Uusimmat

Yhteenveto

25.01.2018 19:00 Juha Uotila

Yhteenveto

Samsung Galaxy A8 (2018) jatkaa Samsungin uudistuneen A-sarjan lippulaivana Suomessa myynnistä jätetyn isoveli A8+:n kanssa. A-sarja on viime vuodesta lähtien tarjonnut aina lippulaivamalleista tuotuja ominaisuuksia, ja tässä Samsung on onnistunut hyvin.

A8:n suurin ja silmiinpistävin ominaisuus löytyy tietenkin laitteen näytöstä, joka on nyt päivitetty käyttämään Samsungin Infinity Display -konseptia. Samalla näytön kuvasuhde on vaihtunut isoveljestä tuttuun 18,5:9-suhteen näyttöön. Hieman tavanomaisesta poikkeava kuvasuhde saattaa aiheuttaa joidenkin ohjelmien kanssa pieniä graafisia virheitä, jos ohjelmaa ajaa koko näytön kokoisena. Myös videotoistossa käyttäjän on tyydyttävä joko venytettyyn, koko ruudun peittävään videoon tai mustilla palkeilla varustettuun kuvaan.

Laitteen takakamerassa ei suuria muutoksia ole tapahtunut viime vuoden malleihin verrattuna. Takakamerassa on uusittu valovoimaisempi f1.7-arvon aukko, mutta muutoin tekniset ominaisuudet ovat hyvin samanlaisia kuin viime vuoden A5-mallissa. Kuvanlaadullisesti takakamera tuottaa kohtuullisen hyvää laatua, ja hämärämmällä laitteen valovoimaisempi aukko on avuksi. Lippulaivatason kuvia kameralla on turha kuvitella saavansa, mutta laatu on tässä 500 euron hintaluokassa tasaista ja laadukasta. Miinuspuolena voidaan todeta puuttuva optinen kuvanvakaus kamerasta. Sen toivoisi jo tässä hintaluokassa olevan vakio-ominaisuus.

Samsung on päätynyt myyntivalttina käyttämään laitteen etupuolella olevaa 16 + 8 megapikselin kamerayhdistelmää, jonka pitäisi tarjota luonnollinen bokeh-efekti selfie kuviin. 16 megapikselin kamerayksikkö tuottaakin laadukkaita ja teräviä kuvia, kun taas 8 megapikselin kuvissa on käytössä hieman laajempi kuva-ala.

Samsungin Live Focus -kuvissa käytetään molempia kameroita luonnollisen syväterävyyden luomiseksi. Kohteen erotus taustausta onnistuukin yleisesti ottaen hyvin ja kuvausolosuhteista riippuen tulokset ovat myös hyviä. Kuten kaikilla puhelinkameroilla, on kuvissa kuitenkin havaittavissa heittelyä niin tarkennuksessa ja kohteiden raja-alueilla. Joissain tilanteissa taustan sumennus saattaa alkaa jo kohteen kasvoista.

Tehoja puhelimesta löytyy tarpeeksi jokapäiväiseen käyttöön – myös pelaamisen, jos on valmis karsimaan grafiikasta. Harmillisesti Samsung on päätynyt käyttämään laitteessa vanhaa Android 7.1.1 -versiota, vaikka uusin Android 8.0 -versio on julkaistu jo melkein neljä kuukautta sitten. Puhelimelle on Android 8.0 -päivitys luvassa, mutta vuonna 2018 julkaistavan puhelimen voisi jo odottaa käyttävän uusinta Android-versiota. Lisäksi ohjelmistoa tuntuu vaivaavan pienimuotoinen raskaus, joka näkyy esimerkiksi siirtymäanimaatioissa ja sovellusten avaamisessa. Tilannetta voi lieventää tiputtamalla Androidin animaationopeuksia kehittäjäasetusten kautta. Toivottavaa kuitenkin olisi, että tulevissa päivityksissä näitä hidasteluja saadaan poistettua tai animaatioita nopeutettua. Ongelma ei ole suuri, mutta se pistää välillä selkeästi silmään verrattuna muihin puhelimiin.

Samsung Galaxy A8 (2018) asettautuu hinnaltaan erittäin kilpailtuun korkeampaan keskiluokkaan, joten laitteen 499 euron myyntihinta saattaakin olla sen suurin ongelma. Tässä hintaluokassa A8 joutuu kilpailemaan muun muassa OnePlus 5T:n sekä Honor 9 -puhelinten seurassa, jotka ovat täysin eri kaliiberin laitteita niin teho- kuin myöskin pelikäytössä.

Hieman nurinkuriseksi A8:n hinnoittelun tekee myös se, että viime vuoden Galaxy S8 ja S8+ -lippulaivoja myydään jo parhaissa tarjouksissa 499 euron (S8) tai 599 euron (S8+) hintaan. Galaxy A8 joutuukin siis taistelemaan muiden valmistajien selkeitä lippulaivamalleja sekä oman yhtiön nykyisiä lippulaivamalleja vastaan. Ellei erityisesti arvosta selfie-käyttöön suunnattua tuplaetukameraa, on A8:aa vaikeaa suositella, ainakaan jos Samsungin oman Galaxy S8:n saa tarjouksesta samalla hinnalla.

Hyvää

  • Laadukas, ”koko etupuolen” valtaava 5,6-tuumainen Infinity Display -näyttö
  • Tukeva ja laadukas rakenne
  • Kohtuullisen kompakti koko
  • Paikat kahdelle SIM-kortille sekä muistikortille
  • IP68 -sertifioidusti suojattu pölyltä ja vedeltä
  • Akkukesto riittää raskaammallakin käytöllä päiväksi
  • Kameran kuvalaatu valoisassa

Huonoa

  • Hinnoittelu ampuu omaan jalkaan
  • Akkukesto idle-tilassa
  • Ei optista kuvanvakaajaa
  • 4K-laadun puuttuminen videotilasta
  • Android 7.1 -versioon pohjautuva ohjelmisto
  • Käyttöjärjestelmän pienet hidastelut

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto