Uusimmat

Apple julkaisi odotetusti uudet iPhonet: 6s & 6s Plus

09.09.2015 21:27 Pekko Lainiala

Apple Watchin uusien värivaihtoehtojen, iPad Pro:n ja uudistetun Apple TV:n esittelyjen jälkeen Applen julkaisutilaisuudessa nähtiin tuoreimmat iPhonet. Uusien mallien julkaisu ei tullut yllätyksenä, sillä niitä on osattu odottaa jo pitkään Applen samaa kaavaa seuraavan julkaisutahdin vuoksi. Uutuudet kantavat nimiä iPhone 6s ja iPhone 6s Plus.

Merkittävimpinä uudistuksina Apple tuo uusiin malleihin 3D Touch -teknologian (huhut puhuivat Force Touchista) sekä paremman etu (5 megapikseliä)- ja takakameran (12 megapikseliä). Ennakkotiedot osuivat kohdalleen ja puhelin sai uuden värivaihtoehdon; ruusukullan. Uuden iPhone 6s:n näyttö on kooltaan 4,7-tuumainen ja 6s Plussan taas 5,5-tuumainen.

3D Touch -teknologian toimintaa esiteltiin lavalla käytännössä ja ominaisuus vaikuttaa mielenkiintoiselta kaikkine mahdollisuuksineen. Painalluksen voimakkuuden tunnistamisen ansiosta sovellukset saavat valtavan määrän uusia ominaisuuksia. Myös Applen ulkopuoliset sovelluskehittäjät ovat jo esitelleet mahdollisia käyttötarkoituksia ja kaiken kaikkiaan ominaisuus vaikuttaa hyvältä, mutta kaikki uudet käyttötarkoitukset vaatinevat pientä totuttelua ja opettelemista.

Järjestelmäpiirinä uusissa puhelimissa toimii uusi 64-bittinen A9. Uuden järjestelmäpiirin kehuttiin olevan CPU:n osalta 80 ja GPU:n osalta 90 prosenttia nopeampi kuin edeltävä A8-piiri. Toisen sukupolven Touch ID -sormenjälkilukijan kerrottiin olevan kaksi kertaa nopeampi kuin aikaisemmissa malleissa.

Puhelimen kameran osalta esiteltiin suuri määrä kauniin näköisiä kuvia ympäri maailman, joista The Vergen liveseuranta totesi osuvasti: ”As usual, Apple showing photos YOU could never get, even though I am a fan of iPhone cameras.” Kameraa kehuttiin muutoinkin vuolaasti ja mielenkiintoisina uusina ominaisuuksina esiteltiin 4K-videokuvaus sekä ”deep trench isolation”, joka eristää kennon pikselit paremmin toisistaan samalla vähentäen niiden välisiä häiriöitä. Etukameran puolella mielenkiintoinen ominaisuus on sen salamaratkaisu; muut valmistajat ovat tuoneet selfie-kameroille salamat, mutta Apple esitteli ns. Retina Flashin, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että kuvaa otettaessa puhelimen näyttö välkähtää kolme kertaa normaalia kirkkaampana. Julkistuksen yhteydessä kerrottiin myös iOS 9:n julkaisupäivä, se julkaistaan 16. syyskuuta Apple Watchin WatchOS 2:n tavoin.

Kuten jo ennakkoon pelättiin, edullisimmat variantit puhelimista on varustettu 16 gigatavun tallennustilalla. iPhone 6s:n suositushinnat ovat 649, 749 ja 849 dollaria (16, 64 ja 128 Gt) ja iPhone 6s Plussassa vastaavasti sata euroa enemmän. Hinnat tulenevat nousemaan Suomessa noin 50 euroa viime vuoden malleihin nähden. Osasyynä tähän on dollarin vahvistuminen euroon nähden.

Apple.com, iPhone 6s