Uusimmat

4G-verkko kokeiltavana Shanghaissa

02.02.2007 20:33 Juha Kokkonen

Vaikka täällä kotisuomessa 3G-matkapuhelinverkko ei kata vielä läheskään koko maata, on Kiinan Shanghaissa otettu jo merkittävä asken seuraavan sukupolven 4G-verkon suhteen. Maailman ensimmäinen 4G-verkko otettiin nimittäin kokeilukäyttöön Shanghain keskusta-alueella.

4G-verkko on yksi vuonna 2001 aloitetun FuTURE-projektin (Future Technology for Universal Radio Environment) hedelmistä, sillä koko 4G-järjestelmä on täysin Kiinalaista työnjälkeä. Noin 20 miljoonaa dollaria maksanut kokeilukäyttövaihe on merkittävä rajapyykki kiinan 4G-tekniikan kehitystyölle. ”Se todistaa, että kehittämämme tekniikka on käyttökelpoista ja vie meidät yhtä askelta lähemmäksi kaupallisen käytön aloittamista”, kertoo You Xiaohu, yksi projektin johtavista asiantuntijoista.

Nyt testattavana oleva 4G-verkko tarjoaa tiedonsiirtoa jopa 100 megabitin sekuntivauhdilla, joka mahdollistaa datan ja kuvien langattoman siirtämisen moninkertaisella nopeudella käytössä olevaan mobiiliverkkotekniikkaan nähden. Kiinan tavoitteena on saada kenttätestit tehtyä ja siirtää 4G-järjestelmä kaupalliseen testikäyttöön vuoteen 2010 mennessä.

CHINAdaily, 4G phones go on trial run in district

Muropaketin uusimmat