Uusimmat

Käyttöjärjestelmä

25.01.2018 19:00 Juha Uotila

Käyttöjärjestelmä

Samsungin entinen Androidin päälle kyhäämä Touchwiz-käyttöliittymä oli pitkään Samsungin laitteiden kompastuskivi. Jos tilannetta vilkaistaan muutama vuosi taaksepäin, Galaxy S4 tai S5:n julkaisun aikoihin, oli Touchwiz täysin erilainen käyttöliittymä. Samsung otti valituksista opiksi, ja on pitänyt käyttöliittymän kehitystä tärkeysjärjestyksen kärkipaikoilla.

Ensimmäisiä valonpilkahduksia alettiin nähdä jo Galaxy S6:n aikoihin, kun ylivahvasta värikkyydestä luovuttiin ja värimaailmaa alettiin tuoda lähemmäksi vakio Androidin ulkonäköä. Viimeistään Android 7.0 pohjautuva versio on vihdoin versio, josta nähdään tämän parin vuoden pituinen kehityskaari ja sen tuottamat ”hedelmät”.

Samsung Galaxy A8:n käyttöjärjestelmä käyttää pohjalla Android 7.1.1, jonka päälle on lisätty Samsung Experience 8.5 -käyttöliittymä. Aikaisempia Samsung -puhelimia käyttänyt henkilö on kuin kotonaan myös A8:n kanssa, koska käyttöliittymä vastaa oikeastaan täysin samaa mikä löytyy jo viime vuoden Galaxy S8:ssa. Laitteen tieturvapäivitykset olivat joulukuulta, eikä laitteelle saapunut päivityksiä vajaan parin viikon testijakson aikana.

Etualan peittävän Infinity displayn johdosta on Samsung siirtynyt näytölle piirrettäviin navigaatiopainikkeisiin vanhojen kapasitiivisten ja fyysisen kotipainikkeen sijaan. Samsungia on useasti moitittu näppäinten järjestyksestä – ne ovat olleet päinvastaiset kuin vakio-androidia käyttävillä puhelimilla. Samsung on aina käyttänyt järjestystä: äskeiset sovellukset, kotipainike ja paluu -painike. Sama jatkuu myös Galaxy A8:n kanssa. Asetuksista löytyy kylläkin mahdollisuus vaihtaa näppäinten järjestystä Googlen käyttämään paluu, koti, äskeiset sovellukset -järjestykseen.

Jos uusi 18,5:9 kuvasuhde auttaa laitteen koon pitämisessä kohtuullisena, niin on siitä pientä haittaakin. Uusi kuvasuhde aiheuttaa sen, että osaa Androidin sovelluksista ei vielä ole päivitetty tukemaan näitä uusia kuvasuhteita. Tuen puute aiheuttaa sen, että osassa sovelluksista ylä- ja alalaiteen ilmestyy tyhjät mustat palkit. Sama ongelma koskee myös videoita.

Ongelma on Samsungilla tiedostettu, ja Samsung onkin lisännyt käyttöjärjestelmään oman asetuksen, jolla tietyt sovellukset voidaan pakottaa käyttämään koko ruudun tilaa. Asetukseen pääsee käsiksi joko Asetukset -valikon kautta, tai sitten suoraan äskeiset sovellukset -näkymästä sovelluksen ikkunaan ilmestyy uusi painike jolla sovelluksen näyttötilaa voi vaihtaa. Asetus tietysti hieman leikkaa sovelluksista, tai saattaa vääristää niiden ulkonäköä tai grafiikoita. Myös videokatselussa toistettavan videon reunoilta ”katoaa” tavaraa kun video muokataan kokonäytön tilaan.

Myös turvallisuusominaisuuksiin on Galaxy A8 saanut lainauksia S8- ja Note8 -tuoteperheiden puolelta. Sormenjälkitunnistimen lisäksi käytettävissä on myös kasvojentunnistus Samsungin lippulaivamallien tapaan.

Kuten Galaxy S8:n tapauksessakin, ei kasvojentunnistusta voida pitää millään tavoin turvallisena lukituskeinona. Kasvojentunnistus toimii samalla tavalla kuin S8- ja Note8-laitteilla, joten suurempia muutoksia tälle osastolle ei ole tullut. Hämärässä ja varsinkin pimeässä kasvojentunnistuksen toiminta on edelleen olematonta tai heikkoa.

Samsung suositteleekin sormenjälkitunnistimen pääasiallista käyttöä. Nyt kun sormenjälkitunnistin on saatu oikealle paikalleen, on sen käyttökin huomattavasti helpompaa kuin viime vuoden lippulaivamalleissa, joissa tunnistin oli sijoitettu kameran viereen.

Noin kahden viikon testijakson aikana laitteessa havaittiin pieniä hidasteluja ihan peruskäytössä. Suurimmat hitaudet yhdistettiin käyttöjärjestelmän ja Samsungin käyttämiin animaatioihin esimerkiksi näytön avaamisessa ja ohjelmistojen käynnistyksessä. Ongelma pienenee, kun Androidin kehittäjäasetuksissa käy muuttamassa animaatioiden nopeuden pienemmäksi tai kokonaan pois käytöstä. Ohjelmallisesti Galaxy A8 ei markkinoille, tai Samsungin valikoiman, uutta tuo vaan se luottaa lippulaivamalleista tuttuihin myyntitärppeihin omassa ominaisuuslistassaan.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto