Uusimmat

9to5Mac: Apple valmistelee jaetun näkymän tukea iPadeille iOS 9 -päivityksen myötä

25.05.2015 16:08 Juha Kokkonen

9to5Mac

9to5Mac-sivuston Applen sisäpiiristä saamien tietojen mukaan yritys valmistelee jaetun näkymän tuen julkaisemista iPadeille kesäkuun 8.-12. päivä järjestettävässä WWDC15-tapahtumassa. 9to5Macin mukaan tietojen mukaan ominaisuuden oli alunperin tarkoitus debytoida jo viime vuonna iOS 8:n ja iPad Airi 2:n yhteydessä, mutta ennen viime vuoden WWDC-tapahtumaa ominaisuuden lanseeraus päätettiin lykätä myöhemmäksi kuluttajakäyttöön liian viimeistelemättömän toteutuksen vuoksi. Seuraavaksi ominaisuus oli tiettävästi tarkoitus julkaista iOS 8.1 -päivityksen myötä, mutta lopulta Apple priorisoi resurssinsa uusien iPhone 6 -mallien sekä Apple Watchin viimeistelemiseen. 9to5Macin lähteen mukaan ominaisuus saatetaan vieläkin siirtää WWDC15:sta myöhempään julkaisuajankohtaan, jos tarve niin vaatii.

Sisäpiirilähteiden mukaan Apple suunnittelee jaetun näkymän tilan toteuttamista iOS 9:ssä kolmella eri jakosuhdevaihtoehdolla. Viimeisimpien tietojen mukaan pöydällä on 1/2, 1/3 ja 2/3 jakosuhteet. Jaetulla näytöllä voidaan käyttää kahta eri sovellusta rinnatusten tai kahta eri näkymää samasta sovelluksesta. 9to5Macin mukaan ominaisuus on alunperin kehitetty suurta 12-tuumaista iPadia ajatellen, joten sen lanseeraamista on saatettu myös viivästyttää uuden mallin julkaisun vuoksi.

Sisäpiiritietojen mukaan Apple testaa suurikokoisia iPadeja, joiden koodinimet ovat J98 ja J99. Kyseessä kerrotaan olevan suuremmalla näytöllä varustetut versiot iPad Air 2:n WiFi- ja Cellular-malleista. Myös iPad Proksi kutsutun laitteen ohjelmiston kerrotaan toistaiseksi vastaavan pienempiä iPadeja, mutta Applen tarkoituksena on toteuttaa käyttöliittymään yksilöllisiä suurta näyttöä hyödyntäviä lisäominaisuuksia. Applen kerrotaan harkitsevan myös perustoimintojen, kuten Sirin ja ilmoituskeskuksen uudistamista suurelle näytölle sopivammiksi. Lisäksi iPad Prosta on huhuttu löytyvän näppäimistötuki ja USB-liitäntä.

Lähteiden mukaan Apple suunnittelee myös monikäyttäjätuen tuomista iPadeille. Käytännössä jokaisella käyttäjällä olisi oma käyttäjätili, johon liittyvät henkilökohtaiset sovellukset, tiedostot ja mediasisältö. Aiemmin ominaisuuden puhuttiin saapuvan iOS 9:n mukana, mutta 9to5Macin saamien viimeisimpien tietojen mukaan sen julkaisuaikataulua on lykätty myöhemmäksi. Monikäyttöjätuki on kuitenkin luvassa viimeistään iOS 9:n ensimmäisen tai toisen suuremman päivityksen myötä, kertovat lähteet.

9to5Mac, Future of iPad: Dual-app viewing mode, then J98/J99 ‘iPad Pros,’ multi-user support