Uusimmat

Kamera

25.01.2018 19:00 Juha Uotila

Kamera

Samsung Galaxy A8 (2018):n takakamera perustuu yhteen kamerayksikköön, eli vielä ei keskisarjaan ole valmistajalta tuplakameralla varustettua mallia tarjolla. Samsung ei kerro mikä kenno kamerassa on käytössä, mutta AIDA64 -ohjelmalla selviää, että käytössä on Samsungin omaan kennoon perustuva kamera.

Puhelimen takakameran tarkkuus on 16 megapikseliä, ja sen aukkoarvo on f1.7. Se tukee vaiheentunnistukseen perustuvaa automaattitarkennusta, mutta harmittavasti optista kuvanvakainta ei kamerasta löydy. Kameran salamana on yksi kameramoduulin viereen sijoitettu LED -valo.

Itse kameraohjelma on tuttu kaikille Samsungin laitteita viime vuosina käyttäneille. Itse asiassa kameran käyttöliittymä on täysin verrattavissa Galaxy S8:n vastaavaan.
Käyttöliittymä käyttää eleitä navigointiin ja näytöllä alaspäin vetämällä voidaan nopeasti vaihtaa taka- ja etukameran välillä. Oikealle pyyhkäisy tuo esiin kameran kuvaustilat ja vasemmalle pyyhkäisyllä esiin saadaan kuviin lisättävät suotimet. Galaxy A8:n HRD -tilan säätö löytyy kamera-asetuksien alta.

Galaxy S8:n kanssa lanseerattu Bixby-virtuaaliavustaja ja tarkemmin sen Bixby Vision -ominaisuus, löytyy myös tästä mallista. Sen myötä kameran avulla pystyy käyttämään Bixbyä, joka voi hakea tietoja ruudulla näkyvistä esineistä tai paikoista.

Kameraohjelmassa on myös mahdollisuus käyttää manuaalista tilaa, joka Samsungin puhelimissa on nimetty Pro-tilaksi. Kuten aikaisemminkin on näiden keskihintaisten puhelinten Pro-kuvaustila rajoittunut. A8:n Pro-tilassa on mahdollisuus säätää valoitusta, ISO-arvoa, eri asetuksia valkotasapainolle sekä mittaustavan vaihdolle. Manuaalisen tarkennuksen hallintaan tai suljinnopeuteen ei A8 päästä käsiksi.

Valoisassa kameran tuottama laatu on hiukan keskitasoa parempaa. Kuvissa on havaittavissa pientä yliterävöitystä, mutta myös hyvin yksityiskohtia. Aivan kirkkaimmilla keleillä laitteen dynamiikka ei enää pysy mukana. Kohina on pystytty pitämään hallinnassa, vaikkakin tarkemmalla tarkistelulla on yksityiskohdissa havaittavissa pientä sumenemista ja suttaantumista.

Hämärällä pääsee laitteen f1.7-aukkoinen kamera oikeuksiinsa. Sen myötä Galaxy A8 pystyy tuottamaan hyvälaatuisia kuvia myös hämärämmillä keleillä. Kamera kuitenkin kaipaisi optista kuvanvakaajaa, joka auttaisi mahdollistamaan vieläkin pidemmät suljinajat. Pimeämmällä kuviin ilmestyy jo huomattavasti enemmän kohinaa, tosin kohina on pystytty pitämään myös hämärällä hallussa. Tarkempi yksityiskohtien tarkastelu kuitenkin paljastuu yksityiskohtien osalta esiintyvän ”vesiväriefektin”.

Samsung Galaxy A8:n erikoisuus on etupuolelle sijoitettu tuplakamera. Se koostuu 16 ja 8 megapikselin kamerayksiköistä, joiden kummankin aukon koko on f1.9, eli valovoimaisuutta riittää myös etupuolella.

Etukameran kuvat eivät terävyydessä pysty vastamaan takakameran tuottamaa laatua, mutta koska etukameran pääasiallinen käyttötarkoitus Samsungin mielestä on selfiet, ei pieni pudotus kuvien terävyydessä ole merkittävä.

Etukameran käyttöön Samsung tarjoaa nyt myös Live Focus -tilan, jolla pystyy molempia etukameroita hyödyntämällä tuottamaan bokeh-efekti sumentamaan kuvan taustaa. Ominaisuus toimii yllättävän hyvin, mutta se kärsii muistakin puhelimista tutusta epäsäännöllisestä laadusta. Kuvien tarkennus saattaa mennä pieleen, jolloin taustan sumennuksen lisäksi kohteen hiuksiin ja kasvonreunoissa on nähtävissä selkää pehmenemistä. Ominaisuus toimiikin parhaiten ulkona hyvässä valaistuksessa.

Videomateriaalia Samsung Galaxy A8 (2018) antaa kuvata joko maksimissaan Full HD (1920 x 1080)- tai niin sanotussa 18.5:9 -tilassa, jolloin käyttöön otetaan koko näytön pinta-ala. Natiiviresoluution materiaali kuvataan kohtuullisen alhaisella, 19 megabittiä sekunnissa, laadulla ja 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Full HD -resoluutiolla kuvatessa laatu tippuu vielä 17 megabittiin sekunnissa. Äänet puhelin kuitenkin taltioi stereona 256 kbps:n laadulla molemmissa tapauksissa.

Video on laadukasta, kun ottaa huomioon alhaisen laadun, jolla video tallennetaan. Vvärit ovat luonnolliset, eikä videolla ole havaittavissa kuvan rakoilua tai ylimääräistä kohinaa. Jonkinasteinen elektroninen (EIS) vakautus on videotiloissa käytössä, mutta sen tuomat hyödyt ovat hyvin vähäiset.

4K-laatuvaihtoehtoa ei puhelimesta löydy, mikä on tässä hintaluokassa outo ratkaisu.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat