Uusimmat

Apple esitteli mobiilikäyttöjärjestelmänsä kymmenennen version

14.06.2016 11:18 Juha Kokkonen

ios-10-140616

Apple esitteli eilen illalla WWDC 2016 -tapahtumassaan uusimman version mobiilikäyttöjärjestelmästään. Kymmenennen sukupolven versio on loogisesti nimeltään iOS 10.

Käyttöliittymään on tehty viilauksia, joista ensimmäiset tulevat vastaan lukitusnäkymässä. Näyttö herää nyt automaattisesti laitteen nostamalla ja lukitusnäkymää sivusuunnassa pyyhkäisemällä saa auki kameran ja widgettinäkymän. Alareunasta avautuva Control Center on uudistunut ja se koostuu nyt kahdesta tai kolmesta välilehdestä, joista toiseen on sijoitettu musiikkikontrollit ja kolmanteen mahdollisten HomeKit-laitteiden hallinta.

Kotinäkymästä on nyt mahdollista poistaa käyttämättömiä vakiosovelluksia ja niiden päivitykset tapahtuvat tulevaisuudessa App Storen kautta. Myös ilmoitusnäkymää on uudistettu ja ilmoitukset sekä widgetit näkyvät nyt kuplamaisina ruutuina, joissa voi näyttää sisältöä sekä vastata suoraan viesteihin. Painallusvoimakkuuden tunnistavan 3D Touch -ominaisuuden hyödyntämistä on laajennettu eri puolilla käyttöjärjestelmää. Voimakasta painallusta voi nyt hyödyntää mm. ilmoituksiin liittyvien pikatoimintojen suorittamiseen sekä keskeisen sisällön vilkaisemiseen sovelluskuvakkeita painamalla.

Siri on oppinut uusia temppuja, mutta suurin uudistus sen osalta on Siri-rajapinnan avaaminen sovelluskehittäjille. Tästä eteenpäin Sirille voi sanella viestejä vaikkapa Whatsappiin sekä tilata kyydin Uberista. QuickType-näppäimistö saa apuja Siriltä ja osaa tehdä asiayhteyteen liittyviä ennustuksia.

Sovelluspuolella uutta on mm. uusittu Apple Music- ja Maps-sovellusten käyttöliittymä, paranneltu News-uutissovellus, kuvasovelluksen uusi Memories-koosteominaisuus sekä uusi Home-sovellus, joka koostaa kaikkien kodin HomeKit-älylaitteiden toiminnot yhteen paikkaan.

Viestisovellus on kokenut merkittäviä uudistuksia, sillä se mahdollistaa mm. eri tyyppiset viestikuplat, käsin kirjoitetut tekstit, koko ruudun tehosteanimaatiot, kuvien ja viestien taakse piilotetut salaviestit, nopeat kuvakepohjaiset Tapback-pikavastaukset, keskustelun päälle liimattavat ”tarrat”, automaattiset sanojen emoji-korvausehdotukset, linkkien esikatselut sekä muita pienempiä parannuksia.

Muita uusia ominaisuuksia ovat Apple Pay -nettimaksuominaisuus, VoIP-puhelujen integrointi puhelinsovellukseen, vastaajaviestien käännös kirjoitettuun muotoon, Notes-muistiinpanojen jakaminen eri käyttäjien kesken, sähköpostisovelluksen keskustelunäkymä, Safarin jaetun ruudun kaksoisnäkymä iPadeilla sekä BedTime Alarm -nukkumaanmenomuistutus.

iOS 10:n sovelluskehittäjäversio tuli saataville välittömästi ja julkinen beeta on luvassa heinäkuussa. Päivityksen virallinen julkaisu tapahtuu syksyllä yhdessä seuraavan sukupolven iPhone-mallien kanssa. iOS 10 -päivitystä varten tarvitaan vähintään iPhone 5, iPad mini 2, iPad 4 tai kuudennen sukupolven iPod touch.

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat