrokameroista on päästy eroon.
Xiaomi 13T:n 50 megapikselin pääkameran kuvakenno on Sonyn IMX707, joka on kooltaan 1/1,28 tuumaa. Se on optisesti vakautettu, ja aukkoarvo on f1.9. Kamera yhdistää vakioasetuksilla neljä pikseliä yhdeksi, jolloin se tallentaa kuvat 12,5 megapikselin tarkkuudella.
Ultralaajakulmakamera on myös hieman parantunut, sillä tarkkuus on kasvanut 12 megapikseliin. Sen kenno on kooltaan 1/3,06 tuumaa, ja aukkoarvo on f2,2. Automaattitarkennusta ultralaajakulmassa ei ole.
Uutena tuttavuutena Xiaomin T-sarjassa nähdään telekamera. Se on tarkkuudeltaan jopa 50 megapikseliä, ja sen aukkoarvo on f1,9. Sen sijaan optinen polttoväli jää vain kaksinkertaiseksi, eikä telekamera ole optisesti vakautettu. Se tallentaa pääkameran tavoin kuvat 12,5 megapikselin tarkkuudella.
Etukameran tarkkuus on 20 megapikseliä, ja sen aukkoarvo on f2,2. Etukamera kykenee tallentamaan videokuvaa parhaimmillaan vain Full HD -laadulla 30 kuvaa sekunnissa.
Kuvanlaatu erityisesti pääkamerassa on miellyttävä. Xiaomi 13T:n pääkameran värikalibroinnissa on jotain hyvin paljon samaa, mitä kevään Xiaomi 13 Pro:n pääkamerassa oli havaittavissa.
Leica Authentic -tilalla hyvässä valaistuksessa värimaailmaa kuvailee parhaiten neutraalisuus, joka voi jollekin näyttäytyä pienenä latteutena. Värit eivät pirskahtele yliräikeinä, vaan sopivan luonnollisina ja rauhallisina. Authentic -tila kuitenkin ajoittain sortuu pienoiseen alivalotukseen. Leica Vibrant -tilalla kuviin saa hieman lisää värin pirskahdusta, mutta ei kuitenkaan liialti.
Kyse on hyvin pitkälti mielipideasiasta, haluaako painottaa kuvissa luonnollisuutta vai pientä värikylläisyyttä. Tällä kertaa luonnollisempaa värimaailmaa painottava Leica Authentic -tila säilyi useammin päällä.
Kaksinkertaiseen optiseen polttoväliin kykenevä telekamera on tervetullut uutuus kamerakokoonpanoon. Telekamera hoitaa työnsä suurimmalta osalta mallikkaasti, vaikkakin sen käytös onkin hieman ajoittain epävarmaa. Kuvanlaadullisesti se tuottaa värisävyiltään hyvin samanlaista kuvaa kuin pääkamera. Kuvia vaivaa kuitenkin pieni pehmeys.
Suurimmaksi ongelmaksi telen kohdalla muodostuu kameraohjelmiston epävarmuus. Kameraohjelmisto ei tunnu olevan aina ajan tasalla siitä, milloin käyttää telekameraa ja milloin kuva kannattaa rajata pääkamerasta. Satunnaisesti kamera päätti kirkkaassa auringonvalossa käyttää mieluummin pääkameran rajausta, ja taas pimeässä hyödyntää telekameraa. Joskus ohjelmistossa näkee pitkän viiveen pääkameralta telekameralle vaihdettaessa, jolloin voi mennä monta sekuntia, ennen kuin ohjelmisto osaa valita oikean kameran. Onneksi kameran voi pakottaa käyttämään aina telekameraa kameraohjelmiston asetuksista nappaamalla ”Automaattisesti säädettävä linssi” -asetuksen pois päältä.
Ultralaajakulmakameran suoritusta voi kuvailla riittävän hyväksi, ainakin kohtalaisessa valossa. Värimaailma tässäkin tapauksessa on hyvin samankaltainen pääkameran kanssa, vaikkakin osissa kuvista värilämpötila heilahtaa hieman viileämmän puolelle. Ehkä hieman odotetusti ultralaajakulmasta puuttuu hieman terävyyttä. Pimeän tullen ultralaajakulman laatu kärsii rajusti.
Itse kamerasovellus ja sen käyttö ei ole muuttunut merkittävästi Xiaomin 13 -mallin puhelimista. Sovelluksesta voi edelleen asettaa kuviin Leican omat vesileimat, sekä käytössä on erilaisia Leican suotimia sekä linssitiloja.
Videokuvauspuolella 13T -malli on Pro -sisarustaan hieman rajoittuneempi, sillä puhelin pystyy parhaimmillaan tallentamaan 4K -laadulla 30 kuvaa sekunnissa. Tarkkuus kuitenkin koskee kaikkia kolmea takakameraa, mutta hämärässä videokuvatessa telekamera putoaa pois pelistä, ja zoomaaminen tehdään pääkameran kautta. Pieni heikkous videokuvatessa löytyy ohjelmistosta, sillä videokuvaa nauhoittaessa erilliset pikanäppäimet eri kameroiden valitsemiseen häviää, jolloin zoomaaminen tai loitontaminen tapahtuu ainoastaan näytöllä sijaitsevan säätimen avulla.
