Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

25.01.2018 19:00 Juha Uotila

Suorituskyky ja akkukesto

Samsung A8 pitää sisällään uuden kahdeksalla ytimellä varustetun Exynos 7885 -piirin. Uuden siinä mielessä, että kyseistä piiristä ei tunnu juuri löytyvän tietoa mistään, ei edes Samsungin sivustolta. Piiri koostuu kahdesta tehokkaasta A73-ytimestä, joiden pariksi on laitettu kuusi kappaletta virtatehokkaita A53-ytimiä.

Ajoimme Samsung Galaxy A8 (2018):lle normaalit synteettiset testisovellukset. Vertailuksi otimme mukaan viime vuoden A5-mallin sekä ylempään keskisarjaan sijoittuvan Huawei Honor 9:n.

Kirjoitusnopeuksia mittaavassa Androbench 5 -testissä A8 saa hiukan paremmat tulokset viime vuoden A5-malliin verrattuna. Honor 9 on vikkelämpi erityisesti lukunopeuksissa. Erot kuitenkin jäävät sen verran pieniksi, että niitä ei käytössä huomaa.

Suorittimen suorituskykyä testattiin Geekbench 4 -sovelluksella ja A-sarjalaisten useamman ytimen tuloserot jäävät käytännössä olemattomiksi. Honor on kumpaakin nopeampi, vaikka A8:n yhden ytimen nopeus pääsee jo kohtuullisen lähelle.

Graafista ja pelisuorituskykyä testattiin Antutu sekä GFXBench -sovelluksilla. Antutun testissä A8:n uudempi piirisarja auttaa sen hiukan A5-mallia parempaan tulokseen. GFXBenchissä Samsungien väliset erot jäävät jälleen olemattomiksi. Kummassakin osiossa Honor 9 vie selvän voiton.

Peruskäyttöä testattiin vielä PCMarkin Work 2.0 testillä, jossa Galaxy A8 (2018) ottaa jo selvemmällä erolla voiton, eikä jää mitenkään merkittävästi edes Huaweista.


JavaScript-suorituskyky testattiin vielä Sunspider-testillä, jossa pienempi tulos on parempi. Tässä testissä viime vuoden A5 otti marginaalisen voiton. Tuttuun tapaan Honor 9 on jälleen Samsungeja nopeampi.

Testasimme A8:n pelitehoja myös Modern Combat 5 -pelillä ja peli pyörii puhelimella yllättävän hyvin, kunhan suostuu hiukan karsimaan ylimääräisiä efektejä pois päältä. Ruudunpäivitys pysyy pääosin sulavana, mutta ruuhkaisimmissa tilanteissa oli huomattavissa pientä nykimistä. Pelaaminen kuitenkin onnistuu luontevasti, kunhan aivan täydet grafiikka-asetukset eivät ole käytössä.

Samsung Galaxy A8 (2018) sisältää kiinteän 3000 milliampeeritunnin akun. Samsungin valmistamat Exynos piirit ovat yleisesti tunnettuja kohtuullisen hyvästä virtapihiydestään, joten ennakkoasetelmina odotettiin ainakin yhden päivän kestävää akkukestoa. Aivan samanlaista virtapihiyttä kuin S8 -perheessä ei kuitenkaan A8 pysty tarjoamaan, ja akunkäyttö (myös riippuvainen asennetuista sovelluksista) tuntui olevan välillä kohtuullisen nopeaa.

Testijakson aika normaalina arkipäivänä (noin klo 6 -23) tapahtuneen käytön jäljiltä akkuprosentit liikkuivat 30-35 prosentin tuntumassa ja näytön päällä oloaika liikkui kolmen tunnin paremmalla puolella. Hieman kevyemmällä käytöllä akkuprosentit laskivat noin 45 prosentin tuntumaan ja näytön päällä oloaika näytti 2,5 tuntia.

Galaxy A8:n akkukesto olikin hyvin pitkälti odotuksien mukainen, ja kokonaisuuden voidaan todeta edustavan parempaa keskitasoa. Akku kestää hiukan raskaammallakin käytöllä työpäivän ja vähän yli, mutta kahden päivän akkukestoa ei kannata odotella ilman todella kevyttä ja vähäistä käyttöä.

Realistinen akkukesto sijoittuu kevyellä käytöllä noin 1,5 päivään ja raskaalla käytöllä akku on hyvä ladata ennen seuraavaa päivää. Puhelimen Always on Display -ominaisuus oli käytössä testijakson ajan. Ominaisuuden pois kytkemisellä varsinkin idle-kulutusta on laskettavissa hieman. Galaxy A8:n mukana toimitetaan Samsungin oma pikalatausta tukeva latauspistoke ja pikalatauksella A8:n tyhjän akun täyttö kestää reilun tunnin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat