UUSIMMAT

Applen reachability-ominaisuus helpottaa yhden käden käytettävyyttä uusissa iPhone 6 -puhelimissa

10.09.2014 17:28 | Teemu Hynninen | 12

Laite- ja ohjelmistovalmistaja Applen eilinen julkistustilaisuus ei yhtiön älypuhelinmalliston osalta tarjonnut juurikaan mitään yllättävää. Odotusten mukaisesti Apple esitteli maailmalle kaksi uutta puhelinta, jotka ovat 4,7-tuumaisella näytöllä varustettu iPhone 6 ja 5,5 tuumainen iPhone 6 Plus. Ne saapuvat Suomessa myyntiin 26. syyskuuta 16, 64 ja 128 gigatavun versioina harmaana, hopeisena sekä kultaisena.

Apple on pitkään pitänyt puhelimissaan kiinni muita valmistajia pienemmästä näytöstä, perustellen valintaansa muun muassa paremmalla yhden käden käytettävyydellä. Niinpä esimerkiksi Samsung on jo ehtinyt piikittelemään Applea Twitterissä julkaisemalla kuvallaan, jonka ”No one is ever going to buy a big phone” -teksti viittaa Applen edesmenneen toimitusjohtaja Steve Jobsin vuonna 2010 antamaan lausuntoon. Ajat ovat muuttuneet tuosta paljon ja nyt myös Applella on tarjottavanaan kuluttajille aikaisempaa laajempi mallisto, josta löytyy älypuhelin 4, 4,7 ja 5,5 tuuman näytöllä.

Kokonaan Apple ei ole yhden käden käytettävyyttä uutuuksissaan unohtanut, sillä sekä iPhone 6 että iPhone 6 Plus sisältävät niin sanotun reachability-ominaisuuden. Se aktivoidaan kahdella nopealla kosketuksella kotipainikkeeseen, jonka seurauksena käyttöliittymä vetäytyy alaspäin, jolloin myös ylhäällä oleviin elementteihin on mahdollista ylettää ilman toisen käden apua. Ominaisuus toimii kotinäkymästä aina kolmansien osapuolien sovelluksiin. Reachabilityn toimintaa esitellään käytännössä alta löytyvien YouTube-linkkien takana.

YouTube, Arslan Zahid, Apple’s ’Reachability’ one-hand mode for larger iPhone 6 & 6 Plus

YouTube, UDNDigital, iPhone 6 Plus One Hand Mode & Home Screen Landscape Display Mode

Twitter, ‏@SamsungMobilePH, Big improvements and innovation come with change – even they thought so. 

Keskustelu

Noten ratkaisu tuntuu jokseenkin viisaammalta, eli skaalaa koko näytön oikeaan tai vasempaan alareunaan, jolloin peukalo ylettää ylälaidan lisäksi myös vastakkaiselle sivulle ja samalla näkee kaiken näytön sisällön.

@1: Osuuko linkkeihin ja nappuloihin enää jos ne pienenee? Meikän isoilla nakkisormilla ei varmaan osuis mutta kuulostaa kyllä hienolta idealta tuo Noten ratkaisu.

mik83kuu

@1: Osuuko linkkeihin ja nappuloihin enää jos ne pienenee? Meikän isoilla nakkisormilla ei varmaan osuis mutta kuulostaa kyllä hienolta idealta tuo Noten ratkaisu.

Ei se nyt NIIN paljon pienemmäksi mene. Zoomattuna se on kai kokoluokaltaan tyyliin ip5s tjsp.

Jotenkin toi iPhonen ratkaisu ei vaikuta kauheen kätevältä, ensin pitää painaa kaksi kertaa nappia, että saa painaa vielä yhden kerran.
Onko hirveän vaikea rakentaa UI jossa ei tarvitse yläreunassa painella nappuloita?

@4. Mä jotenkin ymmärsin että toi en enemmänkin web-sivuja varten.

@6

Sailfish-käyttäjä täällä, kyllähän siinäkin sovelluksista nappuloita löytyy (esim. selaimesta). Toki ne on hyvä korvata eleillä aina kuin mahdollista.

Applen ongelma, ja syy tälle toiminnolle on aiempi ja pitkään jatkunut käytäntö, jossa toimintapainikkeita on sijoitettu sovelluksen yläpalkkiin.

@2
Skaalauksen tasoa voi säätää portaattomasti, joten nappulat eivät mene liian pieniksi. Lisäksi tuon pikkuruudun alle tulee virtuaaliversiot luurin painikkeista, jolloin ei tarvitse kurotella edes voluuminäppäimiin.

Paras olisi kun laitteista tehtäisiin sen kokoisia, että niitä voi käyttää ilman kikkailua. Jos taas haluaa ison näytön "kahdelle kädelle vaakatasoon" niin taitettava näyttö.

Jos joku haluaa isoa, niin hyvä että on tarjolla, ja toisin päin. Itse en tykkää isoista puhelimista.

Olikos tälläistä isoa uutista kun Samsung toi täysin vastaavan toiminnon puhelimiinsa jo aikaa sitten? Tuppaa Applen "innovaatiot" saamaan aina palstatilaa.

Eipä ollut ylläri, että järki voitti taas kerran mutta apple ei.

Muropaketin uusimmat