Xiaomi 13T luottaa edellismallin tavoin MediaTekin järjestelmäpiiriin. Kyseessä on MediaTekin Dimensity 8200 Ultra, joka valmistetaan neljän nanometrin prosessilla. Se koostuu yhdestä 3,1 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A78 -ytimestä, kolmesta 3,0 gigahertsin taajuudella toimivasta Cortex-A78 -ytimestä ja neljästä 2,0 gigahertsin taajuudella toimivasta Cortex-A55 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena järjestelmäpiirissä on ARM Mali-G610.
Valintaa muistivariaatioiden välillä ei tarvitse stressata, sillä tarjolla Suomessa on vain kahdeksan gigatavun LPDDR5 RAM-muistilla ja 256 gigatavun UFS 3.1 -tallennusmuistilla varustettu versio. Vaikka sinänsä valinnanvaraa ei olekaan, on kiitettävää että tallennusmuistia on tarjolla tässä hintaluokassa enemmän kuin 128 gigatavua. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole.
Vaikka mistään huippujärjestelmäpiiristä ei olekaan kyse, tarjoaa se riittävästi potkua arjen askareisiin. Missään vaiheessa järjestelmäpiirin suorituskyky ei jäänyt käytössä pullonkaulaksi, eikä puhelin lämmennyt raskaammassakaan käytössä liialti. Xiaomi 13T:n rinnalla käytettiin välillä myös Pro -mallia, jossa lämmönhallintaongelmat tulivat huomattavasti selvemmin ilmi.
Suorituskykymittaukset tehtiin puhelimen perusasetuksilla. Suorituskykymittauksia kokeiltiin myös erillinen suorituskykytila päällä, mutta merkittäviä eroja ei havaittu.
Xiaomi 13T laitettiin suorituskykytesteissä välittömästi todella kovaan joukkoon. Ehkä suorimpana kilpailijana voisi pitää Nothing Phone (2) -puhelinta, jossa käytetään yhtä sukupolvea vanhempaa Snapdragon 8+ Gen 1 -mobiilialustaa. Asus Zenfone 10 ja OnePlus 11 käyttävät puolestaan sen uudempaa Snapdragon 8+ Gen 2 -versiota. OnePlus Nord 3 ja sen Dimensity 9000 -piiri valikoituu puolestaan yhtä hintaluokkaa alempaa.
Monipuolisesti tehoa testaavat Geekbench- ja Antutu-testit kertovat pitkälti samaa tarinaa: Xiaomi 13T ei tarjoa tehoa mitenkään ylen määrin, muttei se ole myöskään millään muotoa tehoton. Snapdragon 8+ Gen 2 -kaksikko eli OnePlus 11 sekä Asus Zenfone 10 ovat kärjessä selkeällä erolla muihin. Xiaomi 13T on kuitenkin OnePlus Nord 3:n edellä, eikä jää pahasti edes Nothing Phone (2):n taakse. Antutussa kärkikaksikko on sama, mutta tässä testissä Xiaomi 13T jää viimeiseksi.
Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBench-testissä on tuttu kärkikaksikko, ja jälleen Xiaomi 13T saa jäädä viimeiseksi. Graafisessa suorituskyvyssä se siis antaa tasoitusta muille, mutta ero Nord 3 -malliin ei ole iso.
Monipuolisesti puhelimen hyötykäyttöä jäljittelevä PCMark on jälleen Asus Zenfone 10:n heiniä, mutta tässä testissä Xiaomi 13T nappaan kolmossijan ja on tiukasti Nothing Phone (2):n kintereillä.
Akun kapasiteettia ei ole lähdetty muuttamaan suuntaan tai toiseen, sillä se on säilynyt 5000 milliampeeritunnissa, jota voidaan pitää nykypäivänä jo aika standardina nykypäivän älypuhelimissa.
Akunkesto puhelimessa on parempaa keskiluokkaa, sillä suurikaan rasitus ei ime akkua heti tyhjäksi. Kevyellä käytöllä puhelimen kanssa voi pärjätä toisen päivän puolelle, mutta tehokäyttäjillä laturin tarve voi yllättää jo ensimmäisenä iltana. Täydellä kirkkaudella puhelin pyöritti YouTube -videota WiFi-verkkoon kytkettynä noin 15,5 tuntia, joka on tuloksena kiitettävä.
Akkutesti puhuu samaa kieltä käytännön havaintojen kanssa. Xiaomi 13T jää neljännelle sijalle, mutta on lähes 15 tunnin akkukestollaan hyvin samoissa lukemissa kärkikolmikon kanssa.
Pientä takapakkia on otettu latausnopeudessa. Tällä kertaa suurempi 120 watin latausnopeus on jätetty vain Pro -mallin yksinoikeudeksi, jonka takia ”perusmalli” joutuu tyytymään maltillisempaan 67 wattiin.
Mistään tuskaisen hitaasta latauksesta ei ole kuitenkaan kyse, sillä vartissa virtaa tyhjään akkuun saatiin ladattua noin 50 prosenttia, ja täyteen akku latautui noin 43 minuutissa. Ja mikä parasta, pikalaturia ei tarvitse ostaa erikseen vaan se tulee myyntipaketin mukana. Valitettavasti Xiaomi 13T -mallit eivät vieläkään sisällä langatonta latausta.