UUSIMMAT

Apple esitteli uudet iPhonet: 7 & 7 Plus

07.09.2016 20:58 | Pekko Lainiala

apple-iphone-7-001-07092016

Apple on tänään järjestetyssä julkaisutilaisuudessa esitellyt odotetusti uudet iPhone-mallit, jotka kantavat nimiä iPhone 7 ja iPhone 7 Plus. Julkaisupäivä eteni hieman tavallisesta poikkeavasti, sillä Applen Twitter-tilistä vastaavat tahot ottivat varaslähdön iPhone 7:ään ja julkistivat ennen aikojaan laitteesta muutaman mainoskuvan ja osan järjestelmätiedoista. Jo 45 minuuttia ennen varsinaista julkistusta varmistuivat muun muassa vedenpitävyys, stereokaiuttimet ja uusi musta väri.

Ulkonäöllisesti ja kokonsa puolesta uutuudet ovat melko lähellä iPhone 6s -mallistoa, mutta esimerkiksi antenniraitojen paikkaa on muutettu hieman huomaamattomampaan kohtaan.

Suorituskykypuolella järjestelmäpiirin virkaa ajaa molemmissa malleissa uusi neliytiminen A10 Fusion -piiri. RAM-muistia on pakattu molempiin laitteisiin 2 gigatavua. Näyttöjen koot ovat ennallaan verrattuna 6s-malleihin: iPhone 7:n näyttö on 4,7-tuumainen ja iPhone 7 Plussan 5,5-tuumainen. Näytöt tukevat 3D Touchia ja niiden kehutaan olevan 25 % edeltäjiään kirkkaampia.

apple-striimi-001-07092016

Kameraosastolla mallit eroavat toisistaan siten, että Plus-mallissa kameroita on nykytrendin mukaisesti takapuolella kaksi kappaletta. Kaksi sensoria mahdollistavat häviöttömän 2x optisen zoomauksen, sillä toinen objektiiveista on laajakulmainen. Lisäksi ohjelmistopohjaista zoomausta voidaan harrastaa 10x asti. Kahden kameran avustuksella voidaan myös säätää kuvien taustojen bokehia ja sitä voidaan myös esikatsella ennen kuvan ottamista.

Kuvanvakain löytyy molemmista malleista ja linssin f-arvo on 1.8. Uuden 12 megapikselin sensorin luvataan olevan 60 % nopeampi ja LED-salama sisältää kahden sijaan neljä LEDiä. Etupuolelle on sijoitettu 7 megapikselin FaceTime-kamera edeltävien mallien 5 megapikselin kameran tilalle.

apple-iphone-7-002-07092016

Varsinaisten uudistusten listalle oli ennakkohuhuissa odotettu muun muassa vesitiivistä rakennetta, uudistettua kotipainiketta, uusia värivaihtoehtoja ja 3,5 millimetrin kuulokeliitännän poistamista. Kaikki edellä mainituista osuivat kohdalleen ja kahta uutta väriä kutsutaan nimillä Black ja Jet Black. Kotinäppäin ei ole enää mekaanisesti klikkaava vaan klikkaustunne luodaan värähdyksellä. Vesitiiviyden lisäksi laitteet ovat myös pölysuojattuja (IP67-suojaus).

Myyntipakkaukseen on ennakkohuhujen mukaisesti sisällytetty sekä Lightning-liitäntäiset EarPods-kuulokkeet että adapteri, jolla voidaan käyttää ”vanhanmallisia” 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää käyttäviä kuulokkeita. Kuulokejorinan ohessa Apple julkisti myös langattomat 159 dollarin hintaiset AirPods-kuulokkeet, jotka perustuvat W1-piiriin, joka tunnistaa infrapunalla ovatko kuulokkeet korvassa ja esimerkiksi sormen kosketuksella on mahdollista aktivoida Siri. Akkukestoksi kerrottiin 5 tuntia yhdellä latauksella.

Uutuusmallit tulevat Suomessa saataville 16.9. alkaen: iPhone 7:n hinnat ovat 779, 889 ja 999 euroa (32 Gt, 128 Gt, 256 Gt) ja iPhone 7 Plussan vastaavat hinnat taas 919, 1029 ja 1139 euroa. Jet Black -värivaihtoehdon osalta mainittiin, että se on saatavilla ainoastaan 128 ja 256 gigatavun tallennustilalla varustettuihin malleihin. Aikaisemmat huhut tallennustilamuutoksista olivat siis totta, ja pienin tallennustilavaihtoehto on jatkossa 32 gigatavua ja ärsyttävästä 16 gigatavun vaihtoehdosta on vihdoin päästy eroon.